Η 9η έκδοση του Beyond Borders – Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, 25 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου 2024, φέρνει συναρπαστικές ταινίες και πολλές πρεμιέρες απ’ όλο τον κόσμο, ενισχυμένα βραβεία για τη στήριξη των κινηματογραφιστών, συνεργασίες, δράσεις και νέα προγράμματα. Για ακόμα μία χρονιά το ακριτικό Καστελόριζο θα φιλοξενήσει διεθνώς καταξιωμένους δημιουργούς σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και αγαπημένα κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στρατηγικός εταίρος του, η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της ενεργούς υποστήριξης των τεχνών και του πολιτισμού.

Το Beyond Borders εστιάζει σε ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Φέτος έλαβε 763 ντοκιμαντέρ από 95 χώρες, πολλά από τα οποία έχουν ταξιδέψει στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, όπως οι Κάννες, το Βερολίνο, η Βενετία, το Λοκάρνο, το Κάρλοβι Βάρι, το Άμστερνταμ (IDFA), η Κοπεγχάγη (CPX DOX), κ.ά. Στο πρόγραμμα προβολών του το φεστιβάλ συμπεριέλαβε 37 παγκόσμιες, διεθνείς και ελληνικές πρεμιέρες. Φορέας διοργάνωσης είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι), ενώ πολύτιμη είναι η συνδρομή φορέων παγκόσμιου βεληνεκούς (ZDF,ARTE, BBC, RAI TV, Movies that Matter, IDF Prague, PHOENIX, FIPRESCI, Ecrans des Mondes κ.ά.).

Φέτος έλαβε 763 ντοκιμαντέρ από 95 χώρες, πολλά από τα οποία έχουν ταξιδέψει στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου.

Το Beyond Borders θα φιλοξενήσει τρεις διαφορετικές σκηνές προβολών: το Κυρίως Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνει 18 ταινίες τεκμηρίωσης μεσαίου και μεγάλου μήκους, το μicro Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνει 24 ταινίες τεκμηρίωσης μικρού μήκους ενώ στην εκτός διαγωνιστικού τμήματος Σκηνή του Πανοράματος θα φιλοξενούνται καθημερινά διαφορετικά αφιερώματα. Στα δύο διαγωνιστικά τμήματα απονέμονται συνολικά έντεκα βραβεία, με την υποστήριξη σημαντικών χορηγών.

Φωτογραφία από προηγούμενο Beyond Borders

Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα προβληθεί σε ελληνική πρεμιέρα το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Beethoven’s Nine: Ode to Humanity» του Larry Weinstein (Καναδάς-Γερμανία, 2024, 90’), που με αφορμή το θρυλικό έργο του Μπετόβεν προσκαλεί τους θεατές να αναστοχαστούν πάνω στις διαχρονικές έννοιες της αγάπης και της ελευθερίας. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με το Κοντσέρτο για πιάνο και φωνή των Ζαχαρία Καρούνη και Νεοκλή Νεοφυτίδη, με ρεπερτόριο εμπνευσμένο από τις συνεργασίες τους με μεγάλους συνθέτες, όπως οι Σταύρος Ξαρχάκος, Μίκης Θεοδωράκης, Δόμνα Σαμίου καθώς και με δικές τους συνθέσεις.

Στην τελετή έναρξης θα προβληθεί σε ελληνική πρεμιέρα το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Beethoven’s Nine: Ode to Humanity» του Larry Weinstein (Καναδάς-Γερμανία, 2024, 90’), που με αφορμή το θρυλικό έργο του Μπετόβεν προσκαλεί τους θεατές να αναστοχαστούν πάνω στις διαχρονικές έννοιες της αγάπης και της ελευθερίας.

Στην τελετή λήξης θα προβληθεί η ταινία «From Abdul to Leila» της Leila Albayaty (Γερμανία-Βέλγιο-Σ. Αραβία, 2024, 92’). Αποτελεί ένα μουσικό ταξίδι μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ένα λυρικό ντοκιμαντέρ που συνδυάζει το προσωπικό με το πολιτικό ξεδιπλώνοντας με συγκινητικό τρόπο τη συμφιλίωση της ίδιας της σκηνοθέτριας με την ιρανική της ταυτότητα και κληρονομιά.

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τους ήχους του ρεμπέτικου σε μια βραδιά με μυρωδιές και μελωδίες από τη Μικρά Ασία, τα στενά του Πειραιά και της Αθήνας με την Κατερίνα Τσιρίδου (τραγούδι – μπαγλαμάς), Τάσο Γιαννούση (μπουζούκι – τραγούδι), Νίκο Πρωτόπαπα (κιθάρα- τραγούδι), Μιχάλη Δανιά (βιολί), Εύη Κανέλλου (κρουστά), σε ενορχήστρωση-δ/νση ορχήστρας του Νίκου Πρωτόπαπα.

Φωτογραφία από προηγούμενο Beyond Borders

Διατηρώντας τους δεσμούς εξωστρέφειας και συνέργειας με παγκόσμιους πολιτιστικούς φορείς, η 9η έκδοση του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει εκπροσώπους από ένα τιμώμενο ΜΜΕ (φέτος είναι η ΕΡΤ), ένα τιμώμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα (το Πανεπιστήμιο Κadir Has στην Τουρκία) και ένα τιμώμενο κινηματογραφικό φεστιβάλ (το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας). Συνεχίζεται επίσης για δεύτερη χρονιά ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, που για το 2024 θα είναι η Αυστραλία.

Φέτος εγκαινιάζεται η νέα πρωτοβουλία του Co-Production Forum «Συναντώντας τον επόμενο συμπαραγωγό σας στο Καστελόριζο»: Δεκαπέντε ομότιμοι κινηματογραφιστές -δημιουργοί, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί και εκτελεστικοί παραγωγοί- θα παρουσιάσουν τα έργα τους, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από ολοκληρωμένες ταινίες και θα υποστηρίξουν με την τεχνογνωσία τους, μέσω δίωρων συναντήσεων, τουλάχιστον ένα σχέδιο ντοκιμαντέρ στην κατεύθυνση της συμπαραγωγής με προτίμηση σε υποεκπροσωπούμενες χώρες.

Στην τελετή λήξης θα προβληθεί η ταινία «From Abdul to Leila» της Leila Albayaty (Γερμανία-Βέλγιο-Σ. Αραβία, 2024, 92’). Αποτελεί ένα μουσικό ταξίδι μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ένα λυρικό ντοκιμαντέρ που συνδυάζει το προσωπικό με το πολιτικό ξεδιπλώνοντας με συγκινητικό τρόπο τη συμφιλίωση της ίδιας της σκηνοθέτριας με την ιρανική της ταυτότητα και κληρονομιά.

Επιπλέον, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), Klaus Eder, θα διεξαχθεί σε καθημερινή βάση η δράση Critics’ Corner, κατά την οποία τα τρία μέλη της FIPRESCI θα συνομιλούν με επαγγελματίες και κοινό για τις ταινίες που προβλήθηκαν το προηγούμενο βράδυ στα διαγωνιστικά τμήματα.

Πραγματοποιείται επίσης το Beyond Storytelling, ένα κινηματογραφικό εργαστήρι με τη συμμετοχή φοιτητών/ριών από το συνεργαζόμενο δίκτυο κινηματογραφικών σχολών. Και όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν Masterclasses με διακεκριμένους δημιουργούς.

Φωτογραφία από προηγούμενο Beyond Borders

Αναπόσπαστο τμήμα του Φεστιβάλ είναι και το διήμερο Audiovisual Pitching Lab, όπου παρουσιάζονται διαδικτυακά δώδεκα πρότζεκτ από όλο τον κόσμο και συζητώνται με κορυφαίους επαγγελματίες. Η πρόταση που θα ξεχωρίσει θα λάβει ως δώρο ένα κινηματογραφικό σεμινάριο αξίας 1.500 ευρώ με τη χορηγία της Filmiki Productions.

Εκτός από τις κινηματογραφικές προβολές και εργαστήρια, το φεστιβάλ κάθε χρόνο διοργανώνει παράλληλες πολιτιστικές δράσεις. Την εβδομάδα προβολών θα διανθίσουν μουσικά ιντερλούδια του Aeolian Duet (Μιχάλης Κοντός και Ρέα Μωραΐτη) με τους ήχους του πιάνου και του βιολοντσέλου. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν κινηματογραφικά εργαστήρια για μεγάλους και μικρούς. Θα πραγματοποιηθεί έκθεση γλυπτικής του εικαστικού Αλέξανδρου Ζυγούρη, ενώ καθημερινά ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Μεθενίτης και ο ακαδημαϊκός Matteo Compagnolo θα παρουσιάζουν βιβλία με ιστορικό, λογοτεχνικό και κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Info

www.beyondborders.gr

Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την γαλλική Ecrans des Mondes. Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα.

Τη φετινή κριτική επιτροπή του Κυρίως Διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζουν οι: Mitzi Goldman (πρόεδρος, παραγωγός, CEO Documentary Australia), Valerie Kontakos (σκηνοθέτις, παραγωγός), Alan Gilsenan (σκηνοθέτης, παραγωγός), Bruce Clark (συγγραφέας, δημοσιογράφος), Shuibo Wang (σκηνοθέτης). Η κριτική επιτροπή του μicro αποτελείται από τους: André Singer (πρόεδρος, σκηνοθέτης, παραγωγός), Αγάπη Κεφαλογιάννη (διευθύντρια Προγράμματος Nova Greece), Elise Aicardi (επικεφαλής των ντοκιμαντέρ Public Sénat), Elif Akçalı (ακαδημαϊκός) και Marco Gastine (σκηνοθέτης, παραγωγός), ενώ στην Κριτική Επιτροπή FIPRESCI συμμετέχουν οι κριτικοί κινηματογράφου Marina Kostova, Peter Kremski και Γιώργος Παπαδημητρίου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below