Καθώς διανύουμε τη δεύτερή μας καραντίνα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που έχουμε πια καταλάβει για τον εαυτό μας σε συνθήκες απομόνωσης. Κάποια σημαντικά, όπως ότι δεν γίνεται να δουλεύουμε από το σπίτι βλέποντας παράλληλα και τις 4 σεζόν του The Crown σε δυο μέρες, κάποια όχι και τόσο, όπως ότι δεν θα καθαρίσουμε ποτέ με wettex τα καλώδια πίσω από την τηλεόραση, ακόμα κι αν μας κρατήσουν κλεισμένους μέσα μέχρι το 2030. Κάποιοι από εμάς, ανακαλύψαμε κάτι ακόμα: ότι η καραντίνα δεν μας κάνει πιο δημιουργικούς, και είναι εντάξει.
Η συνεχής ενημέρωση από τα σόσιαλ για το πώς αξιοποιούν τον υποχρεωτικό χρόνο τους στο σπίτι οι άλλοι, ίσως δημιουργεί μια κάποια πίεση σε όσους δεν νιώθουν την εσωτερική ανάγκη να τον δουν σαν μια καλή ευκαιρία να μάθουν να φτιάχνουν carrot cake, να παρακολουθήσουν online σεμινάρια ρέικι, ή να ανακυκλώσουν τα μισολιωμένα τους κεριά. Ναι, υπάρχουν κάποιοι που θα απλώς ξαναδούν όλα τα επεισόδια από τις Περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό κοιτάζοντας περιστασιακά το ταβάνι, όσες φορές κι αν διαβάσουν ότι ο Ισαάκ Νεύτων ανακάλυψε τη βαρύτητα και ο Σέξπιρ έγραψε τον Βασιλιά Λιρ σε περίοδο καραντίνας.
Κανείς δεν αμφιβάλει ότι σχεδόν όλοι έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας. Κάποιοι τον εκμεταλλεύονται για να γράψουν το βιβλίο που πάντα ήθελαν, για να μάθουν μια ξένη γλώσσα, για να εκπαιδεύσουν το σκύλο τους να ζωγραφίζει ακουαρέλες. Κάποιοι άλλοι, βρίσκουν νέους τρόπους να γίνουν παραγωγικοί, στήνοντας ιντερνετικές πωλήσεις για τις χειροτεχνίες ή τα μαθήματα που μπορούν να προσφέρουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να μπορείς να εκτονώνεσαι και να εκφράζεσαι είναι από τα στοιχεία της θετικής ψυχολογίας που κάνουν τον άνθρωπο να εξελίσσεται. Όμως δεν είναι υποχρεωτικό. Για την ακρίβεια, μπορεί κάποιος να ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που το πιο δημιουργικό κομμάτι της ημέρας του είναι να προσθέσει ρόκα στο τοστ του, και πάλι, να μην είναι καταδικασμένος να χάσει τα λογικά του λόγω του lockdown.
Οι λόγοι του καθενός είναι ξεχωριστοί. Μερικοί βρίσκουν πολύ δύσκολο να πρέπει να φροντίσουν την οικογένειά τους, να δουλέψουν στον υπολογιστή και να είναι έξτρα δημιουργικοί ταυτόχρονα, άλλοι χρειάζονται ησυχία που ένα γεμάτο σπίτι δεν προσφέρει, ενώ τα συνεχή κακά μαντάτα από τα media προκαλούν στρες, του είδους που σε κάνει ίσως να μην έχεις καμία όρεξη να πειραματιστείς ψήνοντας λουλούδια από πηλό στο φούρνο. Τέλος, μπορεί πολύ απλά κάποιοι να μην είχαν ποτέ την ευκαιρία να κάνουν ένα διάλειμμα από τους τρελούς ρυθμούς της νορμάλ, προ covid καθημερινότητας και να θέλουν σχεδόν να το απολαύσουν. Γιατί προφανώς, όσο εθισμένοι κι αν είμαστε στο να είμαστε μονίμως στην πρίζα, μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή και χωρίς να είμαστε απασχολημένοι.