Φέτος το φθινόπωρο οι Έλληνες μικρομηκάδες δίνουν ξανά ραντεβού στη Δράμα, στο κινηματογραφικό φεστιβάλ που έγινε θεσμός. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (DISFF) παρουσιάζει φέτος, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, συνολικά 62 ελληνικές ταινίες σε όλα τα διαγωνιστικά του τμήματα, σε εθνική και παγκόσμια πρεμιέρα. Από πέρυσι, μάλιστα, εκείνες που αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμά του εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο εισιτήριο για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®.

Πού γίνονται οι προβολές

Φέτος θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδοπουλος), στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στον κήπο του Πολιτιστικού Χώρου Κύκλωψ, που θα λειτουργήσει αποκλειστικά για την εβδομάδα του Φεστιβάλ, στον καφέ-πολυχώρο Ελευθερία, καθώς και διαδικτυακά.

«7hz», Μαρία Χατζάκου, Εθνικό Διαγωνιστικό

Τα προγράμματα του φεστιβάλ, με μια ματιά

Το 47o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας περιλαμβάνει:

Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα: Φέτος συμμετέχουν 27 ταινίες Ελλήνων δημιουργών – ανάμεσά τους και δύο ντοκιμαντέρ.

Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα: Όπως έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, οι ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ είναι τρεις, οι «What Mary didn’t know» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, «Numb» της Δέσποινας Κούρτη και «Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται» της Δάφνης Χαιρετάκη.

Εθνικό και Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα: Συμμετέχουν ταινίες σπουδαστών από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όπως ανακοινώθηκε για το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα, φέτος θα παρουσιαστούν 26 ταινίες. Στο Διεθνές Σπουδαστικό οι ελληνικές ταινίες που θα συμμετέχουν είναι οι «Dracaena» (Σοφία Πριοβόλου, Ιωάννης Παναγιωτίδης) και «No future kids» (Ελένη Πουλοπούλου).

«Pop», Λίνα Κουντουρά, Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό

Διαγωνιστικό Πρόγραμμα KIDDO: Απευθύνεται σε δημιουργούς για ταινίες για παιδιά και εφήβους. Φέτος παρουσιάζει δύο ελληνικές ταινίες: «Xιονόμπαλες» (Γρηγόρης Βαρδαρινός) και «Τζίτζιλι Μίτζιλι» (Έλλη Φωτίου).

Pitching Lab/Forum: Μια διοργάνωση που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των σεναρίων των σχεδίων. Φέτος συμμετέχουν τέσσερα ελληνικά σχέδια, που θα διαγωνιστούν για τα βραβεία της Finos Film και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Επίσης για τρίτη χρονιά πραγματοποιείται το Athens Pitching Lab, με έξι ελληνικά σχέδια.

Διεθνές Πρόγραμμα Animation: Φέτος συμμετέχουν οκτώ ελληνικές ταινίες σε αυτό το πρόγραμμα που συστήνει ποικίλες τεχνικές και αισθητικές τάσεις.

Short & Green: Περιλαμβάνει ταινίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ανάμεσα στις οποίες φέτος συναντάμε μία ελληνική, την «Plantasia» του Άγγελου Γουρζή.

Cinematherapy: Πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά και όπως το περιγράφει η επικεφαλής του, ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου, «πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάδειξη και τη δύναμη του κινηματογράφου ως μέσο θεραπείας και ενδοσκόπησης, προσφέροντας στους θεατές μια βαθιά, συναισθηματική και ψυχολογική εμπειρία». Φέτος περιλαμβάνει δύο ταινίες μικρού μήκους και εγκαινιάζει το panel συζήτησης «ΨTalk».

«Φοίβη», Βαγγελιώ Σουμέλη, Εθνικό Διαγωνιστικό

Οι θεματικές των φετινών ταινιών

Όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Γιάννης Σακαρίδης: «Φέτος παρακολουθήσαμε ταινίες που άγγιξαν βαθιά ψυχολογικά θέματα, με έμφαση στη μοναχικότητα, εγκατάλειψη, κακοποίηση, τοξική αρρενωπότητα. Μαζί με την εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής θεματικής των ταινιών, ενώ οι προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, η οικονομική κρίση, ο χωρισμός και η διαχείριση του πένθους μοιάζουν να εμπνέουν για άλλη μια φορά τους δημιουργούς μικρού μήκους».

Παράλληλες δράσεις

Short Film Hub: Φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με τη διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία. Υποστηρίζεται από το CREATIVE EUROPE, με δράσεις που απλώνονται σε όλη την διάρκεια του φεστιβάλ. Φέτος μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Σακαρίδης, στελεχώθηκε με τον συντονιστή του Short Film Market του Φεστιβάλ Καννών, Φλοριάν Φερνάντεζ. Στο πλαίσιο του Short Film Hub το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου οργανώνει και φέτος τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων Meet the GFC.

«P», Στέλιος Κουπετώρης, Animation

Αφιερώματα: Φέτος τιμά τον ρηξικέλευθο σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη προβάλλοντας τέσσερις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες που γύρισε τη δεκαετία του 1990 και διοργανώνει ένα τιμητικό αφιέρωμα στη Φρίντα Λιάππα, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί, μεταξύ άλλων, η ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της ταινίας της «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» (1977). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμα, αφιέρωμα στα 20 χρόνια της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ, στο προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ για την κινηματογραφική γραφή (που λειτουργεί στη Δράμα, ήδη εδώ και τρία εξάμηνα) και σε ταινίες animation ΛΟΑΤΚΙ θεματικής σε συνεργασία με το Animasyros.

Τις παράλληλες δράσεις συμπληρώνουν η προβολή των 12 ταινιών που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι κινηματογράφου του Φεστιβάλ Δράμας και παρουσιάσεις βιβλίων.

To poster της φετινής διοργάνωσης είναι δημιουργία του γραφίστα Κωνσταντίνου Παυλίδη

Info

Το Φεστιβάλ Δράμας πραγματοποιείται με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Βουλής των Ελλήνων, και φυσικά του Δήμου Δράμας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο.

Περισσότερες πληροφορίες: info@dramafilmfestival.gr (Γραμματεία Φεστιβάλ Δράμας). Γραφεία Δράμας: τηλ. 25210 47575. Γραφεία Αθήνας: τηλ. 210 3300309. www.dramafilmfestival.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below