Η Άννα Μαρία Βέλλη πρόσφατα δήλωσε πως το youtube θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς εννοούσε – εκτός από την Άννα Μαρία Βέλλη φυσικά, αλλά σχεδόν όλοι ξέραμε ότι η δήλωσή της θα γινόταν θέμα, για όλους τους λάθος λόγους. Διότι, προφανώς, δεν θεωρούν όλοι ότι το youtube είναι επάγγελμα, πόσο μάλλον αντικείμενο για τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό που ενδεχομένως έχει κάπως πιο επείγουσες ανάγκες εκσυγχρονισμού.

 

Οι youtubers συχνά δεν αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες και το debate αν είναι όντως δουλειά ή όχι δεν έχει καταλήξει πουθενά, κυρίως επειδή δεν συμφωνούμε όλοι για το τι συνιστά εργασία και τι όχι. Οπωσδήποτε, θα ήταν αστείο να μην αναγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι υπάρχουν σταρ του Μέσου, που κερδίζουν εκατομμύρια, ή έστω καταφέρνουν να ζουν μέσα από το βίντεο που παρακολουθούν οι (μίνιμουμ) εκατοντάδες χιλιάδες subscribers τους. Κάποιοι τα καταφέρνουν ρίχνοντας σκληρή δουλειά για το περιεχόμενό τους, άλλοι κάνοντας απλά ανοησίες, διότι άβυσσος η ψυχή του συνδρομητή. Σε γενικές γραμμές, μια απασχόληση που αποφέρει χρήματα και, για να είμαστε δίκαιοι, φορολογείται κανονικά, είναι δουλειά είτε μας γεμίζει το μάτι είτε όχι. Μόνο που στην περίπτωση του youtube, πρόκειται για μια δουλειά που δεν προσφέρει καθόλου εγγυήσεις. Το youtube είναι μια πλατφόρμα που μπορεί να κάνει ο, τι αλλαγές θέλει, όποτε θέλει, χωρίς να χρωστάει καμία εξήγηση σε όποιον διαμαρτύρεται ότι ζημιώνεται η “δουλειά” του. Επίσης, ένας youtuber μπορεί ξαφνικά να δει τη δημοτικότητά του να πέφτει επειδή έκανε δυο αποτυχημένα βίντεο στη σειρά. Επιπλέον, το youtube δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε προϋπηρεσία, διότι, εκτός αν θέλεις να γίνεις κωμικός περφόρμερ, ή να αποκτήσεις κάποιου είδους τηλεοπτική εκπομπή, πόσοι είναι οι επαγγελματικοί τομείς όπου μπορείς να πεις για καλό ότι είχες για χρόνια ένα πολύ πετυχημένο κανάλι όπου παρίστανες τον έφηβο στα 30 σου, ή όπως ας πούμε η Άννα Μαρία Βέλλη, βαφόσουν χρησιμοποιώντας την πατούσα σου (υπαρκτό βίντεο επειδή χιούμορ) και σε έβριζαν στα σχόλια;

 

Προφανώς η συζήτηση δεν χρειάζεται και να καταλήξει σε κάποια ομόφωνη απόφαση, για άλλους το youtube είναι δουλειά, για άλλους όχι. Κυρίως επειδή κάποιοι youtubers το αντιμετωπίζουν σοβαρά (ακόμα και αν κάνουν χιούμορ) και κάποιοι καθόλου, περίπτωση στην οποία, καμία δουλειά. Δεν είναι ντροπή.

 

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below