Η πανδημία ανέδειξε χωρίς αμφιβολία την αναγκαιότητα της τεχνολογίας. Σε πολλές περιπτώσεις όμως έκανε ακόμα πιο έντονη την επιστροφή μας σε μια απλή και διαχρονική εφεύρεση: το βιβλίο. Τα μικρά βιβλιοπωλεία ήταν μάλιστα αυτά που κέρδισαν τη μάχη στη δεύτερη καραντίνα αφού άνοιξαν νωρίτερα από άλλες επιχειρήσεις και με λιγότερο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα.
Για πρώτη φορά στα χρονικά βλέπουμε να σχηματίζονται ουρές έξω από τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μας. Αυτό είναι κάτι που γεμίζει με χαρά τους βιβλιόφιλους αλλά και τους ιδιοκτήτες αυτών των βιβλιοπωλείων που στην πλειοψηφία τους έχουν σαν στόχο την διάδοση της φιλαναγνωσίας και όχι μόνο το κέρδος.
Στην άλλη μεριά της Ευρώπης, στη Βαρκελώνη, οι βιβλιοπώλες μιλούν για αύξηση των πωλήσεων -ακόμα και άνοιγμα νέων βιβλιοπωλείων- μέσα στην πανδημία.
“Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να καταλάβουν την ανάγκη να στηρίξουν τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς τους ανέφερε στον Guardian η πρόεδρος των Καταλανών βιβλιοπωλών Maria Carme Ferrer. “Τα βιβλιοπωλεία είναι τοπικοί πολιτιστικοί πυρήνες”.
Πολλοί ήταν αυτοί που συνειδητοποίησαν ότι το βιβλίο είναι καλύτερη παρέα από το Netflix ενώ μέσα από πολλές σειρές βασισμένες σε κλασικά βιβλία ανακάλυψαν ξανά τη χαρά της ανάγνωσης. Να αναφέρουμε και το πρόσφατο παράδειγμα με το βιβλίο του Walter Τevis το οποίο 37 χρόνια μετά την κυκλοφορία του μπήκε στη λίστα των bestsellers των New York Times εξαιτίας της ομώνυμης σειράς The Queen’s Gambit.
Οι αναζητήσεις των βιβλιόφιλων κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν στράφηκαν μόνο σε νέες εκδόσεις αλλά και σε κλασικούς συγγραφείς και βιβλία που είχαν χρόνια στα ράφια ή στις λίστες τους. Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι απλά μια τάση που γεννήθηκε λόγω του περιορισμού μας στο σπίτι αλλά μια συνήθεια που ήρθε για να μείνει και το 2021 θα μας κάνει να διαβάσουμε ακόμα περισσότερα βιβλία.
Εμείς, ζητήσαμε από 5 ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, να μας πουν τις δικές τους προτάσεις για τα βιβλία με τα οποία πρέπει να ξεκινήσουμε το 2021.
Χαρτομάνι στη Θεσσαλονίκη
Πίσω από κάθε αγαπημένο μικρό βιβλιοπωλείο κρύβεται ένας ιδιοκτήτης που αγαπάει πολύ τα βιβλία και είχε όνειρο να ζει μέσα σε αυτά. Η Ευαγγελία Κέπετζη δεν αποτελεί εξαίρεση και μάλιστα το δικό της βιβλιοπωλείο είναι κάτω από το σπίτι της. Στην πρώτη καραντίνα μας είχε βοηθήσει να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μας τονίζοντας στο Marie Claire ότι είναι πολύ σημαντικό για εκείνη να κρατά επαφή με τους ανθρώπους. Αυτή τη φορά μας προτείνει βιβλία για να ξεκινήσουμε το 2021 όπως του πρέπει γιατί, όπως λέει και η ίδια, η νέα τάση είναι το διάβασμα!
Στη λίστα της θα βρούμε τρία από τα πιο άρτια βιβλία που διάβασε την χρονιά που φεύγει και είναι τα “Ευτυχιοκρατία” των Edgar Cabanas και Eva Illouz από τις εκδόσεις Πόλις, “Το παρελθόν” της Tessa Hadley από τις εκδόσεις Gutenberg και “Ο τελευταίος φύλακας” του Δημήτρη Οικονόμου από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τρυποκάρυδος στα Ιλίσια
Είναι το new entry της γειτονιάς των Ιλισίων αφού άνοιξε τις πόρτες του λίγο μετά τη δεύτερη καραντίνα. Ο Αλέξανδρος Καρακασιλιώτης εργάζεται πολλά χρόνια στον χώρο του βιβλίου και μπορεί να σε κατευθύνει να επιλέξεις από τα ράφια βιβλία με βάση τη δική σου προτίμηση. Εκείνος έχει μια αδυναμία στον Τρυποκάρυδο του Tom Robbins από όπου εμπνεύστηκε και το όνομα του βιβλιοπωλείου αλλά για το 2021 μας προτείνει να διαβάσουμε τρεις διαφορετικούς τίτλους.
Πρόκειται για τα “108 μέτρα” του Alberto Prunetti από τις Απρόβλεπτες εκδόσεις, “Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο” του Charlie Mackesy από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και “Ημερολόγιο επιβίωσης” του Pedro Juan Gutierrez από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Βιβλιοτρόπιο στο Αγρίνιο
Αν το άκουσμα του ονόματος αυτού του βιβλιοπωλείου σου φέρνει στο μυαλό το ηλιοτρόπιο είναι γιατί το όνομά του το εμπνεύστηκαν κάπως έτσι. Νονός του ήταν ο πατέρας της Ματίνας Δάμπλια που από το 2012 βρίσκεται στο χώρο που πάντα ήθελε να είναι: στο δικό της βιβλιοπωλείο. Τα βιβλία που πιστεύει ότι πρέπει να είναι αυτά με τα οποία θα ξεκινήσουμε τη χρονιά που έρχεται είναι τα “Σκουριά και Χρυσάφι” της Μαίρη Κόντζογλου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο -πρόκειται για τη διλογία Νεγρεπόντε και Πόρτο Λεόνε-, “Τα χρόνια της βραδύτητας” του Aramburu Fernando από τις εκδόσεις Πατάκη και “Ζωή μέχρι χθες” του Γιάννη Ξανθούλη από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
“Τρία βιβλία που μας κράτησαν συντροφιά σαν τρεις διαφορετικοί φίλοι”, τονίζει. “Ήταν δύσκολο να διαλέξουμε και να ξεχωρίσουμε από τα τόσα βιβλία που διαβάσαμε τη δύσκολη χρονιά που μας πέρασε, μια χρονιά όμως που μας χάρισε ιδιαίτερα αναγνωστικά ταξίδια”.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αρόδο στην Αντίπαρο
Είναι το μοναδικό βιβλιοπωλείο του νησιού και βρίσκεται πίσω από τον κεντρικό δρόμο της Αντιπάρου. Το όνομά του σημαίνει σύντομη παραμονή πλοίου έξω από το λιμάνι -είναι ναυτικός όρος- και ταιριάζει με τον εποχικό χαρακτήρα του αφού το χειμώνα παραμένει κλειστό. Άνοιξε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Στο ράφια του θα βρεις καινούργια και παλιά βιβλία αφού είναι second-handed βιβλιοπωλείο και σε πολλές γλώσσες για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πελατών του ενώ στο ταμείο του θα συναντήσεις την Μαρία Σταθοπούλου.
Το Marie Claire επικοινώνησε μαζί της και της ζητήσαμε τις δικές της προτάσεις για τη νέα χρονιά. Στη λίστα της είναι τα “Ο μυστικός πράκτορας” του Joseph Conrad από τις εκδόσεις Ερατώ, “Το εμβατήριο του Ραντέσκυ” του Joseph Roth από τις εκδόσεις Άγρα και “Ο σκύλος μου ο ηλίθιος” του Fante John από τις εκδόσεις Δώμα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
“Τα δύο πρώτα είναι παλαιότερα αλλά θεωρώ ότι είναι δύο βιβλία που πρέπει να διαβαστούν. Η τρίτη επιλογή είναι γνωστό βιβλίο, από το καλοκαίρι μου έκανε τρομερή εντύπωση”, μας λέει. Αν το καλοκαίρι του 2021 βρεθείς στον όμορφο κυκλαδίτικο προορισμό για διακοπές ή περάσεις για μονοήμερη από την Πάρο, να το επισκεφτείς για να χαρείς την αυλή του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κουκίδα στην Κόρινθο
Μια μικρή κουκίδα στον χάρτη της Ελλάδας είναι αυτό το μικρό βιβλιοπωλείο στην Κόρινθο που άνοιξε τις πόρτες του το 1995. “Τα παιδιά μας είναι η έμπνευση μας και τα βιβλία η μεγάλη μας αγάπη. Με την εμπειρία 25 χρόνων συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε μέσα από αυτά”, γράφουν στην επίσημη σελίδα του βιβλιοπωλείου οι ιδιοκτήτες του, Ξένια και Βασίλης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα βιβλία που μας προτείνουν για να ξεκινήσουμε το 2021 είναι τα “Κορίτσι, γυναίκα, άλλο” της Evaristo Bernardine από τις εκδόσεις Gutenberg, “Τα αγόρια του Νίκελ” του Whitehead Colson από τις εκδόσεις Ίκαρος και “Αν η Beale Street μπορούσε να μιλήσει” του Baldwin James από τις εκδόσεις Πόλις.