Μπορεί ο όρος να προέρχεται από τον χώρο του αθλητισμού, αλλά πρόκειται για μια τεχνική που αν εφαρμόσουμε και στην καθημερινή επικοινωνία μας, θα γίνουμε αυτομάτως πιο συμπαθείς στους γύρω μας – και θα έχουμε πιο ουσιαστικές συζητήσεις μαζί τους. Πρόκειται για τη λεγόμενη «πάσα» που, όπως εξηγεί ο γιατρός και αρθρογράφος Akshad Singi, μπορούμε να φανταστούμε σαν την μπάλα που πετάμε στον συμπαίκτη μας στο μπάσκετ για να βάλει καλάθι.
Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά; Είναι μια ερώτηση που παρακινεί τον συνομιλητή μας να μας δώσει μια ενδιαφέρουσα απάντηση. «Για παράδειγμα, πριν από μερικούς μήνες, ενώ συζητούσαμε με τον πατέρα μου, τον ρώτησα: “Αγωνίστηκες τόσο σκληρά στα είκοσι και στα τριάντα σου! Πώς ξεπέρασες όλες τις δυσκολίες και έφτασες στο σημείο όπου είσαι σήμερα;”. Άρχισε τότε να μου λέει πώς άλλαξε η ζωή του και, με πολλές λεπτομέρειες, να απαριθμεί τις μικρές αποφάσεις που συνέβαλαν στη διαδρομή του. Και ενώ μου τα έλεγε όλα αυτά, χαμογελούσε μέχρι τα αυτιά του. Τότε, συνειδητοποίησα ότι είχα εκτελέσει μια επιτυχημένη πάσα στη συζήτηση».
Όπως προσθέτει, συγκινητικά, ο αρθρογράφος: «Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ότι όλοι όσοι γνωρίζουμε έχουν δώσει κάποιες μάχες από τις οποίες βγήκαν νικητές. Και πεθαίνουν να αφηγηθούν αυτές τις ιστορίες στον κόσμο. Αν λοιπόν κάνετε σε κάποιον μια ερώτηση που τον παρακινεί να μοιραστεί μια ιστορία που τον κάνει να νιώθει καλά με τον εαυτό του, τότε τού έχετε δώσει μια πάσα».
«Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ότι όλοι όσοι γνωρίζουμε έχουν δώσει κάποιες μάχες από τις οποίες βγήκαν νικητές. Και πεθαίνουν να αφηγηθούν αυτές τις ιστορίες στον κόσμο».
Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμόσουμε αυτή την τεχνική στην επικοινωνία μας: «Αρκεί λίγη καλοσύνη, παρατήρηση και ταπεινότητα. Πρέπει να ενδιαφέρεστε αρκετά για τους άλλους για να προσπαθήσετε να καταλάβετε τις δικές σας νίκες. Να είστε αρκετά παρατηρητικοί για να γνωρίζετε πότε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο. Και, χωρίς την ταπεινότητα, δεν μπορείτε να είστε καλοί ακροατές».
Τι σημαίνει καλοί ακροατές; Όχι απλά να μη διακόπτουμε τον άλλο όταν μιλάει, αλλά να τον ακούμε με προθυμία να μοιράζεται μια ιστορία από την οποία βγήκε νικητής, χωρίς να σπεύδουμε να απαριθμήσουμε τις δικές μας νίκες. Με αυτό τον τρόπο, τελικά, θα νιώσουμε κι εμείς καλύτερα.