Δεν μπορείς να μην μπεις στη διαδικασία να διαβάσεις τις εξελίξεις μιας και η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ένα ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη. Δύσκολο είναι και το να παραμείνεις ψύχραιμη βλέποντας των αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων να αυξάνεται συνεχώς. Υπάρχει όμως τρόπος να να ενημερώνεσαι χωρίς να σε πιάνει πανικός.Η πνευματική σου υγεία είναι το ίδο σημαντική με τη σωματική. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί.
Κατανόησε ότι τα ενημερωτικά μέσα λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο
Είναι γνωστό ότι τα κακά νέα δεν τελειώνουν ποτέ και δεν υπάρχει τίποτα στο μεμπτό να θες να ενημερώνεσαι για όσα γίνονται. Είναι επίσης γνωστό ότι τα μέσα έχουν την τάση να δίνουν έμφαση στην συναισθηματική και ανθρώπινη πλευρά των τραγικών γεγονότων. Εστιάζουν σε αυτό που συμβαίνει και του δίνουν μια μεγαλύτερη έκταση από αυτή που έχει στην πραγματικότητα στοχεύοντας στην ευαισθησία του κοινού. Κάποιες φορές ή άλλη διάσταση παραλείπεται ή της δίνεται λιγότερη έκταση.
Αναγνώρισε ότι τα μέσα μπορεί να δώσουν μια διστρεβλωμένη εικόνα
Οι ρεπόρτερ και οι δημοσιογράφοι δεν έχουν απλά 10 λεπτά από το χρόνο σου για να σου μεταφέρουν την επικαιρότητα μέσα από ένα δελτίο ειδήσεων ή ένα ρεπορτάζ. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να σε ενημερώνουν 24 ώρες το 24ωρο μέσα από το διαδίκτυο άρα θα πρέπει να βρουν τρόπο να σου τραβήξουν την προσοχή. Πολλές φορές δεν είναι στόχος η ενημέρωση αλλά να σε κρατήσουν μαζί τους και να συνεχίσεις να διαβάζεις. Αν σταθείς μόνο εκεί, χωρίς να έχεις αναπτύξει την κριτική σου σκέψη, ίσως νιώσεις ότι ο κόσμος μας είναι μόνο δράματα και κινδύνους.
Διάλεξε προσεκτικά τις ειδήσεις
Παντού θα βρεις άρθρα με δραματικές λεπτομέρειες της πραγματικότητάς μας αλλά το κάθε μέσο απευθύνεται σε συγκεκριμενο κοινό. Αν παράδειγμα διαβάζεις τη The Daily Mail ξέρεις ότι δεν θα βρεις εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες. Ακόμα και τα άκρως ενημερωτκά όπως τα The Times, The Guardian και το BBC δραματοποιούν κάποιεςειδήσεις. Αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι ποιος είναι ο στόχος των ιστοσελίων αυτών. Όχι μόνο να ενημερώσουν.
Μάθε τα όρια σου και βάλε απαγορετικά
Αν αρχίζεις να νιώθεις υπερπληροφόρηση είναι καλή ιδέα να αναθεωρήσεις τη σχέση σου με την επικαιρότητα. Αν το να βλέπεις εικόνες σου προκαλεί ένταση ίσως πρέπει να δοκιμάσεις να ενημερώνεσαι από το ραδιόφωνο. Ή αν το να διαβάζεις τις εξελίξεις το βράδυ σε δυσκολεύει να κοιμηθείς ή να κοιμηθείς καλά, βάλε στον εαυτό σου απαγορευτικό στην βραδινή ενημέρωση. Επίσης, υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να ελέγξουν πόση ώρα ξοδεύεις στα social media. Μπορείς να κάνεις κάποιον σχετικό προγραμματισμό γα το πόση ώρα θέλεις να ξοδεύεις σε αυτά αλλά και πότε θα είναι αυτή.
Βάλε σε σίγαση τους “προκλητικούς” λογαριασμούς
Τα social media σε βοηθούν να κρατάς επαφή με τους ανθρώπους αλλά μπορεί επίσης να σε κάνουν να νιώθεις αγχωμένος ειδικά αν οι άλλοι μοιράζονται πράγματα από την επικαιρότητα ή τις προσωπικές τους ανησυχίες. Σκέψου μήπως κάνεις κάποιο διάλειμμα από τα social media ή να περιορίσεις τη χρήση τους. Μπορείς επίσης να βάλεις σε σίγαση κάποιους λογαριασμούς και να παρακολουθείς στο feed σου μόνο αυτούς που έχεις επιλέξει.
Ισορρόπησε την επικαιρότητα με πράγματα που σε χαροποιούν
Είναι καλό να ξέρεις τι παίζει στην επικαιρότητα αλλά δεν χρειάζεται να είναι το μόνο σου ερέθισμα. Γιατί να διαβάσεις μόνο τις τελευταίες εξελίξεις για τον κορωνοϊό και να μη ρίξεις μια ματιά σε άρθρα που αφορούν τον πολιτισμό; ΕΔΩ μπορεις να βρες τα 13 μεγαλύτερα και ωραιότερα μουσεια που μπορείς να επισκεφτείς ψηφιακά αλλά υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές. Μπορείς επίσης να αούσεις Podcast για να σπάσεις την συνεχή ενημέρωση με ένα ευχάριστο διάλειμμα ή να δεις την αγαπημένη σου σειρά αμέσως μετά την ενημέρωσή σου.
Αν έχεις κάποια ψυχική νόσο περιόρισε την έκθεσή σου στην ειδησεογραφία
Αν δεν νιώθεις καλά ψυχικά είτε αυτό έχει και ιατρική διάγνωση είτε απλά περνάς μια πολύ ζόρικη περίοδο, μείνει μακριά από τις ειδήσεις που θα σε πιέσουν. Υπάρχουν έρευνες που δείχνει ότι αν βρίσκεσαι σε κακή ψυχολογική κατάσταση η στην αρχή μιας συγκεκριμένης ψυχικής νόσου το να εκτεθείς σε εικόνες ή νέα που θα σε αγχώσουν όχι απλά θα σε κάνουν να νιώσεις χάλια αλλά μπορεί και να εντείνουν το πρόβλημα. Αν θες να είσαι ενημερωμένη, ζήτα από κάποιον που ενημερώθηκε για το τι γίνεται να σου πει με απλά λόγια.
Αποδέξου ότι οι αληθινές ιστορίες είναι φτιαγμένες για να προκαλούν το συναίσθμα
Το πιο τοξικό κομμάτι των κακών ειδήσεων είναι οι προσωπικές ιστορίες. Το να ακούς από δακρύβρεχτες πηγές τα γεγονότα δεν θα σου προσφέρει καμία χρήσιμη πληροφορία. Αν είσαι υγιής και θέλεις να τις παρακολουθήσεις, τότε οκ. Δεν θα σε βοηθήσουν όμως να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για αυτό αναρώτησου για την χρησιμότητα και την επίδραση που έχουν πάνω σου.
Μίλα στους φίλους και την οικογένειά σου για την επικαιρότητα
Αναζήτησε την επαφή με άλλους. Αν επικοινωνήσεις τους προβληματισμούς σου με τους φίλους, την οικογένεια, τους συνεργάτες και τους γνωστούς σου και μάθεις τους δικούς τους τότε ατό θα σε κάνει να έχεις καλύτερη εικόνα και να σχηματίσεις τη δική σου άποψη για τα γεγονότα και πώς επηρεάζουν το μέλλον σου από το να σταθείς σε μια “τρομοκρατική” ιστορία. Είναι κατανοητό, ειδικά σε αυτή την περίοδο με την πανδημία του κορωνοϊού, να νιώθεις αγχωμένη αλλά αν μοιραστείς τα συναισθήματά σου με κάποιον θα σε βοηθήσει να κάνεις ένα βήμα πίσω από το φόβο, να βρεις άλλη οπτική και να βρεις τη λύση σου.
Σκέψου την αποτοξίνωση
Αν βλέπεις ότι η επικαιρότητα προκαλεί κακό στην ψυχική σου υγεία και την πνευματική σου ηρεμία δοκίμασε να κάνεις log out ή να κάνεις μικρά διαστήματα detox από την ενημέρωση. Δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα γιατί και το να μην ξέρεις τι γίνεται είναι εξίσου αγχωτικό. Βρες τη δική σου ισορροπία.