Τις τελευταίες μέρες το BBC δημοσιεύει μια σειρά από αναπαραστάσεις προσώπων άγνωστων γυναικών, αναζητώντας πληροφορίες για την ταυτότητά τους. Πρόκειται για 22 θύματα δολοφονιών που συνέβησαν στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, μεταξύ 1976 και 2019, και τα οποία σήμερα αναζητούν ένα όνομα.

Είναι η πρώτη φορά που η Interpol στρέφεται στα διεθνή media, αναζητώντας πληροφορίες για σορούς και ευρήματα, στο πλαίσιο μιας νέας καμπάνιας με τίτλο Operation Identify Me (Επιχείρηση Αναγνώρισέ Με).

Πρόκειται για 22 θύματα δολοφονιών που συνέβησαν στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, μεταξύ 1976 και 2019, και τα οποία σήμερα αναζητούν ένα όνομα.

Οι περισσότερες ήταν ηλικίας 15-30 ετών. Σήμερα λοιπόν η αστυνομία φέρνει στο φως όχι μόνο αναπαραστάσεις των προσώπων τους αλλά και σχετικά ευρήματα, όπως ρούχα, κοσμήματα και τατουάζ στο δέρμα τους.

Όσο δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι σοροί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθούν οι συνθήκες του θανάτου τους. «Αν δεν έχεις όνομα, δεν έχεις υπόθεση. Είσαι απλά ένας αριθμός» σχολιάζει η ντετέκτιβ Carina Van Leeuwen. Όλοι οι θάνατοι πάντως φαίνεται να οφείλονται σε εγκληματικές ενέργειες.

Μια γυναίκα μέσα σε κάδο απορριμμάτων

Η ιστορία ξεκίνησε από τη σορό μιας γυναίκας που ανακαλύφθηκε σε κάδο στο Άμστερνταμ το 1999. Έφερε πυροβολισμούς στο κεφάλι και στο στήθος. Την υπόθεση της δολοφονίας της ανέλαβε η Van Leeuwen αλλά μετά από άκαρπες έρευνες επικοινώνησε με συναδέλφους της από τη Γερμανία και το Βέλγιο και ανακάλυψε ότι υπήρχαν πολλές ακόμα ανεξιχνίαστες υποθέσεις δολοφονίας με θύματα γυναίκες που δεν είχαν αναγνωριστεί ποτέ.

Σε ένα ρεπορτάζ το BBC περιγράφει, χαρακτηριστικά, την ανεύρεση της σορού στο Άμστερνταμ, που οδήγησε σε αυτή την πρωτοφανή διεθνή επιχείρηση. Εντοπίστηκε από έναν άντρα, τον Jan Meijer, ο οποίος προσπαθώντας να μετακινήσει έναν κάδο δίπλα στο ποτάμι για να πάρει τη βάρκα του, διαπίστωσε ότι ήταν ανεξήγητα βαρύς και πως μύριζε «απαίσια».

Εντοπίστηκε από έναν άντρα, τον Jan Meijer, ο οποίος προσπαθώντας να μετακινήσει έναν κάδο δίπλα στο ποτάμι για να πάρει τη βάρκα του, διαπίστωσε ότι ήταν ανεξήγητα βαρύς και πως μύριζε «απαίσια».

Πλησιάζοντας τον κάδο, είδε ότι είχε σφραγιστεί με καρφιά. Κάλεσε την αστυνομία, η οποία όταν άνοιξε τον κάδο είδε στην επιφάνειά του σκόνη απορρυπαντικού σκορπισμένη πάνω από μεγάλη ποσότητα τσιμέντου. Τον αναποδογύρισε, και μια σορός βρέθηκε μπροστά τους. Ένα από τα χέρια είχε τσιμεντωθεί.

Ως πυροσβέστης, ο Jan Meijer είχε δει και άλλους νεκρούς ανθρώπους στο παρελθόν, αλλά αυτή η εμπειρία τον σημάδεψε. Ένας αστυνομικός σχολίασε ότι το σώμα ήταν γκρίζο και έμοιαζε με «γλυπτό στην άμμο». Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ανήκε σε γυναίκα γύρω στα είκοσι, με ευρωπαϊκές και ασιατικές ρίζες.

Ως πυροσβέστης, ο Jan Meijer είχε δει και άλλους νεκρούς ανθρώπους στο παρελθόν, αλλά αυτή η εμπειρία τον σημάδεψε. Ένας αστυνομικός σχολίασε ότι το σώμα ήταν γκρίζο και έμοιαζε με «γλυπτό στην άμμο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η Interpol στη δημοσιότητα, από το θύμα είχαν αφαιρεθεί τα σκουρόχρωμα παπούτσια με τα κορδόνια και είχαν τοποθετηθεί μαζί του μέσα στον κάδο. Την ημέρα του θανάτου της η άγνωστη γυναίκα φορούσε χρυσό ρολόι στον καρπό και κρατούσε μια κροκό τσάντα.

Μαζί με αυτήν βρέθηκαν και αντρικά ρούχα που πιθανολογείται ότι ανήκαν στο δράστη, όπως ένα μπουφάν που φέρει τυπωμένο ένα κόκκινο κυκλικό σύμβολο. Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν η αστυνομία δεν κατάφερε να συνδέσει κανέναν ύποπτο με την υπόθεση και δεν έγιναν συλλήψεις ούτε ανακρίσεις.

Πιο ευάλωτες σε εγκληματικές ενέργειες εμφανίζονται οι γυναίκες, οι οποίες «επηρεάζονται δυσανάλογα από την έμφυλη βία, όπως την ενδοοικογενειακή βία, τις σεξουαλικές επιθέσεις και το παρεμπόριο ανθρώπων»,

Φαινόμενα που έχουν ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όπως το κύμα μετανάστευσης και το human trafficking, έχουν οδηγήσει σε αυξημένες εξαφανίσεις ανθρώπων, σύμφωνα με την ιατροδικαστή της Interpol Dr Susan Hitchin. Πιο ευάλωτες σε εγκληματικές ενέργειες εμφανίζονται οι γυναίκες, οι οποίες «επηρεάζονται δυσανάλογα από την έμφυλη βία, όπως την ενδοοικογενειακή βία, τις σεξουαλικές επιθέσεις και το παρεμπόριο ανθρώπων» όπως σχολιάζει η ειδικός. «Αυτή η αποστολή επιδιώκει να ξαναδώσει στα θύματα το όνομά τους».

Δείτε μια σχετική ανάρτηση:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below