“Μου έκανε τεράστια εντύπωση πως μέσα σε μερικά λεπτά από την ανακοίνωση της μίνι καραντίνας όλος ο κόσμος προέτρεπε μέσα από τα social media τους υπόλοιπους ανθρώπους να μείνουν μέσα στα σπίτια τους με το τρεντ #μενουμεσπιτι” λέει στο Marie Claire o Σπύρος Χατζηαγγελάκης. “Την επόμενη ακριβώς μέρα αποφάσισα να πάω να βρω όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσα που δεν έχουν σπίτι, που δεν έχουν την δυνατότητα να είναι μέρος αυτού του τρεντ.”

Το οδοιπορικό του στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, που υπό κανονικές συνθήκες σφύζουν από κόσμο που βιαστικά προσπερνά τους άστεγους, δείχνει ότι εκείνοι είναι η πιο δυνατή επιβεβαίωση ότι στην πόλη ζουν ακόμα άνθρωποι. Παραμένουν εκεί που τους αφήσαμε πριν κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας.

Η απογραφή που έγινε το 2018, έδειξε ότι ο αριθμός των αστέγων ανερχόταν στους 790. Ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται.

Για την ενημέρωση και την υποτυπώδη προστασία των αστέγων στην Αθήνα, αυτή τη στιγμή, λειτουργούν μόλις δύο ομάδες δρόμου. Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και η εθελοντική ομάδα STEPS.

Οι άνθρωποι του ΚΥΑΔΑ κάνουν επιτόπιες παρεμβάσεις και δίνουν οδηγίες για τον ιο. Αν αντιληφθούν πως κάποιος από τους ανθρώπους αυτούς παρουσιάζει συμπτώματα, έχουν εντολή να καλούν άμεσα το ΕΚΑΒ.

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και η εθελοντική ομάδα STEPS. Ενημερώνει τους άστεγους για τον κορωνοϊό ενώ σε πολλές περιπτώσεις, με προσωπικά έξοδα των μελών της, προσπαθεί να εξασφαλίσει σαπούνια και αντισηπτικά.

Τον δικό της αγώνα δίνει και η Σχεδία που θέλει να προστατέψει τον κ. Στάθη, την κ. Δήμητρα και τον κ. Παναγιώτη που έχουν πατήσει τα 70 και δεν μπορούν να βρίσκονται στο δρόμο για να πουλούν το περιοδικό που αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων τους. Η αναστολή της κυκλοφορίας της «Σχεδίας» μέχρι την Τετάρτη 1 Απριλίου τους οδηγεί στο ξεκίνημα μιας νέας καμπάνιας για την εγγραφή νέων συνδρομητών.

Υπάρχει η δυνατότητα για 4μηνη ή 2μηνη συνδρομή (μέσω της ιστοσελίδας www.shediart.gr ή επικοινωνώντας στο 213 0231220) και μάλιστα μπορεί να γίνει αποστολή και του τεύχους Μαρτίου ενώ παρέχεται και η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνδρομής.

View this post on Instagram

«Πώς “αυτοαπομονώνεται” και προφυλάσσεται από τον κορωνοϊό ένας άστεγος;» είναι το ερώτημα που έθεσε το περιοδικό «The Big Issue» @bigissueuk. Αυτός είναι και ο δικός μας προβληματισμός. Πώς θα προστατεύσουμε τον κ. Στάθη, την κ. Δήμητρα, τον κ. Παναγιώτη που έχουν πατήσει τα 70; Οι παραινέσεις να μην πουλούν το περιοδικό για τη δική τους προστασία δεν έβρισκαν ανταπόκριση. Η αναστολή της κυκλοφορίας της «σχεδίας», τουλάχιστον ώς την Τετάρτη 1 Απριλίου ήταν αναπόφευκτη. Για να αντιμετωπίσουμε, εν μέρει, έστω, την κρίση, η «σχεδία» ξεκινάει μια καμπάνια για την εγγραφή νέων συνδρομητών, προσφέροντας τη δυνατότητα 4⃣μηνης ή 2⃣μηνης συνδρομής, ενώ παρέχεται η ευκαιρία και για την αποστολή του τεύχους Μαρτίου. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνδρομής. Συνδρομητής μπορεί να γίνει κάποιος μέσω της ιστοσελίδας μας www.shediart.gr ή επικοινωνώντας με τα γραφεία μας (213 0231220). . *Στο link που θα βρείτε στο bio ⤴️ υπάρχουν λεπτομέρειες. . **Στη φωτογραφία, το εξώφυλλο του τεύχους Απριλίου 2020, η κυκλοφορία του οποίου ανεστάλη. . . #shedia #shediamagazine #streetpaper #streetmagazine #fighthomelessness #supportpeople #subscribe #subscription #solidarity #socialenterprise #cover #newcover

A post shared by Shedia (@shedia_home) on

“Όλοι μπορούμε να φανταστούμε -έτσι θέλω να ελπίζω έστω- τι βιώνει ένας άστεγος αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να τους φέρουμε στο νου μας. Αυτό το πράγμα δεν συνέβη με το #μενουμεσπιτι. Απερίσκεπτα βγήκαμε να διατυμπανίσουμε την ανάγκη να μείνουμε σπίτι χωρίς να περάσει καν από το μυαλό μας πως κάποιοι δεν έχουν σπίτι” αναφέρει ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης που δεν είναι η πρώτη φορά που δίνει χώρο σε αυτούς τους ανθρώπους μέσα από τις φωτογραφίες του.
“Περισσότερο με απασχολεί η απερισκεψία, η αλαζονεία και ο εγωκεντρισμός των πολλών. Οι άστεγοι είναι άνθρωποι περήφανοι, η πλειονότητα των οποίων δεν ζητάει  ελεημοσύνη. Είναι αναγκασμένοι απλά να μένουν έξω και το κάνουν με ότι κόστος μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Δεν έχουν την ανάγκη μας, ζουν καλύτερα χωρίς εμάς. Ένα γειά  ίσως είναι αρκετό για αυτούς τους ανθρώπους. Οι πολλοί είναι το πρόβλημα, οι πολλοί που δεν κοιτάνε πέρα από τη μύτη τους” μας λέει.
 
“Αναρωτιέμαι πάντα αν είμαι μέρος των πολλών και των τρεντ, δεν έχω απαντήσει ακόμα, συνεχίζω να το ψάχνω. Με αυτή την ερώτηση προς τον  εαυτό μου πήγα να συναντήσω τους ανθρώπους που κοιμούνται στο δρόμο. Η ευγένεια τους με συγκλόνισε” καταλήγει ο Σπύρος.
Ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, που εκτός από ηθοποιός είναι και εξαιρετικός φωτογράφος, μας παραχώρησε αυτές τις φωτογραφίες “με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και στην προσωπικότητα  των ανθρώπων που γνώρισα στο δρόμο” και τις συνοδεύει με τους παρακάτω στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Δε μ’ αναγνωρίζετε γιατί έλειπα καιρό,
τα δάκρυά μου δε σας λένε κάτι.
Λοιπόν, διηγηθείτε μου τι έγινε εδώ
να βρω ξανά του νήματος την άκρη.
Το πτυελοδοχείο του Μπακούνιν το χυτό,
συντρόφια, μήπως βρέθηκε και κείνο,
να φτύσω μέσα με οργή που οι νέες εποχές
με κάνουνε να μοιάζω με κρετίνο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below