Πριν μερικές ημέρες στο ξεχωριστό νησί της Νάξου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πολυσέλιδου λευκώματος που οραματίστηκε και δημιούργησε ο πολυπράγμων επιχειρηματίας Χρύσανθος Πανάς «Greek Islands» σε συνεργασία με τις πολυτελείς εκδόσεις Assouline. Η πολύπλευρη ιστορία του βιβλίου και η επιλογή να συμπεριληφθεί η Νάξος στην έκδοση ξεδιπλώθηκε στον φίνο χώρο του του εστιατορίου Tortuga, στην Πλάκα της Νάξου σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη, του συγγραφέα Χρύσανθου Πανά και της οικοδέσποινας και επιχειρηματίας του τουρισμού κ. Μαρία Πολυκρέτη.
Στην ξεχωριστή εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτη Σικάγου κ. κ. Ναθαναήλ, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος και ιδιοκτήτης του Ομίλου Naxian Hospitality κ. Γιάννης Μαργαρίτης, o πρέσβης της Βενεζουέλας Eduardo Massieu Paredes, επιχειρηματίες, θεσμικοί παράγοντες και εκπροσώποι του διεθνούς, αθηναϊκού και τοπικού τύπου. Το ιστορικά τεκμηριωμένο και βραβευμένο από την UNESCO κείμενο του συγγραφέα που αποκαλύπτει τα καλά κρυμμένα μυστικά του Αιγαίου, οι εικόνες μέσα από τον φακό της φωτογράφου Κατερίνας Κατώπη – Λυκιαρδοπούλου και οι ασπρόμαυρες αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, δημιουργούν στον αναγνώστη όπου και εάν βρίσκεται στον κόσμο, την προσμονή να βουτήξει στα νερά των ελληνικών νησιών, να περπατήσει στα πλακόστρωτα καλντερίμια τους και να δοκιμάσει την αυθεντική τοπική τους κουζίνα. Η Νάξος, ένα από τα νησιά που συναντά ο αναγνώστης στο βιβλίο, κατέχει ιδιαίτερη θέση καθώς αποτελεί ξεχωριστό βιώσιμο τουριστικό προορισμό αλλά και αγαπημένο νησί του συγγραφέα, στο οποίο θέλει πάντα να επιστρέφει. Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η αναφορά στην παραβρισκόμενη κ. Ιουλία Πολυκρέτη που εμφανίζεται στις σελίδες του λευκώματος να φιλεύει τους αναγνώστες παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού που βρίσκεται σε κάθε ναξιώτικο σπίτι. Στο πρόσωπό της εξάλλου σύμφωνα με τους ομιλητές, εκπροσωπούνται όλες οι γυναίκες των Κυκλάδων και τις Νάξου που δίνουν τη δική τους ταυτότητα, αγάπη και μεράκι σε όσα δημιουργούν με τα χέρια τους για την οικογένεια και τους επισκέπτες τους.
Η βραδιά συνεχίστηκε με μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία που προσέφερε στους προσκεκλημένους του Ομίλου Naxian Hospitality, ο νέος και ταλαντούχος Ναξιώτης chef του Tortuga Γιάννης Οικονόμου, παντρεύοντας τοπικά υλικά και παραδοσιακές συνταγές, με ιδιαίτερες σύγχρονες τεχνικές. Το ευφάνταστο μενού ξεκίνησε με ένα ταρτάρ τόνου, συνοδευόμενο από τσιπς πατάτας Νάξου και συνέχισε με μια θεσπέσια ντοματόσουπα με σωτέ σφυρίδα, αποξηραμένη κάπαρη, κρέμα καπνιστής πιπεριάς τσίλι και τηγανητό μαϊντανό. Για κυρίως πιάτο, κατέφτασε στο τραπέζι ένα φιλέτο μαγιάτικο στη σχάρα με σάλτσα κακαβιάς, αρωματισμένη με λάδι άνηθου, πουρέ και τσιπς από κολοκάσι Νάξου. Η αξέχαστη βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα λαχταριστό γλυκό με κρέμα κίτρου, μπισκότο βουτύρου Νάξου, αρωματισμένο με λεβάντα, εσπεριδοειδή και σορμπέ φραγκόσυκο.
Χορηγοί της βραδιάς ήταν οι: Γκαλερί Fish & Olive, ζαχαροπλαστείο Aκταίον, τυροκομείο Πιτταράς, μέλι Μελισσουργός και λάδι Cycladi ενώ τη διοργάνωση ανέλαβε η εταιρία Bespoke Communications.