Η καθημερινότητα είναι πολύ απαιτητική με αποτέλεσμα ο εαυτός μας να μπαίνει καμία φορά σε δεύτερη μοίρα προκειμένου να καταφέρουμε να προγραμματίσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας. Πώς μπορούμε να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας όταν συμβαίνουν τόσα πολλά γύρω μας χωρίς να μας καταβάλει το στρες και η ρουτίνα;
Εδώ είναι οκτώ απλοί τρόποι να είσαι λίγο πιο… ευγενική με τον εαυτό σου το 2020.
Πέρασε αρκετό χρόνο με το εαυτό σου
Η επιλογή του να περάσεις λίγο χρόνο μόνη σου μπορεί να ωφελήσει τις κοινωνικές σου σχέσεις, να βελτιώσει τη δημιουργικότητα και την εμπιστοσύνη σου και να σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τα συναισθήματά σου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις καλύτερα τις δυσμενείς καταστάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Δεν είναι ότι η μοναξιά είναι πάντα καλή, αλλά μπορεί να είναι καλή» είπε ο Thuy- vy Nguyen, βοηθός καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Durham, που μελετά τη μοναξιά. Επιπλέον, να προσθέσουμε ότι η μοναξιά μας βοηθά να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας και μπορεί να έχει ένα κατασταλτικό αποτέλεσμα που μας προετοιμάζει να επαναπροσδιορίσουμε κάποια πράγματα είτε στο προσωπικό είτε στον επαγγελματικό τομέα.
Μην κάνεις τίποτα…
Η αδράνεια μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο παραγωγικότητας, γιατί “αν η ενέργειά μας είναι χαμηλή, η παραγωγικότητά μας δεν πρόκειται να είναι καλή, επειδή δεν πρόκειται να έχουμε ‘καύσιμα’ για να κάνουμε σωστά αυτά που πρέπει να κάνουμε”, δήλωσε ο Chris Bailey, ιδρυτής του blog “A Life of Productivity”. Γι’ αυτό δώσε λίγο χρόνο και προτεραιότητα στον εαυτό σου μην κάνοντας τίποτα.
Επένδυσε στις φιλικές σχέσεις
Ο κοινωνιολόγος Mark Granovetter ονομάζει αυτές τις σχέσεις ως “αδύναμους δεσμούς”. Οι σχέσεις αυτές έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευημερία μας και μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι με άλλες κοινωνικές ομάδες. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αδύναμοι δεσμοί μπορούν να μας ενδυναμώσουν ώστε να είμαστε περισσότερο παραγωγικοί.
Σταμάτα να ανησυχείς… Δεν βοηθάει!
Ένας βασικός λόγος που ανησυχούν οι άνθρωποι είναι ότι σε κάποιο επίπεδο υποθέτουν ότι βοηθάει. Ωστόσο, πρέπει να δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να προετοιμαστούμε τέλεια για πιθανά εμπόδια. “Υπάρχει ένας άπειρος αριθμός κακών πράξεων που μπορεί να συμβεί και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μπορεί κανείς να τους προβλέψει όλους”, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ, Δρ Michel Dugas. Λάβε υπόψη ότι η έρευνα έχει δείξει ότι είμαστε αξιοσημείωτα κακοί στο να προβλέπουμε πώς θα αισθανόμαστε σε μια δεδομένη κατάσταση.
Πες ναι στις ένοχες απολαύσεις
Οι ένοχες απολαύσεις – αυτές που μερικοί άνθρωποι θεωρούν π.χ το πρόχειρο φαγητό στις διατροφικές τους συνήθειες – μπορεί να είναι ένας λόγος να αγχωθούμε και να πιεστούμε όσον αφορά τα κιλά. Αλλά αν μας αρέσουν, γιατί πρέπει να νιώθουμε ένοχες; Πρέπει να είμαστε ελεύθερες να απολαύσουμε ό, τι θέλουμε!
Το να κάνουμε ένα διάλειμμα και να απολαύσουμε κάτι, μας βοηθάει στο να επιλύσουμε κάποια προβλήματα και μπορεί επίσης να βελτιώσει την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε παραγωγικά το στρες και να ασχοληθούμε πιο θετικά με άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μάθε να αποδέχεσαι μια φιλοφρόνηση – ακόμα κι αν είναι από τον εαυτό σου
Οι φιλοφρόνησεις δίνουν στον εγκέφαλο καλές συναισθήσεις και βοηθούν να πετύχεις περισσότερα. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν έπαινο για να προσπαθήσουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και ακόμη και τα έσοδα της ίδιας της επιχείρησης. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να μειώσει το άγχος σου και να σε ενθαρρύνει να ενεργήσεις καλύτερα.
Και ακόμα κι αν είσαι κακή στο να λάβεις μια φιλοφρόνηση ή δεν παίρνεις καμία αναγνώριση, μπορείς ακόμα και να γιορτάσεις τα επιτεύγματά σου μόνη σου.
Αγκάλιασε την χαρά μιας καινούργιας ή ίδιας εμπειρίας
Η έρευνα έχει δείξει ότι έχεις πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να απολαύσεις κάτι ίδιο για δεύτερη φορά και μάλιστα με μεγαλύτερη χαρά.”Όταν μια εμπειρία έχει πολλά επίπεδα πληροφοριών που πρέπει να αποκαλυφθούν, είναι πιθανώς ένας βασικός λόγος να το επαναλάβεις”, δήλωσε ο κ. O’Brien.
Γύρισε τις λύπες σου σε αυτο-βελτίωση
Πολλοί από εμάς προσπαθούμε να αποφύγουμε τον πόνο. Αλλά αν αγνοείς ό,τι σε ενοχλεί, η έρευνα έχει δείξει ότι είναι αδύνατο να κρύψεις τα συναισθήματά σου χωρίς να έχεις κάποιο αντίκτυπο στη ζωή σου. Όταν κρύβουμε τα συναισθήματά μας μπορούμε να μειώσουμε την χαρά και να εκδηλωθεί ως σωματικός πόνος.
Έτσι, αντί να προσπαθείς να αγνοήσεις τις λύπες σου, είναι μια καλή ιδέα να εξασκηθείς αναγνωρίζοντας την εμπειρία. Δοκίμασε αυτό: ξεκίνησε επιβραδύνοντας και παρατηρώντας τις σκέψεις και τις αισθήσεις σου. Χαλάρωσε το πρόσωπό σου και τα χέρια σου και αποδέξου πώς νιώθεις τώρα χωρίς να ανησυχείς ότι θα αισθανθείς μετά.