Οk, ταιριάζετε, αλλά εκτός από όλα τα υπόλοιπα, ταιριάζετε και στα οικονομικά σας; Δεν παίζει ρόλο σε ποιο στάδιο της σχέσης βρίσκεστε και φυσικά ποτέ δεν είναι νωρίς ούτε αργά για να κάνετε μια συζήτηση σχετικά με το πόσα και πως σκέφτεστε να ξοδέψετε στο μέλλον ώστε να λύσετε ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει ανάμεσα στα ζευγάρια και δεν είναι άλλο από το οικονομικό. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσετε τους κοινούς σας στόχους: Θέλετε να αγοράσετε ένα σπίτι ή να κάνετε παιδιά; Αυτά κοστίζουν. Επομένως καλό είναι να ξεκαθαρίσετε αν με το σύντροφό σας βρίσκεστε στην ίδια οικονομική σελίδα ώστε όλα να εξελιχθούν ομαλά.

Συζήτηση πρώτη: Ας γίνουν τα αποκαλυπτήρια της οικονομικής σας κατάστασης και νοοτροπίας

Από τη στιγμή που θέλετε να διαγράψετε μια κοινή πορεία στη ζωή πρέπει να γνωρίζετε ο ένας τόσο το οικονομικό status του άλλου όσο και τις οικονομικές του συνήθειες: πχ, είναι σπάταλος; αγαπά την αποταμίευση; Μεγάλο ρόλο επίσης παίζει σε τι περιβάλλον μεγάλωσε ο κάθε ένας και ποια ήταν η οικονομική δυνατότητα που υπήρχε στο πατρικό του διότι αυτά είναι στοιχεία που κληρονομούνται στο χαρακτήρα. Αν ξέρετε από που προέρχεται ο σύντροφός σας τότε θα έχετε περισσότερη ενσυναίσθηση της κατάστασης.

Συζήτηση δεύτερη: Πως θα διαχειριστείτε τα χρήματά σας;

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της Netwealth, οι γυναίκες επιλέγουν όλο και περισσότερο να μην μοιράζονται τα χρήματά τους με τον σύντροφό τους. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό για όλους, γι ‘αυτό είναι καλό να χαράξετε τις επιλογές ανάλογα με το τι επιθυμείτε. Υπολογίστε κάθε μήνα τους λογαριασμούς και διαιρέστε τους ακριβώς στη μέση. Ανοίξτε έναν κοινό λογαριασμό στον οποίο θα βάζετε και οι δυο λεφτά για τις κοινές σας δαπάνες. Γενικά το κάθε ζευγάρι θα αποφασίσει μαζί το πως θα μοιράσει τα έξοδα, κατά πόσον θα υπάρχει κοινό ταμείο και σε περίπτωση που ο ένας έχει περισσότερα έσοδα από τον άλλο αν θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερες δαπάνες.
Συζήτηση τρίτη: Τι θα γίνει σε περίπτωση που χωρίσετε;

Aν και δεν θέλετε να είστε απαισιόδοξοι για το μέλλον, καλό είναι να έχετε συζητήσει και αυτό για παν ενδεχόμενο. Εξετάστε την περίπτωση του προγαμιαίου συμβολαίου. Οk, μπορεί να είναι πάρα πολύ “αμερικάνικο” και να το ακούμε σε περιπτώσεις εξαιρετικά πλούσιων ανθρώπων αλλά σίγουρα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άτομα με μέση οικονομική κατάσταση. Όσο για εσάς που δεν είστε παντρεμένοι, να προσέξετε το κενό: o νόμος δεν προστατεύει τα ανύπαντρα ζευγάρια με τον ίδιο τρόπο που το κάνει για τα παντρεμένα. Επομένως συνάψτε έστω ένα σύμφωνο συμβίωσης με συγκεκριμένους όρους για να είστε καλυμμένοι και συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο που ασχολείται με το οικογενειακό δίκαιο.

Συζήτηση τέταρτη: Ας μιλήσουμε για τα χρέη

Πρόκειται για ένα δύσκολο και συναισθηματικό θέμα, καθώς το περιβάλλει ντροπή, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό. Επιδρά μαζικά σε αποφάσεις κοινής ζωής που κάνετε για το μέλλον και σε οποιονδήποτε κοινό στόχο χρημάτων. Ας γίνουμε ξεκάθαροι: αν ο ένας έχει χρέη και ο άλλος όχι, τότε είναι πολύ πιθανόν, τα χρέη του ενός να επηρεάσουν την οικονομική κατάσταση του άλλου. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Kάποιος χρεωμένος δε μπορεί να πάρει δάνειο σε περίπτωση που χρειαστεί, ή μπορεί να αναληφθούν τα χρέη του από έναν κοινό σας λογαριασμό, επομένως θα αναληφθούν και από δικά σας χρήματα. Επομένως καλό είναι να ξέρετε αν και πόσο χρεωμένο είναι το ταίρι σας.

Συζήτηση πέμπτη: Πως θα ξοδέψετε ή δεν θα ξοδέψετε τα κοινά σας ή μη χρήματα

Ακόμα κι αν δεν έχετε κοινό λογαριασμό δεν παύετε να αλληλεπιδράτε οικονομικά επειδή ζείτε μαζί. Επομένως πρέπει να έχετε κοινούς κώδικες σπατάλης ή αποταμίευσης. Δεν θα μπορέσετε να μακροημερεύσετε αν ο ένας είναι υπερβολικά σπάταλος και ο άλλος πολύ τσιγκούνης. Επίσης πρέπει να έχετε κοινό παρονομαστή όσον αφορά στα πόσα χρήματα θέλετε να χαλάτε για διασκέδαση, ταξίδια, κοινωνικές υποχρεώσεις, έξοδα σπιτιού κλπ. Αν η απόκλιση του ενός από τον άλλο είναι μεγάλη τότε θα προκύψει πρόβλημα. Βάλετε οικονομικές σας προτεραιότητες. Συμβιβαστείτε με το τι θέλετε να κάνετε και πόσα θέλετε να ξοδέψετε. Κάντε έναν προϋπολογισμό και επιμείνετε σε αυτόν.

Συζήτηση έκτη: Ποιος θα κάνει το λογαριασμό;

Ένας από τους δυο σας πρέπει να γίνει ο οικονομικός διαχειριστής του νοικοκυριού σας.Υπάρχουν εφαρμογές, όπως η Splitwise, οι οποίες σας επιτρέπουν να καταγράφετε και να διαιρείτε τις κοινές δαπάνες. Συνδέστε τα στοιχεία και αφήστε τα να κάνουν τα μαθηματικά για εσάς. Ή μπορείτε να αποφασίσετε να έχετε κοινό λογαριασμό αυστηρά μόνο για λογαριασμούς.  Αναπόφευκτα υπάρχει πάντα κάποιος στη σχέση που καταλήγει να φροντίζει περισσότερο γι αυτά τα πράγματα, πρέπει να συμφωνήσετε μεταξύ σας ποιος είναι πιο καλός σε αυτό και ποιος είναι πιο διατεθειμένος φυσικά να το κάνει ώστε να αναλάβει. Φυσικά εννοείται πως θα ενημερώνει για τα πάντα τον άλλον.

Συζήτηση έβδομη: Πως φαντάζεστε το οικονομικό σας μέλλον;

Τι θέλεις πραγματικά από τη ζωή σου; Σκέψου και θέσε τους οικονομικούς σου-σας στόχους σε βραχυπρόθεσμους (0-2 έτη), μέσους (2-5 χρόνια), και μακροπρόθεσμους (5 έτη+). Αυτοί οι στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν την αγορά ενός σπιτιού, ή το γύρο του κόσμου ταξιδεύοντας, αυτό είναι σχετικό με το τί ζητάτε από τη ζωή σας. Αφού σκεφτεί ο καθένας μόνος του και μετά και οι δυο μαζί, στην ιδανική περίπτωση που αυτά τα δυο ταυτίζονται, τότε προχωράτε στον προγραμματισμό τους. Και τέλος τι θα γίνει με το μακρινό μέλλον στο οποίο θα πάρετε σύνταξη; Έχετε στο πλάνο σας να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα και για αυτό; To oικονομικό σας μέλλον πρέπει να φτάνει τόσο μακριά.

 

 

 

 

 

 

 
And finally, pensions: are you both saving enough for your old age? Are you making the most of your employer’s contributions? Everyone has a pension unless you opt out of it or you are self-employed. If you are self-employed make sure you have one! It’s about contributing what you can. But the stark fact is no one is saving enough.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below