Μια βραδιά-αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη, με τίτλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ», με τη συμμετοχή ενός πλήθους καλλιτεχνών, απόλαυσαν στο Θέατρο Λυκαβηττού οι θαυμαστές και οι φίλοι του αγαπημένου δημιουργού. Ανάμεσα σε αυτούς, φυσικά, ήταν η οικογένειά του: η σύζυγός του, Άννα Βαγενά, μαζί με τις κόρες του, Γιασεμή και Μαρία Κηλαηδόνη, που και οι δύο ακολουθούν τα χνάρια των γονιών τους στη μουσική και το θέατρο.

Λίγο πριν από τη συναυλία, η Άννα Βαγενά απεύθυνε κάλεσμα στους «Λουκιανιστές», δίνοντας στη δημοσιότητα το παρακάτω κείμενο:

«Τι είναι ο Λουκιανισμός

»Ο Λουκιανισμός είναι ένα αυθόρμητο “κίνημα”, που δημιουργήθηκε από τους φανατικούς θαυμαστές του Λουκιανού, τους “Λουκιανιστές“, ενώ ακόμα εκείνος ζούσε.

»Το όνομα το έδωσε ο εικαστικός Μάριος Σπηλιόπουλος, που είναι και ο επικεφαλής του κινήματος.

»Οι “Λουκιανιστές” δεν έχαναν καμία εμφάνιση του Λουκιανού και πολλές φορές έκαναν “κερκίδα”. Παράδειγμα, ο Ξενοφών και η παρέα του. Ο Ξενοφών και οι φίλοι του όταν πρωτοεμφανίστηκαν σαν “Λουκιανιστές”, πριν από πολλά χρόνια ήταν ακόμα φοιτητές. Έρχονταν σύσσωμοι στις συναυλίες του Λουκιανού και συμμετείχαν κάνοντας φωνητικά και κυρίως κάνοντας τον ήχο της “συγκοπής”, στο τραγούδι ”Ένα γουρούνι λιγότερο”.

»Ο Λουκιανός όταν τους άκουγε καταλάβαινε ότι ήταν εκεί και τους χαιρετούσε από μικροφώνου λέγοντας : “Ξενοφών, καταραμένε (έτσι προσφωνούσε ο Λουκιανός όποιους αγαπούσε) εδώ είσαι πάλι;”.

«Ο Λουκιανός όταν τους άκουγε καταλάβαινε ότι ήταν εκεί και τους χαιρετούσε από μικροφώνου λέγοντας : “Ξενοφών, καταραμένε (έτσι προσφωνούσε ο Λουκιανός όποιους αγαπούσε) εδώ είσαι πάλι;”».

»Άλλος φανατικός Λουκιανιστής είναι ο Στάθης Κόλλιας, οποίος δεν έχει λείψει από καμία συναυλία του Λουκιανού, ακόμα και όταν αυτές γίνονταν εκτός Αθηνών. Και όχι μόνο δεν έχει λείψει, αλλά τις έχει καταγράψει και σε βίντεο όλες.

»”Λουκιανιστές”, όμως ήταν και είναι και χιλιάδες άλλοι θαυμαστές του Λουκιανού, κάθε κοινωνική τάξης και ηλικίας, όπως τους περιγράφει στο τραγούδι που έγραψε για την πρώτη του συναυλία στον Λυκαβηττό, το 1982: “….Ήρθαν μαθητές κι εργάτες, ήρθαν νεοδημοκράτες ήρθαν και κάμποσα φρικιά… ήρθαν παχουλές κυρίες, ήρθαν φοιτητές, ήρθαν και γκόμενες παλιές…”.

»Όμως οι “Λουκιανιστές” δεν χαρακτηρίζονται μόνο από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Λουκιανού. Ο “Λουκιανισμός” είναι μια βαθύτερη έννοια. Ο Λουκιανός επηρέασε με τα τραγούδια του και κυρίως με τη στάση ζωής του πολλές γενιές ανθρώπων. Ο αντικομφορμισμός του, ο γνήσιος και όχι κατασκευασμένος για να πουλάει, αγαπήθηκε πολύ.

«Ο Λουκιανός επηρέασε με τα τραγούδια του και κυρίως με τη στάση ζωής του πολλές γενιές ανθρώπων. Ο αντικομφορμισμός του, ο γνήσιος και όχι κατασκευασμένος για να πουλάει, αγαπήθηκε πολύ».

»Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, νεαρός συνθέτης και τραγουδιστής, λέει στο τραγούδι του “Σ’ ευχαριστώ, Λουκιανέ, που δεν με πρόδωσες ποτέ… Μου ‘μαθες ποιοι είναι τα γουρούνια και ποιοι είναι τα κοθώνια…”.

»Είναι συγκινητικό που σήμερα, νέα ζευγάρια όπως το ζευγάρι στη Θάσο, αλλά και αλλού, δίνουν στα παιδιά τους το όνομα του Λουκιανού.

»Μακάρι και στο μέλλον οι νέες γενιές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον Λουκιανό. Είμαι σίγουρη ότι όποια επιρροή ασκήσει επάνω τους, θα είναι για το καλό τους.

»Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλους, παλιούς, νέους και μελλοντικούς “Λουκιανιστές”, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, στο θέατρο που πιο πολύ αγάπησε ο Λουκιανός, για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί τα τραγούδια του, ερμηνευμένα από άξιους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς.

»Η αμετανόητη “Λουκιανίστρια

»Άννα Βαγενά».

Δείτε τις κόρες του Λουκιανού Κηλαηδόνη, Μαρία και Γιασεμή, στη συναυλία στο Λυκαβηττό:

NDP

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below