Δεν είναι όλα για όλες τις ώρες· Είναι φορές που αναζητάς κάτι εύπεπτο για να χαλαρώσεις, άλλες που αντέχει η ψυχοσύνθεσή σου λίγο περισσότερο προβληματισμό, εκείνες που προτιμάς να παίζει κάτι στο φόντο απλά για να σε πάρει ο ύπνος… Αν αγαπάς όμως τη μουσική και θες να σου μείνουν κάποιες πληροφορίες ή να μάθεις περισσότερα στοιχεία για καλλιτέχνες θρύλους, ευτυχώς μουσικά ντοκιμαντέρ υπάρχουν.
Στην ελληνική έκδοση του Netflix δυστυχώς πλέον δε διατίθεται το «Amy» (Winehouse εννοείται) δια χειρός Asif Kapadia. Θα ήταν και η πρώτη πρόταση αυτού κειμένου άλλωστε, όμως βρίσκεις άλλα 10, στα οποία σίγουρα δε θα χαραμίσεις το χρόνο σου παρακολουθώντας τα. Τσέκαρέ τα παρακάτω σε τυχαία σειρά.
Τι Συνέβη, Κυρία Σιμόν; (What Happened, Miss Simone?) 2015
Οι κυρίες προηγούνται. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για την τεράστια Nina Simone που την αναγνωρίζεις από την πρώτη νότα. Κλισέ το να επισημάνουμε πόσο πολύ άλλαξε το μουσικό τοπίο στο πέρασμά της, αλλά και μεγάλη αλήθεια ταυτόχρονα. Η ιστορία της άσημης Eunice Kathleen Waymon, από τα μαθήματα πιάνου μέχρι τις πρώτες δειλές εμφανίσεις και την απόλυτη αναγνώριση, αξίζει ακόμα κι αν δεν τρελαίνεσαι για εκείνη. Δυσκολάκι όμως.
Quincy, 2018
Η θέασή του πιστεύω πως διαφημίζεται από στόμα σε στόμα. Είναι τόσο ιδιαίτερη η ιστορία του Quincy Jones που δύσκολα αναλαμβάνει κανείς να την αφηγηθεί, εκτός αν την ξέρει από την καλή κι απ’ την ανάποδη. Όταν όμως η ίδια σου η κόρη καταπιάνεται με τη συγγραφή και την παραγωγή (όπως η Rashida Jones), παγίδα δεν υφίσταται. Μέσα από τη φτώχεια και τους σκοπέλους παντός είδους, το ταλέντο του Quincy να «μυρίζεται» αλλά και να παράγει επιτυχίες (πχ. Thriller – Michael Jackson) αναδεικνύεται μέσα από το χορταστικό φιλμ που σκιαγραφεί την περσόνα του, πέρα από την καλλιτεχνική του υπόσταση.
Michael Jackson’s This Is It, 2009
Αφού τον ανέφερα… Αν κάτι δε μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση σε σχέση με τον Michael Jackson, αυτό είναι σίγουρα το ταλέντο του. Για την πλήρη απομυθοποίησή του, καλύτερα να προτιμήσεις το μεταγενέστερο «Leaving Neverland». Οι φανς του από την άλλη, «χορταίνουν» τον ίδιο και τη μουσική του μέσα σε 113 λεπτά.
O νονός της μαύρης μουσικής (The Black Godfather), 2019
Πίσω από έναν επιτυχημένο άντρα βρίσκεται μία άξια γυναίκα έλεγαν οι παλιοί και τους δίναμε δίκιο. Αν ξεκινήσουμε να αραδιάζουμε ονόματα καλλιτεχνών πίσω από οποία κρύβεται ο «νονός της μαύρης μουσικής», μας βλέπω να ξημερώνουμε. Ο Clarence Avant διέπρεψε ως μάνατζερ, πρωτοπόρος, μέντορας, διοργανωτής συναυλιών και ιδρυτής δισκογραφικών εταιρειών χωρίς να έχει λάβει τα εύσημα που του αναλογούν. Ειδικά αν σκεφτείς ότι με το πρώτο άκουσμα το ονόματός του δεν απολαμβάνει άμεσης αναγνώρισης. Στο ντοκιμαντέρ πάντως, θα τον γνωρίσεις καλύτερα μέσα από τα λόγια καλλιτεχνών που στάζουν μέλι για πάρτη του.
Whitney, 2018
Ενδεχομένως το «Can I Be Me» που επίσης καταπιάνεται και αυτό με την Whitney (τι ποια Whitney; Μία ήταν και θα είναι) και τη ζωή της να είναι λίγο πιο δημοφιλές. Στο ελληνικό Netflix μπορείς να πάρεις μία γερή δόση από τη ζωή και την καθημερινότητά της, μέσα από τις πληροφορίες που δίνουν οι δικοί της άνθρωποι. Υ.Γ: Αδύνατον να μη συγκινηθείς έστω και λίγο.
27 gone too soon 2018
Εξίσου συγκινητικό είναι το ντοκιμαντέρ που «ξεσκονίζει» το club των 27άρηδων που ολοένα και εμπλουτίζεται εκεί στον ουρανό. Ολίγη Amy απολαμβάνεις εδώ τουλάχιστον, μαζί της όμως βλέπεις ένα σωρό ακόμη που έφυγαν νωρίς και συγκεκριμένα στην ίδια «καταραμένη» ηλικία. Ανάμεσα σε αυτούς, οι Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison και Kurt Cobain…
Miles Davis: Birth of The Cool, 2019
Πρόκειται για μία από τις πιο επιδραστικές φιγούρες της jazz του 20ου αιώνα με τη διαχρονικότητα στο τσεπάκι της. Ο Miles Davis (μαζί με τον επόμενο κύριο) θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία ως κανονικό κεφάλαιο της μουσικής μας παιδείας, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, παίρνεις τα βασικά από την καλλιτεχνική του ιδιοφυία στο Birth of The Cool.
Στα ίχνη του John Cltrane (Chasing Trane: The John Coltrane Documentary), 2016
Η προσπάθεια να αποτυπωθεί πλήρως το δημιουργικό πνεύμα του Coltrane μοιάζει αδύνατη, όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι το Chasing Trane είναι πολύ τίμιο στο σύνολό του. Ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, αναμφίβολα έχει παίξει η ανάμειξη της οικογένειάς του στην παραγωγή του. Ευχάριστη έκπληξη στο μεταξύ, αποτελούν τα ονόματα που μιλούν για εκείνον… in a sentimental mood δίνοντας στοιχεία για τον Coltrane ως άνθρωπο και όχι τόσο ως τον καλλιτέχνη που θα θαυμάζουμε έτσι κι αλλιώς στους αιώνες των αιώνων αμήν.
Rolling Thunder Revue: Μια Ιστορία για τον Μπομπ Ντίλαν από τον Μάρτιν Σκορσέζε (Rolling Thunder Revue), 2019
Ένα ακόμη έπος του Martin Scorseze αυτή τη φορά όχι για έναν Ιρλανδό, αλλά για έναν καθ’όλα αιρετικό Αμερικανό βρίσκεις στο Netflix. Εξαιτίας του σκηνοθέτη του, δε θυμίζει τυπικό ντοκιμαντέρ, γίνεται και λιγάκι χαοτικό σε περίπτωση που δεν είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό. Βέβαια… Αφού δεν τσίνισε ο ίδιος ο Dylan, ποιοι είμαστε εμείς για να αμφισβητήσουμε το φιλμ; Για την ιστορία πάντως, η πλοκή επιστρέφει στο 1975 και θυμάται τη θρυλική πια περιοδεία του, Rolling Thunder Revue μέσω χορταστικού αρχειακού υλικού.
Homecoming 2019
Μία viva-la-diva όπως η Bey δε γινόταν να μην έχει το δικό της ντοκιμαντέρ. Μετά την αποθέωσή της πριν από δύο χρόνια στο Coachella και δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν ήσουν εκεί, στο εν λόγω έργο θαυμάζεις την εμφάνισή της, μαζί με μπόλικο υλικό από τα παρασκήνια και την ίδια στην αφήγηση. Η υπογραφή της τραγουδίστριας – πολυεργαλείου έχει μπει στο σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή του. Αν αυτό δεν είναι one woman show, τότε τί είναι;