H Carrie Bradshaw είχε πει κάποια στιγμή στο Sex and the City ότι η επιγραφή στο μνήμα της θα έπρεπε να γράφει:” Εδώ κείτεται η Carrie. Αγάπησε τους λάθος άνδρες και είχε πάρα πολλά παπούτσια”. Δεν ξέρουμε αν ταυτίζεστε, σε περίπτωση όμως που δεν, έχετε μια δεύτερη ευκαιρία.

Στην αναδρομή που ακολουθεί υπάρχουν όλα τα παπούτσια που ήταν στη μόδα από το 1967 έως και το 2002. Κάθε χρόνο οι γυναίκες λάτρευαν και ένα διαφορετικό είδος υποδημάτων. Είναι το trend της χρονιάς που γεννήθηκες ακόμη το αγαπημένο σου;

1967: Kitten Heels

Tα καθιέρωσε “η ατμομηχανή της γυναικείας ιστορίας” όπως την αποκαλούσε o Charles de Gaulle, δηλαδή η Brigitte Bardot. Προσέφεραν άνεση λόγω του χαμηλού τους τακουνιού και κομψότητα εξαιτίας της μυτερής τους άκρης.

1968: Ασορτί κάλτσες και τακούνια
Η Natalie Wood είχε απαθανατιστεί να φοράει λευκές κάλτσες και ασορτί λευκές γόβες, ένα αθώα sexy look το οποίο αγαπούσαν και συνήθιζαν πολύ οι γυναίκες στα late 60s.
1969: Go-Go Boots
Ένα φανταχτερό πορτοκαλί ζευγάρι μπότες που φόρεσε η Paula Kelly στην 41η τελετή των βραβείων Όσκαρ αποτελούν το αντιπροσωπευτικό ζευγάρι του συγκεκριμένου trend που σημάδεψε αυτή τη δεκαετία.
1970: Knee-High Boots
Με το που μπήκαν τα 70s, οι μπότες ξεπέρασαν το ύψος του γόνατου και η Ali Mc Graw έχει απαθανατιστεί να τις φορά σε λευκό μαζί με matching shorts και έδειχνε υπέροχη.
1971: Clogs

Η Carly Simon φόρεσε τη suede εκδοχή τους περπατώντας στους δρόμους του Λονδίνου.

1972: Calf-High Boots

Η Vanessa Redgrave τις αποθέωσε συνδυάζοντάς τες με μίνι φούστα, πουλόβερ και μπερέ.

1973: Slingbacks

Από τα early 70s που τα φόρεσε η Jean Shrimpton τα επαναλανσάρισε η Chanel το 2015 με το στυλ να είναι από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε εξαιρετικά δημοφιλές.

1974: Mary Janes

Τα παπούτσια Mary Janes ήταν αυτό το στυλ παπουτσιού που υπήρξε το ίδιο αγαπητό τόσο από τα παιδιά- βλέπε Jodie Foster στο Paper Moon- όσο και στους ενήλικες.

1975: Block Heels

Η Jackie Ωνάση και η Χριστίνα Ωνάση, έχουν απαθανατιστεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας να περπατούν αγκαζέ φορώντας και οι δυο τα συγκεκριμένα παπούτσια. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι loafers με χαμηλό και ευκολοφόρετο τακούνι, αλλά σε αντίθεση με τα kitten heels φοριούνται σε πιο επίσημες περιστάσεις.

1976: Loafers

H Goldie Hawn τίμησε τα συγκεκριμένα slip-ons δίνοντάς τους μια Bικτωριανή αίσθηση συνδυάζοντάς τα με φόρεμα από βελούδο και πουκάμισο με βολάν.

1977: Sneakers

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ, τη Geraldine Chaplin (ναι είναι η κόρη του Charlie Chaplin ) η οποία φορούσε sneakers στα backstage της ταινίας  A Wedding, στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τη φίλη της Mia Farrow.

1978: Wedges

Όταν η αγέρωχη και αειθαλής Jane Fonda δεν έκανε γυμναστική αποθέωνε τις πλατφόρμες.

1979: Slouchy Boots

Η εικόνα της Meryl Streep να φοράει αυτές τις σουρωτές μπότες με την καμπαρντίνα της είναι χαραγμένη στο μυαλό μας.

1980: Buckle Details

Τα 80s μπήκαν πολύ δυναμικά με αυτά τα χοντροκομμένα παπούτσια που είχαν πάνω τους μεταλλικές αγκράφες και τα είδαμε στη δερμάτινη εκδοχή τους σε κονσέρτο της Gloria Estefan.

1981: Pumps

H Diana Ross φόρεσε την κλασσική γόβα δίνοντάς της το twist που χρειαζόταν για να ανανεωθεί- ένα μεταλιζέ σοσόνι- τραγουδώντας στο CBS με το Michael Jackson.

1982: Ballet Flats

H Πριγκίπισσα Diana είναι πλέον το αγαπημένο fashion icon της υφηλίου και οι μπαλαρίνες της γίνονται  τάση της χρονιάς. Τις φόρεσε όταν επισκέφθηκε το Scilly Isles.

1983: Peep-Toe Shoes

Η Vanessa Williams φόρεσε peep-toe shoes, τα οποία έκαναν το πρώτο τους comeback μετά την pin up εποχή τους στα 40s και 50s, στο διαγωνισμό ομορφιάς Miss America.

1984: T-Strap Shoes

H ηθοποιός Jane Seymour έχει φορέσει τη σατέν εκδοχή τους φωτογραφιζόμενη αγκαζέ με τον μεγάλο Karl Lagerfeld. Πόση κομψότητα να χωρέσει σε μια εικόνα;

1985: Patent-Leather Heels

To σήμα κατατεθέν των 80s θα μπορούσε να είναι η Tina Turner να τραγουδάει φορώντας δερμάτινα ψηλοτάκουνα με τα χαρακτηριστικά χορευτικά της βήματα στη σκηνή.

1986: Satin Shoes

Στην καρδιά των 80s τα σατέν παπούτσια ολοκλήρωναν το φαντασμαγορικό look των κοριτσιών της εποχής: Περμανάντ, φορέματα από ταφτά και έντονο μακιγιάζ.

1987: Flats

Μετά από τόσα πολλά και διαφορετικά είδη τακουνιών ήρθε η χρονιά του comfort shoe  που μάλιστα η Jamie Lee Curtis φόρεσε και στο κόκκινο χαλί. Why not?

1988: Embellished Heels

H απόλυτη θεά των 80s, Whitney Houston φόρεσε τα συγκεκριμένα παπούτσια που ήταν τα σωστά και με αυτά κατέκτησε τα charts της εποχής. Φωτογραφήθηκε με τα ψηλοτάκουνα που έδεναν στον αστράγαλο με ένα αστραφτερό λουρί κρατώντας το Grammy της.

1989: Brogues

Η Madonna που δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα των pop idols τα συνδύασε με χαμηλές κάλτσες, βερμούδα και δερμάτινο τζάκετ. Όχι δεν είναι 2019, είναι 30 χρόνια πριν.

1990: Pointy-Toe Flats

Η Demi Moore πήγε στην πρεμιέρα της ταινίας “Χορεύοντας με τους λύκους” φορώντας μυτερά flat παπούτσια.

1991: Platform Sandals

Η υπερβολή επανήλθε για λίγο με γιγαντιαίες πλατφόρμες σαν αυτές που φόρεσε η Naomi Campbell στο show της Chanel για την άνοιξη καλοκαίρι 1992. Τις έχουμε φορέσει όλες μας. Παραδεχτείτε το.

1992: High-Top Sneakers

Η Sharon Stone την ίδια χρονιά που γύρισε το “Βασικό Ένστικτο”εθεάθη με αθλητικά παπούτσια που έφταναν μέχρι τον αστράγαλο. Εμείς τα φορούσαμε για να παίξουμε μπάσκετ.

1993: Combat Boots

Η κουλτούρα του grunge είχε αρχίσει να ανατέλλει και οι combat boots ήταν κομμάτι της. Θα τις βλέπαμε από τις “4 non blondes” μέχρι και την Christie Brinkley. Όλες τους και όλες μας.

1994: Stilettos

Οk  καλές οι αρβύλες αλλά πάνω από όλα γυναίκες. Τα 12ποντα stilletos όρισαν τη σεξουαλικότητα στα 90s και η Sandra Bullock είχε φανεί να τα απολαμβάνει πολύ όταν τα φορούσε.

1995: Strappy Heels

Η Maria Carey έχει απαθανατιστεί από παπαράτσι να τα φοράει με τόση άνεση λες και ήταν ξυπόλητη. Ακόμα ζηλεύουμε τα skills της.

1996: Loafers With Horsebit Detail

Είδαμε τη Brandy με λευκά loafers στο pre-Grammys party στο Beverly Hills με ασορτί μονόχρωμο σύνολο.

1997: Square-Toed Boots

Η Jennifer Aniston φόρεσε μπότες με τετράγωνη μύτη στην πρεμιέρα μια παράστασης στην California. Φέτος hi fashion οίκοι μόδας όπως ο Βalenciaga και ο Louis Vuitton επανέφεραν το trend.

1998: Metallic Sandals

H Τyra Banks είχε τιμήσει δεόντως αυτό το 90s fashion item το οποίο έκτοτε έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

1999: Two-Strap Heels

To τακούνι που ήρθε για να μείνει το βλέπεις από τότε και μετά συνεχώς τριγύρω σου ενώ αποτελεί σύμβολο απλότητας. Η Jennifer Lopez το είχε φορέσει αποχαιρετώντας τον 20ο αιώνα στα Teen Choice Awards.

2000: Extremely Pointy Boots

Για τις εξαιρετικά μυτερές μπότες που βγήκαν τότε κυκλοφόρησε και ένα μάλλον αποτυχημένο ανέκδοτο το οποίο αφορούσε τις κατσαρίδες στις γωνίες. Η Cameron Diaz φόρεσε ένα ζευγάρι στην πρεμιέρα των “Aγγέλων του Charlie”.

2001: Criss-Cross Strappy Sandals

Mε αυτά τα πέδιλα και τα λουράκια τους περπάτησε η Julia Roberts στο κόκκινο χαλί την ίδια χρονιά για την πρεμιέρα της ταινίας  Ocean’s Eleven.

2002: Very Pointy Pumps

Η μόδα των Super μυτερών παπουτσιών δεν περιορίστηκε στις μπότες αλλά πέρασε και στις γόβες. Η Gwyneth Paltrow το τόλμησε.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below