Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στις “αιώνιες” φιλίες, σε αυτές που αντέχουν στο χρόνο, στη φθορά και που θα λειτουργήσουν ως φάρμακο σε κάποιες επιπόλαιες και μή “πληγές”. Ίσως αυτές οι φιλίες δημιουργήθηκαν στο σχολείο ή στη δουλειά ή στην παιδική ηλικία. Η φιλία είναι ασφαλής, όπως και οι περισσότερες σχέσεις που έχουν διαρκέσει για χρόνια, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να θεωρήσουν αυτές τις συνδέσεις ως γεγονότα της ζωής χωρίς να προβληματιστούν περισσότερο.
Κάθε φορά που συναντώνται δύο άτομα για πρώτη φορά, αλληλογνωρίζονται, αποφασίζοντας εάν έχουν τα ίδια πιστεύω για να προχωρήσουν σε κάτι βαθύτερο, κάτι πιο ουσιαστικό. Βεβαίως και θα υπάρχουν απαισιόδοξες ή ευχάριστες στιγμές. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ήδη καθιερωμένες φιλίες, οι άνθρωποι παραιτούνται από βαθιά ανάλυση. Είναι, άραγε, αυτό σωστό;
Γι’ αυτό το λόγο σου παραθέτουμε τους 5 τύπους φίλων που δεν χρειάζεσαι – μάλλον – στη ζωή σου.
1. Ο παραπονιάρης
Αυτός ο φίλος φαίνεται γεμάτος με αρνητική ενέργεια. Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει, αφού εκείνος θα εστιάσει πάντα στην κακή πλευρά κάθε περίστασης. Είναι δύσκολο να διατηρήσεις θετική στάση γύρω από αυτά τα είδη ανθρώπων. Έχουν ανάγκη να παραπονιούνται για να ακουστούν, αλλά δεν ενδιαφέρονται για λύσεις.
Είναι σχεδόν αδύνατο να διασκεδάσεις με τέτοιου είδους ανθρώπους, επειδή είναι τόσο δύσκολο να σε ευχαριστήσει, γεγονός που θέτει ένα μεγάλο βάρος στους ώμους σου – ένα βάρος που δεν θα πρέπει να υπομείνεις. Δεν είσαι υπεύθυνη για την ευτυχία του άλλου. Ειδικά για ένα άτομο που πιστεύει ότι ο κόσμος έχει πάντα κακό σκοπό.
2. Ο απαισιόδοξος
Μισείς να μοιράζεσαι νέες ιδέες, σχέδια και στόχους με αυτόν τον φίλο, επειδή θα αντιμετωπίσεις μια λίστα με επικριτικά σχόλια. Αν δεν έχεις τη διάθεση να αισθανθείς υποτιμημένη χάρη σ’αυτούς τους ανθρώπους, τότε καλύτερα να τους απομακρύνεις από τη ζωή σου. Η κριτική τους δεν είναι παραγωγική ή εξυπηρετική, είναι κυνική.
Τέτοιου είδους “φίλοι” φοβούνται να βγουν από το comfort zone τους, σε περίπτωση που αποτύχουν. Προβάλλουν αυτόν τον φόβο σε άλλους. Αν πιθανόν αποτύχουν, πώς μπορεί κάποιος άλλος να ελπίζει ότι θα πετύχει;
3. Αυτός που αμφιβάλλει
Ο συγκεκριμένος τύπος φίλου μπορεί να σου προκαλέσει πολλά προβλήματα, χωρίς να το καταλάβεις. Βλέπεις, δεν θα καταρρίψει τις ιδέες και τους στόχους σου, από την αρχή. Στην πραγματικότητα, θα σου φερθεί υποστηρικτικά. Εντούτοις, μόλις κάτι συμβεί, θα βρεθεί εκεί για να σε βοηθήσε να ξεπεράσεις όλες τις αποτυχίες σου και να ισχυριστεί, στο τέλος, ότι ήξερε τι δεν θα λειτουργούσε. Αμφισβητεί τις ικανότητές σου, διότι αμφιβάλλει και θέλει κρυφά να αποτύχεις.
4. Αυτός που καυχιέται
Αυτοί οι φίλοι είναι εύκολο να εντοπιστούν. Κάθε φορά που κάτι τους πηγαίνει σωστό, βρίσκουν την ευκαιρία να καυχηθούν για τα επιτεύγματά τους. Επιδιώκουν τη συνεχή επικύρωση επειδή είναι ανασφαλείς και στερούνται αυτοεκτίμησης. Η εμπιστοσύνη τους βασίζεται στον θαυμασμό και την προσοχή των άλλων. Γι ‘αυτό, όταν έχεις κάποια συναρπαστικά νέα για να τα μοιραστείς, θα πρέπει να κλέψουν το φως της δημοσιότητας και να σε “υποτιμήσουν”, αντί να χαρούν με τη χαρά σου.
5. O αναξιόπιστος
Αυτός ο φίλος είναι φημισμένα αναξιόπιστος εξαιτίας των λοξών προτεραιοτήτων του. Θα ξεχάσει σημαντικές ημερομηνίες, ακόμα και μετά από αρκετές υπενθυμίσεις και θα βρει μια κακή δικαιολογία ή καμία δικαιολογία.
Μερικοί άνθρωποι είναι αναξιόπιστοι, επειδή έχουν κακές δεξιότητες διαχείρισης χρόνου ή υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να αντιμετωπίζουν αυτές τις ατέλειες και να κάνουν βήματα προς βελτίωση.