Από το συγκεκριμένο reality, όσοι κινούνται στο χώρο της μόδας, βλέπουν κορίτσια τα οποία συμμετείχαν να κάνουν καριέρα στο χώρο σήμερα, τα οποία όμως, μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ναι μεν υπάρχουν, αλλά είναι δε τόσο λίγα, που τελικά δεν μπορούμε να βγάλουμε το ασφαλές συμπέρασμα ότι βοηθήθηκαν αποκλειστικά από το παιχνίδι και πως δεν θα τα κατάφερναν διαφορετικά. Τις μάθαμε με τα μικρά τους ονόματα: H Eυαγγελία, η Ιωάννα, η Ντένια και ίσως η Μόνικα. Το GNTM επέστρεψε αποφασισμένο να κάνει ηχηρή την παρουσία του στους τηλεοπτικούς δέκτες αμείλικτο μεν, αλλά λούτρινο δε με τις υποψήφιες, οι οποίες ομολογουμένως, από τη στιγμή που θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση των κριτών, πρέπει να είναι προετοιμασμένες για τα πάντα.
Στο πρώτο επεισόδιο, είδαμε αντιπροσωπευτικές κατηγορίες κοριτσιών οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικό τρόπο από τους κριτές: Ήταν μια μεγάλη νίκη της μόδας – γιατί αυτό άλλωστε αντιπροσωπεύει- το να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα και οι τέσσερις κριτές το έκαναν περνώντας στην επόμενη φάση κορίτσια με “μειονεκτήματα” όπως χαμηλό ύψος και παραπάνω κιλά, έκοψαν όμως περιπτώσεις κοριτσιών τα οποία είχαν επέμβει στην εμφάνισή τους και είχαν κάνει πλαστικές επεμβάσεις όπως αύξηση στήθους, ρινοπλαστική και fillers χειλιών, στοιχεία τα οποία τις έκαναν μη εύπλαστες και άρα ακατάλληλες για ένα χώρο που το σώμα και το πρόσωπο πρέπει να τα διέπει ένας χαμαιλεοντισμός για να αλλάζουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε concept.
Η μεγαλύτερη νίκη που σημειώθηκε μέσα στο συγκεκριμένο reality, είναι αυτή κατά του “Instagraμμισμού”, εκεί που ένας στρατός από ίδια κορίτσια με φουσκωμένα χείλη, φουσκωμένα στήθη, έντονα βαμμένα φρύδια, ψεύτικες βλεφαρίδες, ψεύτικα μαλλιά και ψεύτικα νύχια ποζάρουν λάγνα φορώντας λίγα ρούχα και δίνοντας πολλές υποσχέσεις. Αυτό δεν είναι modeling και κάπως έπρεπε να ξεκαθαριστεί. Το GNTM έκανε καλή δουλειά πάνω σε αυτό. Εδώ βέβαια, καλό θα είναι να σημειωθεί ότι το modeling παγκοσμίως δεν είναι απαλλαγμένο από την πλαστική χειρουργική. Ας μην είμαστε υποκριτές: Αρκετά μοντέλα επισκέπτονται τους κατάλληλους γιατρούς και επεμβαίνουν διακριτικά στο σώμα τους, αδιαμφισβήτητο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πορευόμαστε έτσι εξ αρχής. Αν η διαδικασία επιβράβευε αυτά τα κορίτσια, αυτός ο ήδη υπάρχον στρατός θα πολλαπλασιαζόταν ανελέητα. Η επιτροπή άφησε μονάχα ένα παραθυράκι ανοιχτό, μιας υποψήφιας η οποία δεν είχε πειράξει την εμφάνισή της αλλά έκανε μόνη της conceptual φωτογραφίσεις για τον προσωπικό της λογαριασμό, για να δει πως θα μπορέσει να επιβιώσει στις συνθήκες της πραγματικής μόδας.
Το πρώτο κορίτσι που κόπηκε από τους κριτές, η Ιωάννα Μπέλλα, είναι ένα πρόσωπο που εργάζεται ήδη και το έχουμε δει σε αρκετές πασαρέλες να δείχνει ρούχα με το πληθωρικό της παρουσιαστικό. Μπορεί το GNTM να είδε αρνητικά τα ψεύτικα δόντια, τα ψεύτικα στήθη, τις ψεύτικες βλεφαρίδες, τα ψεύτικα νύχια και τα προκλητικά τατουάζ τα οποία χαρακτήρισαν ως “ζαρτιέρες” στην επιτροπή, όμως κάποιοι σχεδιαστές εκεί έξω τα είχαν δει μάλλον θετικά για να την επιλέξουν να περπατήσει για τις κολεξιόν τους. Θέλω να πως ότι για όλες εκεί έξω υπάρχει δουλειά, το θέμα είναι τι πρότυπα θέλει να αναπαράγει το συγκεκριμένο show και φέτος μας εξέπληξε ευχάριστα.
Στη συνέχεια είδαμε μια μικροκαμωμένη κοπελίτσα από την Κύπρο, τη Νάταλι Φιλίππου, η οποία αν και είχε μεγάλη όρεξη για τη μόδα δε φάνηκε να την κατέχει όσο θα έπρεπε σε γνωστικό επίπεδο, ενώ το ύψος της μόλις 1.55 είναι μάλλον απαγορευτικό για να κάνει high fashion. Και η Kate Moss έγινε super model, αλλά δεν ήταν τόσο κοντή. Κι όμως, οι κριτές της έδωσαν την ευκαιρία να ζήσει έστω και για λίγο το όνειρό της, όταν είδαν κάποια άλλα πράγματα πάνω της και άφησαν για λίγο στην άκρη τους 155 πόντους που της χάρισε η φύση. Η αλήθεια είναι πως πολλές γυναίκες στο star system τα κατάφεραν θαυμάσια με αυτό το ύψος, όπως η Madonna ή η Kylie Minogue, αλλά όχι στο modeling. Εδώ είμαστε να δούμε τι μπορεί η συγκεκριμένη να κάνει λοιπόν με την ευκαιρία που της δόθηκε και γιατί όχι να σπάσει το πρωτόκολλο και να μας εντυπωσιάσει.
Άλλο ένα κορίτσι που πήρε το εισιτήριο για το Bootcamp είναι η Ξανθή Τζερεφού, η οποία έχει ένα σώμα με plus size αναλογίες. Η συγκεκριμένη αγορά πράγματι υφίσταται εκεί έξω – σε αντίθεση με την petit- και μάλιστα στο εξωτερικό έχει αναδείξει πάρα πολλά όμορφα ζουμερά κορίτσια τα οποία κερδίζουν ανυπολόγιστα χρήματα από τις καμπάνιες στις οποίες πρωταγωνιστούν. Κάποιες από αυτές είναι oι: Ashley Graham, Anita Marshall και Candice Huffine. Το συγκεκριμένο κορίτσι πάσχει και από διαβήτη τύπου α, μια πάθηση η οποία ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και οπωσδήποτε και συνομήλικές της, επομένως η δική της επιτυχία στο χώρο της μόδας θα μπορούσε μόνο δύναμη και έμπνευση να δώσει στους ανθρώπους που ζουν με αυτή την πάθηση να κυνηγήσουν επίσης το όνειρό τους. Ας μην ξεχνάμε κάποια μοντέλα που κάνουν διεθνή καριέρα και πάσχουν από σπάνιες νόσους όπως η Melanie Gaydos ή η Winnie Harlow οι οποίες τα καταφέρνουν περίφημα.
Δε θα σταθώ καθόλου στα κορίτσια που πέρασαν χωρίς να έχουν κάτι το “ξεχωριστό” διότι ήταν αναμενόμενο να περάσουν. Πως είναι δυνατόν να κοβόταν μια υποψήφια όπως η Eβελίνα Σκίτσκο και γιατί να τη σχολιάσουμε; Πρόκειται για ένα κορίτσι το οποίο αποτελεί την ιδανική υποψήφια για ένα τέτοιο διαγωνισμό. Το μόνο που θα μπορούσα να πω για τη συγκεκριμένη είναι ότι έγινε μητέρα στα 20 της χρόνια και όπως λέει ό,τι κάνει, το κάνει για τη μικρή της κόρη. Μάλλον θα τα καταφέρει καλά λοιπόν.
Στην ουσία, παρακολουθώντας το πρώτο επεισόδιο του GNTM, το συμπέρασμα είναι ένα: Δεν αποτελεί πρόβλημα να είσαι κοντή ή αφράτη για να πάρεις την ευκαιρία σου στο χώρο της μόδας. Πρόβλημα αποτελεί να είσαι ψεύτικα τέλεια παρά αληθινά ατελής.