Όλοι κατά καιρούς, έχουμε βιώσει τη ζήλια του συντρόφου μας ή έχουμε αντίστοιχα συναισθήματα για κάποια ερωτική μας σχέση. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που προκαλούν τη ζήλια; Είναι τελικά μόνο αρνητικό μόνο συναίσθημα; Και πότε η ζήλια θεωρείται δημιουργική και πότε παθολογική;
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Σαραγόσα, υποστηρίζει ότι παγκοσμίως το 90% των ανθρώπων, κατατάσσεται σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες προσωπικοτήτων: τους αισιόδοξους, τους απαισιόδοξους, αυτούς που εμπιστεύονται εύκολα και τους ζηλόφθονες. Ποια είναι η μεγαλύτερη κατηγορία στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ανήκουμε όλοι; Οι ερευνητές κατέληξαν, ότι η πιο διαδεδομένη κατηγορία είναι των ατόμων που ζηλεύουν.
Για την ακρίβεια ο 1 στους 4 είναι ζηλιάρης.
Σύμφωνα πάντως με μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές David Frederick και Melissa Fales, οι άνδρες βιώνουν διαφορετικά τη ζήλια απ ‘οσο οι γυναίκες.
Σύμφωνα με τους μελετητές οι άνδρες ζηλεύουν κυρίως σεξουαλικά ενώ η γυναικεία ζήλια επ[ικεντρώνεται συνήθως σε συναισθηματικό επίπεδο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 54% των ανδρών θα ζήλευε σε περίπτωση που η σύντροφός του συνευρισκόταν σεξουαλικά με άλλον, χωρίς να τον αγαπά. Συμπέρασμα απόλυτα δικαιολογημένο (σύμφωνα με τους ειδικούς). Ο άνδρας νιώθει μεγαλύτερη απειλή όταν πρόκειται για το σεξουαλικό κομμάτι κι όχι για το συναισθηματικό, καθώς στο πρώτο έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του. Εάν η σύντροφος του προτιμήσει κάποιον άλλο για να κάνει σεξ, αμέσως αμέσως αμφισβητείται τόσο ο ανδρισμός του όσο και η ικανότητα του να ικανοποιήσει τη γυναίκα του σεξουαλικά.
Από την άλλη, το να είσαι γυναίκα προϋποθέτει να είσαι συναισθηματική και γαλουχημένη.
Εάν ο σύντροφος μιας γυναίκας ερωτευτεί κάποια άλλη, το πρώτο πράγμα που θα έβαζε με το μυαλό της θα αφορούσε το συναισθηματικό επίπεδο, θα αναρωτιόταν δηλαδή τι έκανε λάθος στη σχέση τους ή εάν αυτός δεν την αγάπησε αρκετά.
Αυτά τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν προφανώς ότι οι γυναίκες δεν ζηλεύουν ποτέ στο σεξουαλικό επίπεδο ή ότι οι άνδρες δεν ζηλεύουν ποτέ στο συναισθηματικό. Η έρευνα καταδεικνύει τον βασικό λόγο που η ζήλια ποικίλει από το ένα φύλο στο άλλο.