Πολύ θα ήθελα να είχα συναντήσει τον Ότις όταν ήμουν 16, σκέφτηκα καθώς έπεφταν οι τίτλοι του τελευταίου επεισοδίου του Sex Education στο Netflix. Οι έφηβοι ήρωες της σειράς είναι μέσα στην καύλα (αυτή είναι η μόνη σωστή λέξη), όλοι εκτός ίσως από τον φίλο μου τον Ότις, γιο μιας sex therapist ο οποίος αναλαμβάνει να λύσει τα σεξουαλικής φύσης προβλήματα των συνομηλίκων του παρόλο που ο ίδιος δεν μπορεί καν να διαχειριστεί τη στύση του!
Στον αντίποδά του βρίσκεται η Μέιβ, η «αλήτισσα» του σχολείου που οι φήμες τη θέλουν να τα έχει κάνει όλα εκτός ίσως από φόνο. Δική της είναι η ιδέα να βάλει τον Ότις να συμβουλεύσει τους τρελλαμένους από ορμόνες συμμαθητές τους έναντι αμοιβής, την οποία οι δυο τους μοιράζονται.
Αφορμή για να δω το Sex Education ήταν η πρωταγωνίστριά του Γκίλιαν Άντερσον που πάντα έβρισκα ψυχρή και λίγο τρομακτική από τα X-Files μέχρι το The Fall. Πίστευα πως ο ρόλος της sex therapist θα της πήγαινε γάντι και δεν με απογοήτευσε. Παρόλο που η Άντερσον ζει τις δικές της περιπέτειες στη σειρά, δεν ήταν αυτή η έκπληξη της υπόθεσης. Η έκπληξη ήταν η αμεσότητα και η αλήθεια με την οποία το Sex Education αντιμετωπίζει το σεξ, o τρόπος που διαφοροποιείται από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έχουμε συνηθίσει να εισπράττουμε από την pop κουλτούρα.
Η σειρά διαδραματίζεται σε μία καταπράσινη αγγλική επαρχία του σήμερα -αν και από άποψη αισθητικής και μόδας υπάρχει ένα έντονο late 70s vibe- σε ένα αρκετά ωραιοποιημένο σχολείο με όλα τα κλισέ που έχουμε μάθει να περιμένουμε από τις αμερικανικές κομεντί του είδους: ο δημοφιλής αθλητής, η παρέα με τα cool παιδιά που κάνει κουμάντο, ο νταής, τα σπασικλάκια, η πισίνα του σχολείου, ο χορός στο τέλος της χρονιάς, είναι όλα εδώ.
Τα αγόρια είναι λίγο πολύ όπως τα περιμέναμε, τα κορίτσια όμως κάνουν τη διαφορά: Ένα δυναμικό κορίτσι που δεν χάνει τον εαυτό του παρόλο που τη θεωρούν “τσούλα” γιατί υποτίθεται ότι έχει πάει με όλο το σχολείο. Ένα ονειροπαρμένο κορίτσι που προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει σεξ για να μη μείνει πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ένα “απελευθερωμένο” κορίτσι που κάνει σεξ, αλλά δεν έχει οργασμούς γιατί δεν ξέρει το σώμα του. Ένα πανέμορφο κορίτσι, από αυτά που κάνουν κουμάντο στο σχολείο, που τρέμει τη δημοσιοποίηση μίας γυμνής φωτογραφίας της…
Η σειρά βάζει τα κορίτσια μπροστά και μιλάει για την άμβλωση, το δημόσιο εξευτελισμό με αφορμή μία φωτογραφία, τον γυναικείο αυνανισμό και οργασμό (απολαυστικά αστεία σκηνή με ένα κορίτσι που ανακαλύπτει την ικανοποίηση του αυνανισμού και αυτό-ικανοποιείται χαρούμενο με τις ώρες), την ανάγκη των εφήβων να ανήκουν σε μία παρέα και τη μαγική δύναμη της αλληλεγγύης χωρίς μελοδραματισμούς ή ωραιοποιήσεις: Το σεξ μπορεί να οδηγήσει συχνά σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και στο δωμάτιο μιας κλινικής για έκτρωση. Ο σεξουαλικός σου σύντροφος δεν μπορεί πάντα να σου δώσει χαρά αν εσύ δεν ξέρεις το σώμα σου. Μία γυμνή φωτογραφία μπορεί να οδηγήσει σε δημόσιο εξευτελισμό.
Οι ιστορίες δεν είναι χωρίς ηθικά διδάγματα, αλλά κανείς δεν κουνάει το δάχτυλο, αντιθέτως, βλέποντας το Sex Education ένα κορίτσι μπορεί να σκεφτεί ότι το σεξ είναι δικαίωμα και όχι αφορμή για φόβο ή ντροπή. Ότι δεν πειράζει αν δεν το κάνεις καθόλου, αλλά και ούτε αν το παρακάνεις. (Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με άλλες ανάγκες και ανασφάλειες). Ότι μπορείς να εκφράζεσαι όπως σου αρέσει, να είσαι όσο επιδειξίας αντέχεις, να βγάζεις φωτογραφίες το σώμα σου ή να διεκδικείς αυτές που σε έβγαλαν άλλοι. Ότι αυτές οι ίδιες φωτογραφίες δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται κανείς. Ότι είναι απαράδεκτο να ταπεινώνεις κάποιον για μια φωτογραφία του γυμνού στήθους ή των γεννητικών του οργάνων: τα έχουμε όλοι σε διάφορα μεγέθη και ελαφρώς διαφορετικά σχήματα και δεν λένε τίποτα για τον χαρακτήρα ή την αξία μας. Κι όταν κάποιος παίρνει τη φωτογραφία του κόλπου ενός κοριτσιού και την ποστάρει στα social media με στόχο να την ταπεινώσει και να την γελοιοποιήσει, μια καλή αντίδραση θα ήταν να σηκωθούμε όλες οι υπόλοιπες και να φωνάξουμε μαζί της
«Είναι ο δικός μου κόλπος».