Είναι απολύτως λογικό: στις προσωπικές μας σχέσεις όλοι προτιμούμε τα πράγματα να κυλούν αβίαστα και να πηγαίνουν καλά με έναν άνθρωπο που δεν θα μας κάνει να ευχόμαστε να είχαμε τη μηχανή του χρόνου για να γυρίσουμε πίσω την ημέρα που τον γνωρίσαμε και να κλειδωθούμε σπίτι μας. Οι άνθρωποι αποζητάμε χαρά και γέλιο και ευτυχία στις σχέσεις μας, όχι μελοδραματικά βάσανα που ναι μεν είναι ωραία να διαβάζεις, π.χ., στα Ανεμοδαρμένα ύψη, αλλά στην πραγματική ζωή δεν είναι πολύ ευχάριστο να καταλήξεις τρελός ή φάντασμα επειδή η σχέση ήταν κάτι παραπάνω από complicated.

Από αυτή την πολύ ώριμη στάση τού να αποφεύγουμε άτομα που αγαπούν τις περιττές εντάσεις μέχρι το νέο τρεντ, σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι, άνδρες κυρίως, έχουν ως βασικό κριτήριο υποψήφιας συντρόφου να μην έχει «θέματα» και επιθυμούν μια σχέση χωρίς καθόλου δράμα, η απόσταση είναι μεγάλη. Η υψίστης αυτής σημασίας προϋπόθεση μοιάζει πια να είναι ιδιαίτερα σημαντική για άνδρες όλων των ηλικιών, όπου φυσικά έκαστος δίνει στη λέξη «δράμα» την ερμηνεία που τον βολεύει ώστε να περιγράψει αυτό που του είναι δυσάρεστο ανάλογα με τις τελείως υποκειμενικές του ανάγκες, σύμφωνα με τις οποίες μοιράζει γενναιόδωρα ταμπέλες στον κόσμο.

Δράμα στην πραγματικότητα σημαίνει οτιδήποτε όχι ευχάριστο: μπορεί να είναι ένα οικογενειακό πρόβλημα, επαγγελματική ανασφάλεια, απλές καθημερινές διαφωνίες ή κάποια τρελή απαίτηση να μη μιλά στο Messenger με την πρώην του κάθε βράδυ. Εν τω μεταξύ, όπως γράφτηκε και στους Νew Υork Times, σε άρθρο που ανέλυε το φαινόμενο των ανδρών που ψάχνουν για drama-free σχέσεις, είναι πολύ πιθανό ότι αυτό που θέλουν, ήτοι μια γυναίκα που δεν έχει καθόλου προβλήματα, προφανώς χωρίς καμία απολύτως εμπειρία πραγματικής ζωής, δεν υπάρχει. Και ας πούμε ότι υπάρχει και το σύμπαν συνωμοτεί για να φέρνει πάντα εξάρες και είναι μονίμως χαρούμενη, δεν θυμώνει, δεν διαφωνεί, δεν στενοχωριέται και δεν ανησυχεί ποτέ για κανέναν, ποιος άνθρωπος με σώας τας φρένας θα ήθελε να έχει σχέση μαζί της;

Για τους νεότερους, drama free σημαίνει όχι πολλές απαιτήσεις – και φυσικά είναι απείρως σεξιστικό, καθώς αν, π.χ., θες μονογαμικότητα να παντρευτείς, να φας σε ένα καλό εστιατόριο ή απλώς να μην πας διακοπές με αντίσκηνο και γενικώς δεν έχεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες μιας πτυσσόμενης καρέκλας, αυτομάτως κερδίζεις τον τίτλο της drama queen και της δύσκολης. Ενας άνδρας που θέλει όλα τα παραπάνω όχι απλώς δεν κακοχαρακτηρίζεται, αντίθετα είναι το είδος που σημαδεύουν οι θείες από το Σικάγο από τα μπαλκόνια. Για τους άνω των 40, το drama free παίρνει μια επιπλέον απόχρωση που έχει να κάνει με παιδιά και προβλήματα με τον πρώην και είναι μεν κατανοητό αλλά όχι και τόσο ρεαλιστικό επειδή η πραγματική ζωή δεν εκτυλίσσεται σε κενό αέρος.

Το να αναζητά οποιοσδήποτε, άνδρας ή γυναίκα, μια ιδανική σχέση χωρίς καθόλου προβλήματα από την πρώτη μέρα και γι’ αυτό να θέτει παράλογες προϋποθέσεις για έναν υπερ-ζέν σύντροφο είναι μάλλον ουτοπικό. Ειδικά στην αρχή μιας σχέσης, όπου δύο ουσιαστικά άγνωστοι άνθρωποι γνωρίζονται, αν δεν είναι φτιαγμένοι σε εργαστήριο θα ανακαλύψουν ότι έχουν και διαφορές και θα διαφωνήσουν και θα τα βρουν και θα μάθουν ο ένας τον άλλον – κι αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα και δράμα, αλλά η φυσική ροή των πραγμάτων και μια αναγκαία διαδικασία.

Το «όχι δράματα», που είναι τόσο δημοφιλές στα φίλτρα των ανδρών στο online αλλά και στο κανονικό dating, ουσιαστικά λέει στις γυναίκες ότι αν θέλουν να κάνουν σχέση, θα πρέπει να είναι μονίμως καλόβολες και χαρωπές, αλλιώς ευχαριστούμε, να περάσει η επόμενη. Επίσης δίνει σαφέστατα το σήμα ότι ο ενδιαφερόμενος δεν είναι σε θέση να λαμβάνει υπόψη του τα όποια αισθήματα του άλλου, ειδικά αν είναι δυσάρεστα ή δύσκολα, οπότε η τυχερή γυναίκα που θα τους αγαπήσει, αν αρρωστήσει, απολυθεί από τη δουλειά της ή πεθάνει ο παππούς της, θα πρέπει να κάνει ότι όλα καλά, δεν τρέχει και τίποτα γιατί η συμφωνία ήταν όχι δράμα, πάση θυσία.

Σχέσεις χωρίς μελόδραμα ασφαλώς και υπάρχουν – χωρίς διαφωνίες όμως όχι και είναι παγίδα να βαφτίζουμε «δράμα» και «πρόβλημα» οτιδήποτε χρειάζεται λίγη έξτρα προσπάθεια και δουλειά, που δεν είναι ακριβώς κάτεργα στα γκουλάγκ της Σιβηρίας. Είναι κρίμα, αλλά πολλές γυναίκες νιώθουν υποχρεωμένες να κρύβουν αισθήματα, καταστάσεις και επιθυμίες για να μη χάσουν εκείνους που δεν θέλουν τα δύσκολα, για να μη μείνουν μόνες. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι, ιδίως νέοι άνδρες, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν βαριές αποσκευές στα προσωπικά τους, «νομιμοποιώντας» τη νέα, ιδανική σύντροφο που πρακτικά οφείλει να μην έχει αισθήματα. Οι άπειρες πορτοκαλιές του online dating και των εφαρμογών σήμερα δημιουργούν το έδαφος γι’ αυτές τις παράλογες απαιτήσεις – πριν από μερικά χρόνια δεν είχε σημασία αν μπορούσες να αντιμετωπίσεις τα δυσάρεστα αισθήματα του άλλου, αν ήσουν σε σχέση έκανες την καρδιά σου πέτρα και μάθαινες να τα διαχειρίζεσαι. Τώρα το κοσκίνισμα των γυναικών με πιθανό «δράμα» αλλάζει τα δεδομένα – και όχι προς το καλύτερο. Εκτός αν κάποιος πιστεύει πραγματικά ότι η ιδανική σχέση είναι αυτή όπου γελάς με παρέα αλλά κλαις ολομόναχος.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below