Αν ήταν δύσκολο για σένα να θέσεις τα όριά σου στην πραγματική ζωή αναφορικά με την διαθεσιμότητά σου στην επικοινωνία, αυτή η καραντίνα μάλλον θα μοιάζει βασανιστήριο. Δεν έχεις καμία δικαιολογία του στιλ “έχω μία υποχρέωση” για να αποφύγεις να αποφύγεις κάποιον. Όλοι ξέρουν ότι είσαι στο σπίτι σου και έχεις πρόσβαση στο ίντερνετ ανά πάση στιγμή -εκτός από τις ώρες που προφανώς κοιμάσαι.
Τώρα που δεν έχεις, λοιπόν, καλές “δικαιολογίες” είναι ευκαιρία να εκπαιδεύσεις τη δεξιότητα του να λες την αλήθεια για να βάλεις τα προσωπικά σου όρια. “Θέτοντας ψηφιακά όρια, ενεργοποιείς το επίπεδο φροντίδας του εαυτού σου και δεν καθιερώνεις κακές συνήθειες που αργότερα θα είναι δύσκολο να σπάσεις” υποστηρίζει η Δρ Carla Marie Manly, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του Joy from Fear.
Οπότε την επόμενη φορά που σε πάρει κάποιος για να κάνετε FaceTime και να πείτε τα νέα σας ενώ εσύ προτιμάς να αράξεις βλέποντας βίντεο στο TikTok να θυμάσαι τους 7 παρακάτω τρόπους απάντησης. Δεν περιλαμβάνεται η δικαιολογία του Joey με το ρακούν.
1. Πες ένα αστείο
Αν νιώθεις ότι έχεις μπουχτίσει από τα ατελείωτα μηνύματα και κλήσεις που απαιτούνται για τη δουλειά από το σπίτι, προσπάθησε να χαλαρώσεις λίγο τη συζήτηση κάνοντας ένα αστείο για την κίνηση ή πόσο φορτωμένο είναι το πρόγραμμα με όλα αυτά που έχεις να δεις στην τηλεόραση.
Επίσης, μην νιώθεις υποχρεωμένη να απαντάς σε κάθε μήνυμα ή κλήση που σου κάνει ο οποιοσδήποτε το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο. Στείλε ένα ευγενικό μήνυμα και εξήγησε γιατί θα πρέπει να καλέσεις αργότερα. Δεν πειράζει να σου πάρει μια ώρα ή μια μέρα να επανέλθεις ακόμα κι αν δεν έχεις τις ίδιες υποχρεώσεις που μπορεί να είχες πριν την καραντίνα.
2. Εξήγησε ότι θες να κάνεις μια μικρή αποτοξίνωση
Ακούγεται σαν κεφάλαιο βγαλμένο από επιστημονικό εγχειρίδιο αλλά είναι απόλυτα ανθρώπινο να χρειάζεσαι λίγο χρόνο μόνο για τον εαυτό σου. Και μάλιστα είναι πολύ ευεργετικό.
Ειδικά όταν οι ψηφιακοί περισπασμοί αυτό το διάστημα πληθαίνουν είναι ακόμα πιο σημαντικό να βρεις χρόνο μόνο για σένα και την ησυχία σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές να πεις “κουράστηκα, θέλω να κάνω ένα διάλειμμα από τον ψηφιακό κόσμο”.
Αν και μπορεί να ακουστεί τρομακτικό να πεις στην κολλητή σου ότι χρειάζεσαι χώρο και χρόνο έξω από τον ψηφιακό κόσμο αλλά εκφράζοντας τις ανάγκες σου κατά τη διάρκεια της καραντίνας θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τα όριά σου ακόμα καλύτερα και μετά από αυτήν.
3. Ιεράρχησε τις ανάγκες σου εκ των προτέρων
Κάποιες νύχτες προτιμάς να βλέπεις La casa de papel με όποιον έχεις ξεμείνει στην καραντίνα ή μόνη σου παρά να κάνεις ένα reunion στο Zoom με παλιούς συμμαθητές. Ή μπορεί να προτιμάς να αυνανιστείς από το να μιλήσεις με την κολλητή σου για τα προβλήματα στη σχέση της. Προτιμότερο είναι, από το να μην ακούς τι σου λένε ή να απαντάς χλιαρά σε ένα μήνυμα, ιεράρχησε τις ανάγκες σου όσο είσαι στην καραντίνα.
Δοκίμασε την τέχνη του να μιλήσεις ένα λεπτά για τον εαυτό σου χωρίς δικαιολογίες, ψέμματα ή άλλες επινοήεις που προδίδουν τα όριά σου. Λέγοντας ένα αστείο ότι τραβάς selfies ή ότι είσαι στο τρέξιμο θα δώσεις στους άλλους να καταλάβουν ότι κάνεις κάτι για σένα και είναι ΟΚ αυτό.
4. Γίνε ξεκάθαρη για το τι πραγματικά κάνεις
Μπορεί το να κάνεις video call με τη γιαγιά και τον παππού σου ή να απολυμαίνεις την κουζίνα μπορεί να μοιάζει πιο καλή δικαιολογία από το να σκρολάρεις απλά στο instagram ή να παίζεις Candy Crash αλλά δεν χρειάζεται να πεις ψέμματα για τον λόγο που χρειάζεσαι λίγο χώρο για τον εαυτό σου.
Νιώσε καλά με τους λόγους που δεν μπορείς να μιλήσεις και μην νιώθεις ότι χρειάζεται να δικαιολογηθείς. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να χρειάζεσαι, γα παράδειγμα, να πάρεις έναν υπνάκο.
5. Πάρε το χρόνο που χρειάζεσαι
Επειδή έχεις τη δυνατότητα να κάνεις Skype calls με τους φίλους σου όλη μέρα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις. Είναι σημαντικό να κρατάς και μία ψυχολογική απόσταση ταυτόχρονα με την φυσική απόσταση.
Ψυχολογική απόσταση δεν σημαίνει ότι μένεις εντελώς μακριά από έναν άνθρωπο αλλά θέτεις όρια τα οποία δίνουν σε εσένα και τον άλλο τον υγιή χώρο για να έχετε διάδραση.
Αν νιώθεις την ανάγκη να πας να τρέξεις στη γειτονιά σου (αυτό μπορεί να σημαίνει να πας μέχρι την κουζίνα να πάρεις ένα ακόμα σοκολατάκι) ή δεν είσαι συναισθηματικά σε φάση να κάνεις FaceTime με την συντηρητική θεία σου, είναι ΟΚ να δώσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο.
6. Εξήγησε ότι εξοικονομείς ενέργεια
Χρειαζόμαστε να διατηρήσουμε την ενέργεια και την υγεία μας και στις καλές εποχές αλλά τώρα είναι περισσότερο από ποτέ ζωτικής σημασίας. Αν γνωρίζεις ότι μιλώντας στη μαμά σου θα σε κάνει να νιώθεις αγχωμένη για το υπόλοιπο της ημέρας ή χρειάζεσαι να βάλεις την ομαδική συνομιλία στο mute για λίγο, δείχνει την σημασία του να ξέρεις που θα διοχετεύσεις την ενέργειά σου. Δεν χρειάζεται να είσαι διαθέσιμη για όλους όλη την ώρα, ειδικά σε μια παγκόσμια πανδημία.
7. Φτιάξε νέα ρουτίνα
Μπορείς να πας για μια δυναμική βόλτα (μετακίνηση 6) πριν ετοιμάσεις το βραδινό σου ή να προσπαθήσεις α δώσεις στον εαυτό σου μια ώρα σε καθημερινή βάση που δεν θα κοιτάς το κινητό σου. Έχοντας μια τέτοια δομή μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις τα όριά σου και με τους άλλους.
Η ρουτίνα είναι σημαντική στην περίοδο της καραντίνας γιατί δημιουργεί μια αίσθηση κανονικότητας και σε βοηθά να νιώθεις παραγωγική. Βάζοντας όρια σου δίνει τη δυνατότητα να μεταπηδήσεις από τη δουλειά στον προσωπικό σου χρόνο.
Το καθημερινό σου πρόγραμμα μπορεί να μοιάζει εντελώς διαφορετικό τώρα αλλά θα ήταν βοηθητικό να βρεις το δικό σου ρυθμό. Από το να κάνεις Log out για λίγες ώρες κάθε εβδομάδα για να φροντίσεις τον εαυτό σου μέχρι το να πεις στην ξαδέρφη σου ότι προσπαθείς να διαλογιστείς, δημιουργεί μια ρουτίνα που σου επιτρέπει να αποφασίσεις πώς και πότε θα είσαι σε επαφή με τους άλλους.
Μπορεί το να λες λευκά ψέμματα για τα σχέδιά σου μπορεί να μοιάζει ανώδυνος (και εύκολος) τρόπος να ξεφύγεις, βάζοντας όμως τα όριά σου θα σε βοηθήσει να χρίσεις έναν καλό τρόπο ζωής, κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά και μετά.