Από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μας έδειξε ότι δεν θα είναι σημείο αναφοράς μόνο επειδή είναι η πρώτη γυναίκα Προέδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα αλλά κι επειδή θα φροντίσει η φωνή της να ακουστεί.
“Οι γυναίκες αυτής της χώρας μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους” είπε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της κάνοντας δίνοντας το στίγμα για όσα θα ακολουθούσαν.
Με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου έκανε λόγο για το “εγώ” που πρέπει να γίνει “εμείς”. “Η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη βρίσκονται στην καρδιά του νέου πατριωτισμού που έχουμε ανάγκη. Κι όπως τότε, έτσι και σήμερα, για να θωρακίσουμε το ‘εμείς’ και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το ‘εγώ'” είπε χαρακτηριστικά.
Έκτοτε, δεν σταμάτησε να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όχι μόνο των γυναικών αλλά και των ανθρώπων που ίσως η σύγχρονη κοινωνία να μην έχει αγκαλιάσει τις ανάγκες τους. Φυσικά, έγινε σε πολλές περιπτώσεις πρέσβειρα του πολιτισμού.
Μία περίπτωση ήταν με αφορμή την Παγκόσμιου Ημέρα Βιβλίου που στήριξε με μία ανάρτησή της στα social media τα βιβλιοπωλεία και τον κόσμο τον βιβλίου. “Το βιβλίο, είτε στη φυσική είτε στην ψηφιακή του μορφή, μας κρατά συντροφιά και μας στηρίζει ψυχολογικά στις συνθήκες απομόνωσης που βιώνουμε όλοι μας. Διευρύνει τα όρια του σπιτιού μας, δίνει ρυθμό στον χρόνο. Επιβεβαιώνει τη θέση-κλειδί που κατέχει στη ζωή μας, ως μέσο πολιτισμού, μάθησης και απόλαυσης – με δυο λόγια ως μέσο ελευθερίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η θέση θα διατηρηθεί, ακλόνητη κι ακόμη περισσότερο ενισχυμένη, και μετά την υποχώρηση της πανδημίας” σημείωσε.
Θέση όμως πήρε και με αφορμή μία ακόμα παγκόσμια ημέρα, της Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.”Καταδικάζουμε τις διακρίσεις, τη ρητορική μίσους, τη βία σε βάρος προσώπων λόγω ταυτότητας φύλου, γενετήσιου προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός στην ελεύθερη έκφραση, την ασφάλεια, τον αυτοκαθορισμό και την ίση μεταχείριση” τόνισε.
Λίγες ημέρες αργότερα την είδαμε να κάνει επίσκεψη στην Ακρόπολη την πρώτη μέρα της επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων. “Και με τη φροντίδα στα μοναδικά πολιτιστικά μας μνημεία, με την αγάπη και την αναγνώριση στη διαιώνια αξία τους -και την αυστηρή, βέβαια, τήρηση των υγειονομικών μέτρων- θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα” είπε λίγο μετά την επίσκεψή της.
Σήμερα, επισκέφτηκε το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, συνοδευόμενη από τον Κώστα Μπακογιάννη όπου και πάλι φρόντισε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και τόνισε “την ανάγκη να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας, που χρειάζονται μέριμνα”.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της δήλωσε: “Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να υπογραμμίσω με την παρουσία μου πόσο σημαντική είναι για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν σπίτι να μείνουν, η δημιουργία αυτού του πολυδύναμου Κέντρου από τον Δήμο της Αθήνας”.
“Η κρίση της πανδημίας κατέστησε ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη της μέριμνας για τους πλέον ευάλωτους ανάμεσά μας. Είναι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, πολλοί έχουν προβλήματα υγείας, αρκετοί είναι ηλικιωμένοι” επισήμανε.
Κλείνοντας την δήλωσή της, σημείωσε: “Οφείλουμε να τους θωρακίσουμε ενάντια στην ασθένεια, να τους περιβάλλουμε με τη φροντίδα μας, με δυο λόγια, να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Γι’ αυτό και χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Δήμου, με την ευχή να πολλαπλασιαστούν τέτοιες δομές”.