Είναι μαζί από το σχολείο κι έχουν αποκτήσει έναν γιο που είναι σήμερα 20 μηνών. Ο Βρετανός ποδοσφαιριστής της Arsenal Declan Rice και η σύντροφός του Lauren Fryer ζούσαν μια ήσυχη ζωή μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, που κάποιος ανώνυμος χρήστης του Instagram σχολίασε στον Rice για την Fryer ότι «θα μπορούσε να βρει κάποια καλύτερη».
Στη συνέχεια, η Lauren άρχισε να δέχεται υβριστικά σχόλια σε αναρτήσεις της στο Instagram, που αφορούσαν κυρίως στην εμφάνισή της. Το αποτέλεσμα ήταν να τις διαγράψει όλες πριν από λίγες ημέρες κι έκτοτε να απέχει από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το bullying στις συντρόφους αθλητών δεν είναι, βέβαια, κάτι καινούργιο. Στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Netflix για τη ζωή των Beckham, η Victoria Beckham μίλησε σχετικά με τα συνθήματα που αφορούσαν εκείνη και ακουγόντουσαν χρόνια πριν στο γήπεδο και τους αγώνες του David, εξομολογούμενη ότι την στοιχειώνουν ακόμα και σήμερα. Ένα συγκεκριμένο σύνθημα με σεξουαλικό νόημα ήταν αυτό που είχε πειράξει περισσότερο από όλα την Beckham, καθώς το φώναζαν μπροστά της 75 χιλιάδες άνθρωποι.
Στην περίπτωση της Lauren Fryer, τα συνθήματα που ακούστηκαν στο γήπεδο αφορούσαν στην εξωτερική της εμφάνιση και συγκεκριμένα στα κιλά της. Παρότι μια μεγάλη μερίδα των οπαδών της Arsenal είναι αντίθετη με αυτή τη συμπεριφορά και ζήτησε μάλιστα τον αποκλεισμό από το γήπεδο των προσώπων που εκφράστηκαν κατ’ αυτό τον τρόπο, υπάρχει ακόμα ένα τμήμα των φαν που δεν λέει να την αλλάξει.
Ό,τι συνέβαινε λοιπόν πριν από δύο δεκατίες αναβιώνει σήμερα με αφορμή τα online troll και, κυρίως, τη γηπεδική αντίληψη πως ένας οπαδός μιας ομάδας μπορεί να εκφέρει δημόσια τέτοια «άποψη» για την προσωπική ζωή ενός παίκτη και μάλιστα με τρόπο ντροπιαστικό προς τη σύντροφό του.
Πριν από χρόνια οι σύντροφοι των high profile παικτών ποδοσφαίρου – και όχι μόνο – είχαν αποκτήσει την ονομασία WAG. Πρόκειται για το ακρωνύμιο των λέξεων «Wives and Girlfriends», το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τις βρετανικές ταμπλόιντ και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου. Μάλιστα, στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε ένα reality show με αυτό τον τίτλο και στη συνέχεια προέκυψαν 3 spin-off σειρές.
Ο όρος αυτός είναι υποτιμητικός και η Επιτροπή Ισότητας της Μεγάλης Βρετανίας είχε διαμαρτυρηθεί για τη χρήση του ήδη από το 2010. Το σεξιστικό του νόημα είναι προφανές, καθώς μεταξύ άλλων το ρήμα wag σημαίνει «κουνάω την ουρά μου» και υποβιβάζει τις συντρόφους αθλητών σε σκύλους που κουνάνε την ουρά τους χαρούμενα μπροστά στον κηδεμόνα τους. Η αποστέρηση της αυτοτελούς αξίας που έχουν αυτές οι γυναίκες είναι κάτι που συνέβαινε εδώ και πολλά χρόνια, η δημιουργία του όρου όμως έδωσε υπόσταση σε μια ολόκληρη κατηγορία γυναικών, που δεν παρουσιάζει κανένα κοινό στοιχείο πέραν αυτό του συντρόφου που ασχολείται με τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Η Lauren Fryer εξακολουθεί να έχει περίπου 63 χιλιάδες ακολούθους στο Instagram, αλλά παραμένει σιωπηλή, πιθανότατα επειδή γνωρίζει πως τα πράγματα δεν θα αλλάξουν. Κι αυτό είναι το χειρότερο σε όλη αυτή την ιστορία. Ακόμα κι αν η Fryer ελέγξει την online παρουσία της – και καταπιεστεί κι άλλο γι’ αυτό – σίγουρα δεν μπορεί να καθορίσει τι θα ακουστεί μέσα σε ένα γήπεδο. Ο οπαδισμός ως έννοια είναι δυστυχώς πολύ πιο ευρύς από ό,τι θα θέλαμε και οι φαν μιας ομάδας που συγκεντρώνονται στο γήπεδο πολλές φορές αναζητούν αιτίες κι αφορμές για να εκφράσουν το «μαζί», τη σύμπνοιά τους απέναντι σε διάφορα θέματα, ακόμα κι αν κανείς δεν τους ρώτησε γι’ αυτά.
Έτσι, η θεματολογία μπορεί εύκολα να ξεφύγει από το καθαρά αθλητικό κομμάτι και να επεκταθεί στη ζωή ανθρώπων που δεν φταίνε σε τίποτα, απλά είναι εύκολος στόχος σχολιασμού. Κι εδώ εντοπίζεται η υποκρισία του πλήθους, το οποίο φαίνεται να μην εγκρίνει την υπέρβαρη για τα γούστα του Fryer, αλλά είχε παρόμοια συμπεριφορά απέναντι στην – αδύνατη – Beckham. Ο μισογυνισμός είναι, λοιπόν, η δύναμη που κρύβεται πίσω από τα πλήθη που φωνάζουν τέτοια υβριστικά συνθήματα στα γήπεδα, αποδεικνύοντας ότι ο χώρος του επαγγελματικού αθλητισμού έχει παραμείνει δεκαετίες πίσω στις αντιλήψεις, παρά τα όσα μέτρα μπορεί να έχουν ληφθεί κατά καιρούς, ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα.
Για χάρη λοιπόν της δημιουργίας ατμόσφαιρας μέσα στο γήπεδο μια γυναίκα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και ο σύντροφός της αναγκάζεται να ακούει υβριστικό λόγο την ώρα που αγωνίζεται για την ομάδα του. Mέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο για τη διόρθωση αυτής της κατάστασης και παρότι υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν οι άνθρωποι που φώναζαν τα συνθήματα, ένα τέτοιο μέτρο ίσως να μην λειτουργούσε με τον επιθυμητό τρόπο.
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή την κατάσταση στα χέρια τους και να σταματήσουν να υποθάλπουν σεξιστικές συμπεριφορές, έστω και έμμεσα, με την άρνησή τους να τις αντιμετωπίσουν. Ή θα αποφασίσουν να επιβληθούν στους οπαδούς και να υποστούν αυτό το κόστος ή θα συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες των σεξιστικών συμπεριφορών οι γυναίκες των αθλητών και κατ’ επέκταση οι γυναίκες γενικότερα. Αυτή είναι η ευκαιρία των ομάδων να δείξουν αν ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη ή για την προαγωγή του αθλητισμού ως αξίας. Και ταυτόχρονα είναι η ευκαιρία να ακολουθήσουν τη συμβουλή του χρήστη που είχε μιλήσει για την Fryer στο σύντροφό της: να βρουν καλύτερους οπαδούς.