Ένα είδος λιπαρού οξέος που περιέχει το φοινικέλαιο, κοινό συστατικό σε πολλές τυποποιημένες τροφές, συνδέεται με την εξάπλωση του καρκίνου, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες σε πειράματα σε ποντίκια παρατήρησαν ότι το λεγόμενο παλμιτικό οξύ ευνοεί τη μετάσταση σε καρκίνους του στόματος και του δέρματος.
Όπως ωστόσο τόνισε ο καθηγητής Salvador Aznar-Benitah, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής στη Βαρκελώνη (IRB), απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προτού προταθεί σε καρκινοπαθείς να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διατροφή: «Θεωρώ ότι είναι ακόμα υπερβολικά νωρίς για να καθορίσουμε το είδος της διατροφής που πρέπει να έχουν οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο, προκειμένου να καθυστερήσουν τη διαδικασία μετάστασης». Εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η αντιμετώπιση του καρκίνου δεν μπορεί να εστιάζει σε κάτι τόσο απλοϊκό όσο στο αν θα επιλέξουμε να φάμε «πίτσα ή πραλίνα φουντουκιού. Η διατροφή είναι ιδιαίτερα σύνθετο θέμα».
Πάντως τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nature», έρχονται να προστεθούν στα στοιχεία που δείχνουν ότι οι διαθέσιμες αντικαρκινικές θεραπείες μπορεί να ενισχυθούν -ή να παρεμποδιστούν- από συγκεκριμένα στοιχεία που παίρνουμε μέσα από τη διατροφή μας. Η Helen Rippon, επικεφαλής του ιδρύματος Worldwide Cancer Research, τόνισε ότι «αυτή η ανακάλυψη αποτελεί μια μεγάλη επανάσταση στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και καρκίνου. Και, το σημαντικότερο, στην κατανόηση του πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις γνώσεις για να αναπτύξουμε νέες θεραπείες του καρκίνου. Ο μεταστατικός καρκίνος εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 90% των θανάτων από καρκίνο – δηλαδή για περίπου 9 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο παγκοσμίως. Μαθαίνοντας τι προκαλεί την εξάπλωσή του και, πρωτίστως, πώς θα τη σταματήσουμε, θα μειώσουμε αυτό τον αριθμό».
Να σημειώσουμε ότι το παλμιτικό οξύ δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα πειραματόζωα, μόνο της εξάπλωσής του.