Μπορεί να λατρεύουμε τις αντιγηραντικές κρέμες και τα σέρουμ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παραμελούμε την διατροφή μας όταν θέλουμε να προλάβουμε τα σημάδια του χρόνου. Μια συγκεκριμένη μάλιστα τροφή φαίνεται να είναι το κλειδί για νεανική και σφριγηλή επιδερμίδα σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, καλό θα είναι να προσθέσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μανιτάρια, τα οποία αποτελούν τις υψηλότερες πηγές από δύο αντιοξειδωτικά, την εργοθεϊνηίνη και τη γλουταθειόνη, που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποτελούν τις κύριες αιτίες εμφάνισης ρυτίδων. “Το σώμα διαθέτει μηχανισμούς για τον έλεγχο των περισσότερων ελεύθερων ριζών, αλλά τελικά αρκετές προκαλούν βλάβες, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με πολλές από τις ασθένειες της γήρανσης, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και η νόσος του Alzheimer.”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Robert Beelman.
Οι αντιγηραντικές ιδιότητες ποικίλουν ανάλογα με τα είδη των μανιταριών, αλλά τα πορτσίνι περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Ποικιλίες που βρίσκουμε πιο εύκολα στα σούπερ μάρκετ, όπως τα λευκά μανιτάρια, περιέχουν μικρότερες ποσότητες, αλλά και πάλι συνεχίζουν να περιέχουν μεγαλύτερη από άλλες τροφές, ακόμα και όταν είναι μαγειρεμένα. Η απόδειξη; “Χώρες που έχουν περισσότερη εργοθεϊνηίνη στο διαιτολόγιό τους, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν επίσης χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ενώ άτομα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή κατανάλωση ερυθροθειονίνης, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ “, δήλωσε ο Δρ. Beelman.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι για να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματά του μύκητα θα πρέπει να τρεφόμαστε όλη μέρα με μανιτάρια. Πέντε είναι αρκετά για να καθυστερήσουμε τα σημάδια του χρόνου.