Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί καλεσμένος στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή και ανάμεσα σε όσα είπε ήταν και μια ιστορία για το παρελθόν της μητέρας του, την οποία βρήκαμε ιδιαίτερα συγκηντική. Είναι γνωστό ότι η Μαρίκα Μητσοτάκη είχε προσβληθεί μικρή από πολυομελίτιδα, λίγοι όμως γνωρίζουν την πρωτοποριακή αλλά επώδυνη θεραπεία στην οποία επέλεξε να υποβληθεί προκειμένου να φτιάξει την ζωή της, μετά από την οποία μάλιστα οι γιατροί της απαγόρευσαν να κάνει παιδιά.
Ακολουθεί το ακριβές απόσπασμα της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη όπου αναφέρεται στον άθλο της μητέρας του, με έναν τρόπο που αγγίζει κάθε γυναίκα.
ΣΤ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Έχω ακούσει μια ιστορία. Δεν ξέρω αν ισχύει και θα ήθελα να μου την επιβεβαιώσετε, ότι η μητέρα σας, λόγω του προβλήματος υγείας που είχε, της είχαν πει ότι δεν πρέπει να κάνεις άλλο παιδί, γιατί θα διακινδυνεύσεις τη ζωή σου. Εκείνη, όμως, όταν έμεινε έγκυος σ’ εσάς, αψηφώντας και αγνοώντας τις προσταγές των γιατρών, είπε όχι, εγώ αυτό το παιδί θα το κρατήσω. Και τελικά, της ήρθε και ο γιος που τόσο περίμενε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η μητέρα μου έφυγε 15 χρονών από την Ελλάδα, αμέσως μετά τον πόλεμο, με πολιομυελίτιδα, σχεδόν παράλυτη. Είχε μια θεία στην Αμερική, η οποία τότε κατάφερε και επικοινώνησε με τη γιαγιά μου και της είπε «φέρτην εδώ, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το παιδί». Και βρήκε έναν Ελληνοαμερικάνο γιατρό στην Νέα Υόρκη, που της έκανε τότε μια τελείως πρωτοποριακή επέμβαση. Ουσιαστικά, της έσπασε την σπονδυλική στήλη και την ξανακόλλησε. Και έμεινε τρία χρόνια, ουσιαστικά, στον γύψο, από το γόνατο μέχρι τον λαιμό. Πολύ δυνατή γυναίκα η μάνα μου, ήθελε να φτιάξει τη ζωή της. Της είχαν πει, όμως, μην κάνεις παιδιά, όχι μην κάνεις τέσσερα παιδιά. Θα επιβαρύνεις πολύ…
ΣΤ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Την σπονδυλική σου στήλη.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι. Έκανε τέσσερα παιδιά. Και βέβαια, κάποια στιγμή ταλαιπωρήθηκε πολύ, έμεινε σε καροτσάκι αναπηρικό. Αυτή τη φωτογραφία την αγαπώ πάρα πολύ, είναι από την αποφοίτησή μου από το Stanford. Τότε δεν μπόρεσε να έρθει ο πατέρας μου στην αποφοίτηση και ήρθε μόνο η μάνα μου. Με μεγάλη δυσκολία ήδη στην κίνηση.
ΣΤ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Δε θα το έχανε, όμως.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά αυτό το οποίο της αναγνωρίζω είναι ότι έδωσε έναν μεγάλο αγώνα, από τότε, να στηρίξει τα άτομα με αναπηρία. Μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημά της. Μίλησε ανοιχτά για τον καρκίνο που είχε στο στήθος και τον οποίο πολέμησε. Σε μια εποχή, που η λέξη καρκίνος δεν αναφερόταν.
ΣΤ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ήταν ταμπού, φυσικά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν όλα αυτά ταμπού. Και ήταν η πρώτη, η οποία πιστεύω ότι ως δημόσιο πρόσωπο έδωσε πρόσωπο και φωνή στα άτομα με αναπηρία.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below