Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το εξώφυλλο του Cosmopolitan που περιλάμβανε μεταξύ άλλων μια plus size γυναίκα, με τον τίτλο “Αυτό είναι υγεία!”, πολλή συζήτηση γίνεται για το κατά πόσο η περιγραφή της παχυσαρκίας ως μιας υγιούς κατάστασης ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή εξυπηρετεί περισσότερο την ατζέντα της πολιτικής ορθότητας και λιγότερο τη δημόσια υγεία. Το περιοδικό δήλωσε αμετακίνητα ικανοποιημένο από το μήνυμα που έδωσε, στα social media όμως πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να αμφιβάλλουν κατά πόσο είναι σκόπιμο να “διαφημίζεται” η παχυσαρκία τη στιγμή μάλιστα που θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για όσους νοσήσουν από Covid.
Η συμπερίληψη στα περιοδικά και τη μόδα, διαφορετικών σωματότυπων από αυτό της αποστεωμένης γυναίκας (με κοιλιακούς) είναι εδώ και χρόνια μια ευγενής επιδίωξη, που για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα που όλες θα θέλαμε. Τα μοντέλα συνεχίζουν να είναι υπερβολικά αδύνατα και οι κανονικές γυναίκες συνεχίζουν να νιώθουν άσχημα με την εικόνα τους όταν συγκρίνονται με αυτά. Η ορατότητα των “κανονικών” σωμάτων είναι πάντα αναγκαία αν θέλουμε όντως να πολεμήσουμε τις διατροφικές διαταραχές, όπως και η αποδοχή τους ως τελικό αποτέλεσμα και όχι ως κάτι που “θέλει δουλίτσα” με εξαντλητική δίαιτα και ακόμα πιο εξαντλητική γυμναστική.
Όπως περιγράφει (και) το εξώφυλλο του Cosmopolitan, υπάρχουν γυναίκες αδύνατες, παχουλές, κανονικές, υπέρβαρες και όλες δικαιούνται να αθλούνται, να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και όμορφες μέσα στο σώμα τους. Η υγεία όμως, είναι κάτι άλλο, και η παχυσαρκία (η κεντρική, με αυξημένη κατανομή λίπους στο άνω τμήμα του σώματος), έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, ασχέτως ορατότητας, αποδοχής και προσωπικής αντίληψης περί ωραιότητας. Το αδύνατο σώμα δεν εγγυάται φυσικά υγεία και η κοινωνική σκληρότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που παλεύουν για χρόνια με πολλά παραπανίσια κιλά από όσα τα media απεικονίζουν ως ιδανικά, λειτουργεί επιβαρυντικά στην ψυχική τους υγεία. Όμως η διόρθωση ενός λάθους δεν μπορεί να είναι ο εξωραϊσμός του ακριβώς απέναντι άκρου, λέγοντας ότι η εικόνα της υγείας είναι μια γυναίκα που έχει σαράντα κιλά περισσότερα από το (προσωπικό της) ιδανικό βάρος. Ως τίτλος σε περιοδικό μπορεί να ακούγεται ωραίο και αισιόδοξο, αλλά όπως πολλοί γιατροί προειδοποιούν, δίνει λάθος μήνυμα και καλό είναι να θυμόμαστε ότι ευεξία και υγεία δεν είναι ταυτόσημα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στη δημόσια συζήτηση που συνεχίζεται με αφορμή το εν λόγω εξώφυλλο, γίνεται λόγος για ορατότητα και αποδοχή, κάποιοι μιλούν για αισθητικά πρότυπα και προσωπικά γούστα, άλλοι ακόμα και για χοντροφοβία, όλα πολύ ενδιαφέροντα. Και τελείως άσχετα με την υγεία, για την οποία μια πάγια καλή συμβουλή είναι να ακούμε τους ειδικούς, και όχι όσους θέλουν απλά να υπερασπιστούν τα λίγα ή πολλά κιλά τους, ή ακόμα χειρότερα, να πλασάρουν εμπορικά τα θετικά vibes ως επιστημονικά δεδομένα.