Ποιος ξέρει τι μας επιφυλλάσουν οι επόμενοι μήνες; Μετά και την πρόσφατη πρόταση του Boris Johnson στην Αγγλία ,να αποφεύγουν όλοι μη ουσιαστικές επαφές ως μέτρο για την αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19, οι γκαλερί και τα μουσεία κλείνουν τις πόρτες τους για το προσεχές μέλλον. Σε αυτούς τους αβέβαιους χρόνους, χρειαζόμαστε την τέχνη περισσότερο από ποτέ – να μας ψυχαγωγήσει, να μας διεγείρει και γενικά να έχει νόημα για τον κόσμο.
Ακριβώς επειδή δεν μπορείς φυσικά να στέκεσαι μπροστά σε ένα έργο τέχνης δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το δοκιμάσεις. Στην πραγματικότητα, οι καλλιτέχνες έχουν κάνει την τέχνη τους ψηφιακή εδώ και δεκαετίες, οπότε τι καλύτερο από το να σημειώσεις μερικές από τις πιο συναρπαστικές εκθέσεις ψηφιακής τέχνης χωρίς να χρειάζεται να αφήσεις το σπίτι σου. Παρόλο που ο κατάλογος αυτός είναι ενδεικτικός, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για τις εξερευνήσεις σου και για να ξεφύγεις όταν το χρειάζεσαι.
IN MYSELF, SINEAD O’DWYER, WAVES AND ARCHIVES, 2019
Σχεδιασμένο γύρω από την ιδέα της μόδας ως τέχνης, το Waves & Archive της Νέας Υόρκης ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου. Η πρώτη έκθεση ήταν αυτή της Sinead O’Dwyer, της οποίας τα γλυπτά σιλικόνης έχουν διαταράξει το σύστημα μόδας, δίνοντας νέες προοπτικές στο σώμα. Η έκθεση In Myself δεν ήταν μόνιμη, όμως έκλεισε γρήγορα τις πόρτες της στο κοινό λόγω του ιού COVID-19. Ωστόσο, η γκαλερί προσφέρει online περιηγήσεις της έκθεσης, διαθέσιμες μέσω αιτήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
NEW BLACK PORTRAITURES, NEW MUSEUM & RHIZOME
Μια συνεργασία μεταξύ του Νέου Μουσείου και του Rhizome, το NEW BLACK PORTRAITURES είναι μια «έκθεση βασισμένη σε προγράμματα περιήγησης», που προβάλλει το έργο πολλών καλλιτεχνών, από την Sondra Perry μέχρι την Juliana Huxtable και πολλά άλλα. Εξετάζει “την μεταβαλλόμενη κατάσταση του BLACK PORTRAIT σε σχέση με τις στρατηγικές για την προβολή, την απόκρυψη και την αναπαράσταση στο διαδίκτυο”.
A HARLEM FAMILY 1967, GORDON PARKS, GOOGLE ARTS & CULTURE
Ένας από τις μεγαλύτερες φωτογραφίσεις του 20ού αιώνα είναι το A Harlem του Gordon Park το 1967, όπως περιγράφεται από το Ίδρυμα The Gordon Parks, «ένα καταστροφικό πορτραίτο της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες». Οι σειρές εικόνων, που πρωταγωνιστές την οικογένεια Fontenelle, “παρέχουν μια άποψη για το Harlem μέσω της αφήγησης μιας συγκεκριμένης οικογένειας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή”.
I PORTRAY MYSELF, FRIDA KAHLO, GOOGLE ARTS & CULTURE
Υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης της Frida Kahlo. Το έργο της είναι τόσο πλούσιο σε συμβολισμό και την ιστορία της, περιβάλλοντας από τη μυθολογία ότι κάθε έκθεση δημιουργεί νέους τρόπους να εκτιμήσει ή να κατανοήσει τη ζωή και τη δουλειά της. Η Portray Myself επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους η Khalo αποκαλύπτει πτυχές του εαυτού της μέσα από τα έργα τέχνης της, όχι μόνο τα αυτοπροσωπογραφικά της, αλλά και στα πορτραίτα των άλλων και στα έργα νεκρής φύσης.
X MUSEUM
Το X Museum, μια νέα γκαλερί τέχνης στο Πεκίνο, επιχειρεί να ορίσει τον “zeitgeist της χιλιετίας”, δημιουργώντας μια πλατφόρμα για την επόμενη γενιά Κινέζων καλλιτεχνών. Ο 25χρονος συνιδρυτής, Michael Xufu Huang, δήλωσε στο Artnet: “Το Μουσείο Χ, που θέλουμε να χτίσουμε, είναι ένα μοναδικό μουσείο τέχνης στην Κίνα που αφιερώνεται στη δημιουργία ευκαιριών για νέα ταλέντα. Η εναρκτήρια έκθεση θα θέσει ακαδημαϊκό τόνο για το μουσείο. ”
Παράλληλα με το χώρο της φυσικής γκαλερί, το Μουσείο Χ έχει επίσης ξεκινήσει το πρώτο εικονικό πρόγραμμα μουσείων με έκθεση του Pete Jiadong Qiang και μελλοντικά σχέδια για συνεργασία με τον ράπερ Lexie Liu.
RHIZOME’S NET ANTHOLOGY
Αν θέλεις να πας βαθιά στον τομέα του web art, το Αnthology είναι για σένα. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’80 και φτάνοντας στα 2010, περιμένεις ότι αυτό θα είναι ένα απόλυτο ταξίδι και ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσεις τον χρόνο της απομόνωσης. Πίστεψέ μας είναι!