Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών και είχαν έναν χώρο ως «ιερό» γι’ αυτόν τον σκοπό, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Με χωρητικότητα 13,000 θεατές το Αρχαίο Θεάτρο της Επιδαύρου θεωρείται το αρτιότερο αρχαίο θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής και έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές θεατρικές παραγωγές της χώρας. Κάθε καλοκαίρι «παίρνει» ξανά ζωή, χάρη στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στη διάρκεια του οποίου το κοινό απολαμβάνει παραστάσεις με γνωστούς καλλιτέχνες.
Φέτος, η παράσταση «Αντιγόνη» έγινε η πιο επιτυχημένη των τελευταίων δέκα χρόνων στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου σημειώνοντας διπλό ιστορικό sold out.
Η πρωτοφανής προσέλευση του κοινού και τις 2 βραδιές (5 και 6 Αυγούστου 2022) οδήγησε σε διπλό sold out, αγγίζοντας τα 17.000 εισιτήρια και ξεπερνώντας τους 18.000 θεατές, ένα επίτευγμα που δεν έχει επαναληφθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία στο Αργολικό Θέατρο. Το κοινό χειροκρότησε θερμά τους πρωταγωνιστές, αλλά και τον Λιθουανό σκηνοθέτη Cezaris Graužinis, ο οποίος στο σημείωμά του για την παράσταση αναφέρει:
«Κλαίγοντας ερχόμαστε στον κόσμο∙ στο τέλος μάς συνοδεύουνε δάκρυα και στεναγμοί.
Αλλά, τι συμβαίνει μεταξύ αρχής και τέλους –τι είναι η ίδια η ζωή;
Λίγο πριν το φινάλε της Αντιγόνης, εμφανίζεται ο Άγγελος και εξιστορεί τη συμφορά του τυράννου της Θήβας Κρέοντα, που μόλις έγινε μάρτυρας της αυτοκτονίας του αγαπημένου γιου του. Κρυμμένος πίσω από προσωπείο του Άγγελου, ο Σοφοκλής μάς λέει:
Δεν ζει ο άνθρωπος όταν χάσει όσα του δίνουν χαρά.
“Πεθαίνει κάθε μέρα την ζωή του.
Συσσώρευσε όσα πλούτη θες,
απόκτησε όση εξουσία φιλοδοξείς…
Χαρά· έχεις χαρά;
Τα υπόλοιπα δεν είναι ούτε καπνού σκιά”
(Μτφρ. Γιώργος Μπλάνας)
Αυτά τα λόγια ακούγονται υπερβολικά υγιή, ακόμα και προκλητικά, στο πλαίσιο της σύγχρονης κουλτούρας του φόβου που, αργά αλλά λυσσαλέα, μας μετατρέπει σε άθλια, αέναα πεινασμένα παράσιτα στο σώμα της όμορφης Γης μας.
Η τραγωδία της Αντιγόνης και του Κρέοντα μας έδωσε την ανεκτίμητη δυνατότητα να ξανασκεφτούμε και να αναζητήσουμε τα φαινόμενα της…χαράς. Ναι, προπάντων τη χαρά, ως βάση της ανθρώπινης ύπαρξης».
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Λυκόφως», που έχει αναλάβει την παραγωγή, πραγματεύεται την επόμενη του Εμφυλίου στη Θήβα, όταν οι μέχρι χθες προστάτες της πόλης γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. «Γιορτάζει» και η νεαρή Αντιγόνη· μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας.
Πρόκειται για μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας αντιπολεμικής τραγωδίας στο σήμερα.
Πρωταγωνιστούν: Έλλη Τρίγγου (Αντιγόνη), Βασίλης Μπισμπίκης (Κρέων), Ιεροκλής Μιχαηλίδης (Κορυφαίος του Χορού), Γιώργος Παπαγεωργίου (Άγγελος), Δανάη Μιχαλάκη (Ισμήνη), Χρήστος Σαπουντζής (Τειρεσίας), Κώστας Κορωναίος (Φύλακας), Στρατής Χατζησταματίου (Αίμων), Μαρίνα Αργυρίδου (Ευριδίκη).