Πολλοί βρίσκουμε την εορταστική περίοδο να είναι μεν ευχάριστη, αλλά ταυτόχρονα αγχωτική για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σωστά και να γίνουν στην ώρα τους, αλλιώς οι γιορτές δεν θα είναι γιορτές έτσι όπως θα θέλουμε να τις θυμόμαστε. Οι γυναίκες είμαστε πιο επιρρεπείς στο στρες των ημερών, κυρίως επειδή αν καταστρέψουμε τις γιορτές δεν θα είναι μόνο οι δικές μας, αλλά και όλων εκείνων των οποίων οι ευχάριστες αναμνήσεις εξαρτώνται από εμάς.
Μια πρόσφατη έρευνα του Mt Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη, επιβεβαίωσε απλώς αυτό που ήδη γνωρίζαμε, διαπιστώνοντας ότι οι γυναίκες κάτω των 50 στρεσάρονται περισσότερο από όλους όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Καθόλου περίεργο, αν λάβουμε υπόψη ότι πολλές εργάζονται ή/και φροντίζουν την οικογένειά τους και σε κάθε περίπτωση είναι υπεύθυνες για να δημιουργήσουν το κλίμα θαλπωρής που όλοι περιμένουν και κάποιοι πιστεύουν ότι προκαλείται ως δια μαγείας από μόνο του.
Η έρευνα έδειξε ότι βασική πηγή του στρες ήταν η οικογένεια και τα οικονομικά, αλλά στην πραγματικότητα ήταν όλα μαζί, πρόγραμμα, ψώνια, μαγείρεμα, συγγενείς, τα πάντα. Το σχετικό δελτίο ανέφερε ότι οι γυναίκες αγχώνονται τόσο, που κάποιες λένε τον πόνο τους στις φίλες τους, κάποιες γυμνάζονται για να διώξουν το στρες, αλλά ένα ανησυχητικό 50% στρέφεται στο αλκοόλ και τα φάρμακα. Επειδή έρχονται τα Χριστούγεννα.
Κάποιες σίγουρα τα κάνουν όλα ευχάριστα, αγοράζουν δώρα για τους πάντες, στολίζουν σπίτια, φτιάχνουν γλυκά, τρέχουν τα παιδιά τους παντού, βρίσκουν χρόνο για συγγενείς και φίλους και πάρτι και φροντίζουν να μην έχουν χρεοκοπήσει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου. Κάποιες προσπαθούν να τα κάνουν όλα σωστά, και κουράζονται μόνο στη σκέψη του τι τις περιμένει. Σε κάθε περίπτωση, το κάνουν. Ας θυμόμαστε λοιπόν ότι το υπέροχο εορταστικό κλίμα για το οποίο όλοι ανυπομονούν είναι κάτι που φέρνουν με κόπο και άγχος οι γυναίκες στο σπίτι – όχι ο Αη- Βασίλης, ούτε τα φωτάκια στο δρόμο, ούτε ο Ρούντολφ το Ελαφάκι. Και ας μην νιώθουμε τύψεις όσες δεν βλέπουμε την ώρα της επιστροφής στην μη εορταστική κανονικότητα.