Η Ευνοούμενη του Γιώργου Λάνθιμου είναι μία σπουδαία ταινία.
Είναι μία ταινία που αξίζει να τη δεις για το χιούμορ και την εξυπνάδα του σεναρίου (Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακναμάρα), την απεικόνιση της εποχής, την απεικόνιση της αυλής, την απεικόνιση της ψυχασθένειας, την κάμερα που γυρίζει, την κάμερα που εστιάζει, το κιαροσκούρο της φωτογραφίας, το μοντάζ-χορογραφία εικόνων που δεν θα ξεχάσεις ποτέ, τη μουσική, την αναπάντεχη μουσική, την εφιαλτική μουσική, τους ήχους, τα πυροβολημένα πουλιά, τα φιλιά στο σκοτάδι, τις ωραιότερες παραλίγο σκηνές σεξ, τις σκηνές σεξ χωρίς σεξ ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα ή δύο γυναίκες, λέξεις όπως cunt struck, το θηρίο της υποκριτικής που είναι η Ολίβια Κόλμαν, την ήρεμη δύναμη που είναι η Ρέιτσελ Βάις και τη φωτιά, το δαίμονα που κουβαλά στο βλέμμα αυτό το κορίτσι η Έμμα Στόουν.
Καλά δεν θα γράψω χίλιους λόγους, αν και θα έπρεπε. Θα γράψω έναν δωδεκάλογο για να θυμηθούμε και τον Κωστή Παλαμά (μη γελάτε και, αν δεν έχετε διαβάσει, διαβάστε (ή ξαναδιαβάστε) τον, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του).
- Για την Ολίβια Κόλμαν, αυτό το θηρίο της υποκριτικής που σαρώνει βραβεία κάθε φορά που εμφανίζεται στο σινεμά και ετοιμάζεται τώρα να υποδυθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ στον επόμενο κύκλο του The Crown.
- Για την Ρέιτσελ Βάις, υπέροχη κακίστρω, πανέμορφα χαρακωμένη, καταπληκτική ως ηττημένη.
- Για την Έμα Στόουν, αυτό το βλέμμα, αυτά τα αλαβάστρινα μάγουλα, αυτή την απεικόνιση της κακόβουλης ιδιοφυΐας.
- Για το μοντάζ του Γιώργου Μαυροψαρίδη, τη φωτογραφία (αυτό το φανταστικό φως στα εξωτερικά και το απίθανο κιαροσκούρο στα εσωτερικά) του Ρόμπι Ράιαν και τα κοστούμια της Σάντι Πάουελ (ας της στείλουν το Όσκαρ στο σπίτι της, είναι υποψήφια και για το Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει).
- Για τον Νίκολας Χουλτ (Mad Max Fury Road, About A Boy) που καταφέρνει να είναι σέξι και με περούκα, πούδρα και ελιά Σίντι Κρόφορντ.
- Για τον Μαρκ Γκάτις (Σέρλοκ Χολμς, Doctor Who) “ο τεράστιος εθνικός θησαυρός της Μ. Βρετανίας”.
- Για τον Τζο Όλγουιν, τα χαστούκια που τρώει και τη σκηνή στο δάσος. Μπιζουδάκι.
- Για τον Τίμοθι Ινές, το αγοράκι που υποδύεται τον υπηρέτη -καμαριέρα στον οποίο ουρλιάζει πιο συχνά η βασίλισσα Άννα. Βουβός, συχνά ακίνητος. Τι παίξιμο!
- Για τα 17 λαγουδάκια της βασίλισσας, την ομορφιά, την αθωότητα και το συμβολισμό τους.
- Για τον Οράσιο, τον πιο γρήγορο πάπιο στην πόλη που παίζει τον εαυτό του.
- Για τα βραβεία. Αφήνουμε τις ενώσεις κριτικών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και πιάνουμε τα πολύ γνωστά:
12 υποψηφιότητες για BAFTA (θα ξέρουμε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, εμείς λέμε ότι θα πάρει 10/12). Διεκδικεί: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ξένης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου (2), Φωτογραφίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Κοστουμιών, Μακιγιάζ/Κομμώσεων και Μοντάζ.
10 υποψηφιότητες για Όσκαρ (5/10, το ένα για τον Λάνθιμο; Μακάρι!) Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου (Ολίβια Κόλμαν), Β’ Γυναικείου Ρόλου (2), Φωτογραφίας, Μοντάζ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κοστουμιών.
10 βραβεία BIFTA, τα βραβεία του ανεξάρτητου βρετανικού σινεμά (είχε 13 υποψηφιότητες!) Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας (Γιώργος Λάνθιμος), Πρωτότυπου Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου (Ολίβια Κόλμαν), Β’ Γυναικείου Ρόλου (Ρέιτσελ Βάις), Φωτογραφίας, Μοντάζ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κοστουμιών
2 βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας 2018 :«Αργυρός Λέοντας» (Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για τον Γιώργο Λάνθιμο) και
Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Ολίβια Κόλμαν12. Για τον Γιώργο Λάνθιμο που, είτε σου αρέσουν οι ταινίες του είτε όχι (εμένα ας πούμε, δεν μου αρέσουν εκτός ίσως από τον Αστακό), αποδεικνύει ξανά ότι είναι ένας auteur από τον οποίο μπορούμε να περιμένουμε μόνο σπουδαία πράγματα.
Τι συμβαίνει στην Ευνοούμενη: Στην Αγγλία των αρχών του 18ου αιώνα η βασίλισσα Άννα (Ολίβια Κόλμαν), κατεστραμμένη από 17 εγκυμοσύνες που δεν της έδωσαν κανένα παιδί, υπακούει στην επιστήθια φίλη της Λαίδη Σάρα, η οποία βασιλεύει στην πραγματικότητα όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στο κρεββάτι της Άννας τα βράδια. Όλα θα αλλάξουν όταν στην υπηρεσία της Σάρας μπαίνει η Άμπιγκεϊλ (Έμα Στόουν), μία πανέξυπνη, αδίστακτη γυναίκα που δεν έχει τίποτα να χάσει και θέλει απεγνωσμένα να κερδίσει τα πάντα.
Τι θα συμβεί στο μυαλό σας: Μία έκρηξη χαράς που θα σας κάνει να θέλετε να την ξαναδείτε αμέσως μετά το τέλος της. Να πάτε να δείτε την Ευνοούμενη στο σινεμά, όπως της αξίζει. Μην κάνετε το λάθος να τη δείτε (παράνομα, εξάλλου) σε κάποια από τις οθόνες του σπιτιού σας. Σηκωθείτε από τον καναπέ σας και πηγαίνετε να δείτε αυτήν την ταινία. Όπως λέει και η Λαίδη Σάρα, Sometimes a lady likes to have some fun.