Ακόμα κι αν κάποιος άνθρωπος δεν έχει παραπάνω βάρος από αυτό που προβλέπεται με βάση τον σωματότυπό του, υπάρχει η πιθανότητα η συγκέντρωση του λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός του να είναι μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη, κάτι που σημαίνει όχι μόνο δυσφορία στην καθημερινότητα, αλλά και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συγεκριμένων ασθενειών.
Το σπλαχνικό λίπος, όπως ονομάζεται το λίπος που αποθηκεύεται στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς και σκεπάζει ζωτικά όργανα, μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό μας και να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα, με πρώτο από όλα την υψηλή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη και άπνοια.
Η βασική λύση για το κάψιμο του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς βρίσκεται στη μεσογειακή διατροφή. Συγκεκριμένα, οι τροφές που βοηθούν το σώμα να ξεφορτωθεί το περιττό λίπος είναι οι παρακάτω:
- Φρούτα και τα λαχανικά, σε ποσότητα τουλάχιστον πέντε μερίδων ανά ημέρα
- Καστανό Ρύζι
- Βρώμη
- Όσπρια
- Ψάρια πλούσια σε ω-3
- Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
- Ελαιόλαδο
Η πρόσληψη των παραπάνω τροφών σε συνδυασμό με πρωτεΐνες, όπως το λευκό κρέας ή τα ρεβίθια, μας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν καταναλώναμε επεξεργασμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Έτσι, χορταίνουμε πιο γρήγορα και θέτουμε τον μεταβολισμό μας σε κίνηση.
Καθώς μεγαλώνουμε, το κοιλιακό λίπος αποβάλλεται όλο και πιο δύσκολα από τον οργανισμό μας, ωστόσο μία ισορροπημένη δίαιτα που περιλαμβάνει, μεταξύ των παραπάνω, και το ψωμί ολικής άλεσης, θα βοηθήσει τον οργανισμό μας να κάψει ό,τι δεν χρειάζεται.
Αν, βέβαια, συνδυάσουμε αυτή τη διατροφή με την άσκηση, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού, τότε θα δούμε σύντομα τα αποτελέσματα στα ρούχα μας.