Tribal και γεωμετρικά σχέδια, καρδιές, ρεαλιστικές απεικονίσεις προσώπων – οι τάσεις και στο χώρο των τατουάζ αλλάζουν ανά δεκαετία. Υπάρχει, όμως, ένα γκρουπ ανθρώπων που μένουν πιστοί σε μία συγκεκριμένη θεματολογία.
Οι αθλητές που έχουν διαγωνιστεί και κερδίσει κάποιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν ένα ακόμα κοινό: το τατουάζ με τους Ολυμπιακούς κύκλους.
Το συμβολικό αυτό τατουάζ είναι η νούμερο ένα επιλογή μεταξύ των αθλητών που έχουν διαγωνιστεί στο πιο διάσημο αθλητικό γεγονός του κόσμου.
Η τάση ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, όταν το έκανε ο Αμερικανός πρώην κολυμβητής και δύο φορές Ολυμπιονίκης, Christopher Jacobs, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. Αφού παρατήρησε ότι μία ομάδα Καναδών κολυμβητών είχαν μικρά τατουάζ με την καναδική σημαία στο στήθος τους, εξήγησε ο Jacobs στο USA Today, το μυαλό του πήγε αυτόματα σε ένα άλλο εμβληματικό σύμβολο: τους Ολυμπιακούς κύκλους. «Πιστεύω ότι έχει εξελιχθεί σε ιεροτελεστία. Είναι σχεδόν σαν μια μικρή κάρτα για ένα κάπως αποκλειστικό κλαμπ».
Η τάση σιγά σιγά επηρέασε συμμετέχοντες από κάθε λογής άθλημα, οι οποίοι έκαναν το συγκεκριμένο τατουάζ σε κάποιο σημείο του σώματός τους.
Παρόλα αυτά, με τον ίδιο τρόπο που κάποια τατουάζ δεν είναι αποδεκτά μέχρι σήμερα σε κάποιους επαγγελματικούς κλάδους, έτσι και κάποιοι αθλητές αντιμετώπισαν θέματα λόγω των τατουάζ τους.
Το 2016, ο Βρετανός κολυμβητής Josef Craig αποκλείστηκε από έναν αγώνα επειδή το τατουάζ του φερόταν ότι παραβιάζει τον κανόνα της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής που δηλώνει ότι «δεν επιτρέπονται οι διαφημίσεις σώματος με κανέναν τρόπο (αυτό περιλαμβάνει τατουάζ και σύμβολα)». Οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι αντιπροσωπεύουν ένα ανταγωνιστικό σήμα κατατεθέν αφού, τεχνικά, οι Παραολυμπιονίκες αγωνίζονται με διαφορετικό πανό, λογότυπο και για διαφορετική διοργάνωση.