Τα περισσότερα θέατρα ρίχνουν αυλαία την Κυριακή των Βαϊων (με ελάχιστες εξαιρέσεις που συνεχίζουν για λίγο μέσα στον Μάιο) κι εμείς σας προτείνουμε παραστάσεις που ξεχωρίσαμε για τις ερμηνείες των ηθοποιών, τη γενναία σκηνοθεσία, τον ποιητικό λόγο και το αξέχαστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ανάμεσά τους και μία Πασχαλινή (!), η ξεκαρδιστική κωμωδία Κουμ Κουάτ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Τα δάση στα γόνατα στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου κάθε Δευτέρα και Τρίτη, έως και 23 Απριλίου.
Το ποιητικό κείμενο του Άκη Δήμου που βασίστηκε στον Παλαιό των Ημερών του Παύλου Μάτεσι έγινε μία ατμοσφαιρική, υποβλητική παράσταση από την Ομάδα Bijoux de kant. Έξοχες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς με τον Αλέκο Συσσοβίτη να μαγνητίζει και να ιντριγκάρει όσο ποτέ πριν. Ο Γιάννης Σκουρλέτης είναι σαν να διευρύνει τη σκηνή με τη σκηνοθεσία του, να την ανοίγει το χώρο και στο χρόνο.
Οθέλλος στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως και 23 Απριλίου.
Το πιο αναπάντεχο και ζωντανό ανέβασμα της σαιξπηρικής τραγωδίας από την ομάδα Kursk που δημιουργήθηκε το 2012. Σκηνοθετεί ο Χάρης Φραγκούλης και παίζουν οι Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κορνήλιος Σελαμσής και Μιχάλης Τιτόπουλος.
Η αρρώστια της νιότης στο Tempus Verum -Εν Αθήναις κάθε Τετάρτη στις 21:00 έως και 8 Μαΐου.
Το έργο -ψυχογράφημα του Φέρντιναντ Μπρούκνερ από το 1926 που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λάλος στη νέα θεατρική του στέγη Tempus Verum-Εν Αθήναις παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 2,5 χρόνια με την ίδια εξαιρετική διανομή. Οι Ξένια Αλεξίου, Τάσος Δέδες, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κρίστελ Καπερώνη, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης και Ουσίκ Χανικιάν υποδύονται μια παρέα φοιτητών Ιατρικής στη Βιέννη λίγο πριν αναλάβει ο Χίτλερ την εξουσία. Οι ήρωες πειραματίζονται με ιδέες, ουσίες και ανθρώπους, αναζητούν τα όριά τους, “ακροβατούν ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και την απόλυτη παράνοια”.
Ο Γυάλινος Κόσμος στην Α σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας έως και 21 Απριλίου.
Το αριστούργημα του Τενεσσί Ουίλιαμς, σκηνοθετημένο από τον Δημήτρη Καραντζά με τους Μπέττυ Αρβανίτη, Χάρη Φραγκούλη, Ελίνα Ρίζου, Έκτορα Λιάτσο. Έξοχοι όλοι τους, ζωντανεύουν την ιδέα του σκηνοθέτη να φωτίσει τις αναμνήσεις του παγιδευμένου σε μία ζωή που δεν θέλει Τομ, στο πιο κινηματογραφικό ανέβασμα της παράστασης που έχουμε δει.
Βρικόλακες στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου) έως 21 Απριλίου.
Ένας ιερέας που κρατά το ρυθμό και βάζει ψηλά τον πήχη της ηθικής σε μία μικρή βροχερή πόλη, μία μητέρα που λατρεύει το γιο της παρά την προδοσία του πατέρα του, ένας γιος, ο Όσβαλντ, που δεν μπορεί να ξεφύγει από την καλλιτεχνική του φύση, αλλά ούτε από την κατάρα μίας αρρώστιας, μία υπηρέτρια που ονειρεύεται να πάει στο Παρίσι, ο πατέρας της που θέλει να την εκμεταλλευτεί…
Δεύτερη δυνατή σκηνοθεσία φέτος από τον Δημήτρη Καραντζά που αυτή τη φορά αναμετριέται με το κείμενο του Ίψεν με “εργαλεία’ πέντε σπουδαίους ερμηνευτές (Ακύλλας Καραζήσης, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος, Ρένη Πιττακή, Μιχάλης Σαράντης).
Ο στρατιώτης Γιόχαν Κρίστιαν Βόυτσεκ σε μία κρίση ζήλιας μαχαιρώνει την ερωμένη του και καταδικάζεται σε θάνατο. «Στον “Βόυτσεκ” βρίσκει
κανείς όλα όσα ονειρεύεται σε ένα έργο τέχνης», σημειώνει η σκηνοθέτις της παράστασης Κατερίνα Ευαγγελάτου για το ημιτελές αριστούργημα του
Γκέοργκ Μπίχνερ. Οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ υπογραμμίζουν τη σκηνοθεσία της Ευαγγελάτου που εμπιστεύεται ξανά την ομάδα με την οποία θριάμβευσε στην Κωμωδία των Παρεξηγήσεων, δηλαδή την Πατρίσια Απέργη στην κίνηση, την Εύα Μανιδάκη για το σκηνικό και την Βασιλική Σύρμα στα κοστούμια. Με τους Γιώργο Γάλλο, Έλενα Μαυρίδου, Σωτήρη Τσακομίδη, Χάρη Χαραλάμπους, Λευτέρη Πολυχρόνη, Γιώργο Ζυγούρη κ.α.
Κουμ Κουάτ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου έως και 21 Απριλίου.
Ο Γιάννης Καλαβριανός και η Μαρία Κοσκινά συνυπογράφουν το έργο το οποίο σκηνοθετεί ο πρώτος, μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διαδραματίζεται το 1972, την Κυριακή του Πάσχα. Ένα ζευγάρι που λέει ψέμματα για να μην κάνει Πάσχα στο χωριό, βρίσκεται παγιδευμένο στο σπίτι του στην Αθήνα σε αυτήν την κωμωδία παραξηγήσεων στην οποία πρωταγωνιστούν όλες οι μικρές εμμονές της χώρας εκείνη τη δεκαετία και βέβια, με τον τρόπο της, η δικτατορία. Ο Γιώργος Γλάστρας και η Μαρία Κοσκινά είναι άψογοι σε ένα γαϊτανάκι μεταμφιέσεων καθώς υποδύονται τρεις χαρακτήρες ο καθένας, χορεύουν και αλλάζουν πάνω στη σκηνή.