Αποτελεί μια από τις πιο ταλαντούχες και φωτεινές εκπροσώπους της νέας γενιάς στον χώρο της υποκριτικής. Ο λόγος για την Αγοραστή Αρβανίτη, η οποία, φέτος, πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Κατά Φαντασίαν Ασθενής», που ανέβηκε στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Κώστα Γάκη και που ταξιδεύει πλέον, σε όλη την Ελλάδα. Το έργο ξεκίνησε την καλοκαιρινή του περιοδεία από τη Λαμία και ήδη έχει κερδίσει το κοινό της ελληνικής περιφέρειας.
«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής», μια δημιουργία χαράς με υπέροχους χαρακτήρες και μνημειώδεις στιγμές, παρουσιάζεται σε πρωτότυπη διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική του Κώστα Γάκη, με ζωντανή μουσική και έναν υψηλής ενέργειας δεκαμελή θίασο.
Με σύγχρονη σκηνοθετική ματιά και σε καινούρια απόδοση, στην παράσταση καθρεφτίζεται με ζωντάνια η εποχή του σπουδαίου δραματουργού στη Γαλλία του 17ου αιώνα. Σε ένα σκηνικό που περιστρέφεται, η παρουσίαση της Μολιερικής κωμωδίας εναλλάσσεται με την πραγματική ζωή των περιπλανώμενων θεατρίνων.
Μαζί με την Αγοραστή Αρβανίτη στη σκηνή βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, η Νικολέττα Βλαβιανού και ο Νίκος Ορφανός.
Η ίδια, σε κουβέντα που είχαμε μαζί της, μας μίλησε για το συγκεκριμένο έργο, τη συνεργασία με τον επί 13 χρόνια σύντροφό της, Θανάση Τσαλταμπάση, την τηλεοπτική παραγωγή στην οποία θα πάρει μέρος και θα αρχίσει να προβάλλεται από του χρόνου, αλλά και την πορεία που έχει πάρει το κίνημα #metoo στον χώρο της υποκριτικής.
Για το θεατρικό ανέβασμα του «Κατά Φαντασίαν ασθενή» και τη συμμετοχή της στο έργο
Ποιο στοιχείο έκανε την παράσταση τόσο αγαπητή στο κοινό;
«Όντως η παράστασή μας θεωρώ ότι γνώρισε και εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία γι’ αυτό και η απόφαση μας να περιοδεύσουμε το καλοκαίρι. Έχουμε ως βασικό κορμό το έργο του Μολιέρου και από κει και πέρα ο σκηνοθέτης και διασκευαστής, Κώστας Γάκης, ενέταξε με έναν τρόπο όλη την τότε εποχή και το πώς ηθοποιοί ανέβαζαν τις παραστάσεις τους στο σήμερα. Είμαστε ηθοποιοί που κάνουμε τον Κατά Φαντασίαν Ασθενή οπότε ουσιαστικά παίζουμε θέατρο μέσα στο θέατρο. Αυτό νομίζω κάνει και το ανέβασμα μας τόσο ιδιαίτερο και τόσο αγαπητό στο κοινό».
Υποδύεσαι μια γυναίκα αρκετά δυναμική, αλλά και καιροσκόπο. Δεν φαίνεται να έχεις πολλά κοινά σημεία μαζί της. Υπάρχει κάποιο στοιχείο που να σας συνδέει;
«Νομίζω ότι το μόνο πράγμα που με συνδέει με το ρόλο της Μπέλιν, είναι η φάτσα μου (γέλια). Η αλήθεια είναι ότι αντιπαθώ τέτοιου είδους ανθρώπους οπότε και με τον τρόπο που υποδύομαι την Μπέλιν σχολιάζω εμμέσως και τέτοιου είδους συμπεριφορές».
Ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» είναι ένα έργο που έχει ανέβει πολλές φορές σε αμέτρητα θέατρα στον κόσμο. Σε τι διαφέρει το δικό σας; Γιατί να έρθει κάποιος να το δει;
«Κάθε παράσταση, κάθε έργου, είναι εκ των πραγμάτων διαφορετική από τη στιγμή που οι συντελεστές είναι διαφορετικοί. Διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά σώματα, διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικοί αυτοσχεδιασμοί. είναι λογικό να οδηγήσουν σε μία διαφορετική παράσταση. Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρη είναι πως όποιος έρθει, θα περάσει δύο ώρες γεμάτες υψηλής αισθητικής ψυχαγωγία και θα γελάσει πολύ. Νομίζω ότι είναι καλό κίνητρο για κάποιον να πάρει απόφαση να έρθει να μας δει».
Το συγκεκριμένο ήταν και το τελευταίο έργο του Μολιέρου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα που υποδυόταν τον Αγκάρ. Το ακολουθεί, λοιπόν, μια προκατάληψη. Πιστεύεις σε αυτή;
«Μερικές φορές εμείς οι ηθοποιοί εμπνεόμαστε από τέτοιες προκαταλήψεις και αντί να τις βλέπουμε ως προκαταλήψεις τις βλέπουμε ως κίνητρα για περισσότερη δημιουργία».
Πόσο «κατά φαντασίαν» είναι η σημερινή κοινωνία κατά τη γνώμη σου;
«Η σημερινή κοινωνία είναι σε πολλά πράγματα κατά φαντασίαν. Κατά φαντασίαν δημοκρατική, κατά φαντασίαν προοδευτική, κατά φαντασίαν ελεύθερη, κατά φαντασίαν γενναιόδωρη, κατά φαντασίαν πολιτισμένη. Νομίζω δεν έχει τέλος…».
Για τη συμμετοχή της στη σειρά «Φλόγα και Άνεμος»
Αν και δύσκολα λέει το «ναι» σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, καθώς επιθυμεί οι δουλειές που θα κάνει σε αυτούς τους τομείς να την εκφράζουν απόλυτα, από την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν θα συμμετέχει στο τηλεοπτικό ανέβασμα του μυθιστορήματος του «Φλόγα και Άνεμος» του Στέφανου Δάνδολου. Όπως μας αποκάλυψε, θεωρεί πως θα γίνει μια μεγάλη επιτυχία.
Τι να περιμένουμε από αυτό το έργο;
«Πιστεύω ότι θα είναι μία από τις καλύτερες παραγωγές της σεζόν. Ένα υπέροχο βιβλίο σε μία καλοδουλεμένη τηλεοπτική μεταφορά και σε συνδυασμό με ένα επιτελείο πολύ αξιόλογων ηθοποιών, αλλά και τεχνικών θεωρώ πως θα μαγέψει κάθε τηλεθεατή που θα το επιλέξει με το τηλεκοντρόλ του».
Στη σειρά συμμετέχουν πολύ μεγάλα ονόματα του χώρου της υποκριτικής. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;
«Έχω πολύ όμορφα συναισθήματα για τους συντελεστές της σειράς. Νιώθω πολύ ωραία που υπάρχουν αυτοί οι ηθοποιοί στο καστ. Αυτός εξάλλου ήταν και ο κυριότερος λόγος που θέλησα να πω το ‘ναι’ στη συγκεκριμένη δουλειά».
Το έργο μιλά για τη ζωή προσωπικοτήτων που άφησαν το σημάδι τους στον χρόνο και επηρέασαν βαθιά στην εποχή τους. Βρίσκεις κοινά σημεία με τη δική μας;
«Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν κοινά σημεία στις εποχές. Μπορεί να αλλάζουν τα κοστούμια, η τεχνολογία, ο τρόπος έκφρασης, αλλά τα συναισθήματα και τα αισθήματα των ανθρώπων είναι πάντα τα ίδια. Και όταν ένα καλλιτεχνικό έργο επικεντρώνεται σε αυτά έχεις σοβαρές πιθανότητες να γίνει διαχρονικό. Και τώρα υπάρχουν σπουδαίες προσωπικότητες που πολύ πιθανόν να εμπνεύστηκαν από αντίστοιχες του παρελθόντος και αντίστοιχες του παρελθόντος από άλλες αντίστοιχες και ούτω καθεξής».
Για τη συνεργασία με τον σύντροφό της και τις επαγγελματικές επιλογές της
Η Αγοραστή Αρβανίτη είναι τα τελευταία 13 χρόνια ζευγάρι με τον, επίσης επιτυχημένο ηθοποιό, Θανάση Τσαλταμπάση.
Πώς βιώνει τη σχέση σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο και πόσο την επηρεάζουν όσοι λένε πως η καθημερινή τριβή και στα επαγγελματικά φθείρει τα ζευγάρια;
«Μη νομίζετε, μπορεί στους τίτλους της σειράς να είμαστε μαζί αλλά πρακτικά δεν έχουμε καμιά σκηνή μαζί οπότε και κανένα γύρισμα οπότε και καμία τριβή (γέλια). Γενικά, πέρα από το χιούμορ, όχι απλώς δεν έχουμε πρόβλημα να συνεργαζόμαστε μαζί, το αντίθετο. Αγαπάμε τη δουλειά μας και για εμάς είναι ευχής έργον να συνυπάρχουμε και να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί».
Γενικά, φαίνεται να επιλέγεις με μεγάλη προσοχή τις τηλεοπτικές σου συνεργασίες. Προτιμάς περισσότερο το θέατρο;
«Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της πορείας μου σε αυτή τη δουλειά πάντα με ενδιέφερε να είμαι σε δουλειές που μου αρέσουν και με εκφράζουν. Στην τηλεόραση κάποιες μου άρεσαν και δεν μπόρεσα να είμαι και κάποιες άλλες, που μου προτάθηκαν, δεν ήταν του γούστου μου. Γι’ αυτό και το περισσότερο διάστημα κάνω θέατρο. Ελπίζω με την άνοδο της μυθοπλασίας να αυξηθούν οι επιλογές μου τηλεοπτικά».
Για το #metoo και τον χώρο της υποκριτικής
Συμμετέχεις και ορισμένα video κατά των διακρίσεων και της έμφυλης βίας. Πώς βίωσες το ξέσπασμα του #metoo στη χώρα μας;
«Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτές τις συμμετοχές μου και ευχαριστώ πολύ τη Lean in Hellas και την Αρετή Γεωργιλή που στο πρόσωπό μου είδαν την σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα. Παρακολουθούσα με προσοχή τις εξελίξεις του #metoo. Συνεχώς εκπλησσόμουν από το βαθμό των γεγονότων και φυσικά στεναχωρήθηκα πολύ για τα θύματα αυτής της ιστορίας. Ελπίζω η δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα και να προχωρήσουμε μπροστά ως κοινωνία».
Ποια η γνώμη σου για τις εξελίξεις στα ζητήματα του #metoo στη χώρα μας;
«Ήταν θέμα χρόνου να έρθει το metoo και στη χώρα μας και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Επιβάλλεται να καθαρίσει ο χώρος και να παραμείνουν υγιείς προσωπικότητες. Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο το δικό μας χώρο, αλλά ολόκληρη την κοινωνία μας».
Στη δουλειά σου έχεις βιώσει παρεμβατικές ή παρενοχλητικές συμπεριφορές;
«Έχω βιώσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, σίγουρα όχι τόσο σοβαρές όσο η περίπτωση του me too. Αλλά δε θα βγάλουμε και ζύγι για να τις μετράμε! Καλό είναι να εκλείψουν όλες».
Τα social media και το στοιχείο που θα κάνει πιο φωτεινή την κοινωνία μας
Η ηθοποιός είναι αρκετά ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αναρτήσεις της συχνά περιλαμβάνουν τις λέξεις «φως» και «σκοτάδι», ενώ δείχνουν έναν αρκετά αισιόδοξο άνθρωπο – χαρακτηρισμός για τον οποίο η ίδια αμφιβάλλει καθώς, οι άνθρωποι στις κοινωνίες μας συχνά δεν είναι και οι πιο «φωτεινοί».
Πώς θα γίνει, κατά τη γνώμη σου, η κοινωνία μας πιο φωτεινή και πώς τα social media μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό;
«Τα Social media, εάν δε γίνουν έμμονη για μια προσωπικότητα, μπορούν πραγματικά να φανούν αρκετά χρήσιμα. Οι αποστάσεις εκμηδενίζονται, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν απόψεις, προωθούν ιδέες. Όταν χρειάζεται να μιλήσεις, όμως, για κάτι σοβαρό πρέπει να έχεις απόλυτη προσοχή, ειλικρίνεια και σύνεση για να μην χαθούμε στην ασυδοσία και την παραπληροφόρηση του internet.
Η κοινωνία αποτελείται από ανθρώπους, άρα για να είναι πιο φωτεινή χρειάζεται πιο φωτεινούς ανθρώπους. Ανθρώπους ανοιχτούς, ανθρώπους φιλελεύθερους, ανθρώπους γενναιόδωρους, ανθρώπους που δεν ξεχωρίζουν τους συνανθρώπους τους σύμφωνα με το φύλο, τα κιλά, τον τόπο καταγωγής ή την κοινωνική τους τάξη. Δεν ξέρω αν είμαι αισιόδοξη, ωστόσο, για την πορεία μας».