Μην θαμπώνεστε από τα ακριβά κοσμήματα και τα παλάτια. Η  βασίλισσα Ελισάβετ στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο πλούσια όσο φαντάζεστε. Δεν περιλαμβάνεται καν στους 300 πλουσιότερους Βρετανούς.

Οι περισσότεροι, μάλιστα από τους βασιλικούς θησαυρούς δεν είναι καν δικοί της. Τώρα βέβαια και ακριβώς φτωχή δεν είναι. Σύμφωνα με τους Sunday Times  η  προσωπική περιουσία της υπολογίζεται από τους  στα 490 εκατ. λίρες –ποσό σχεδόν αμελητέο μπροστά στην περιουσία των σύγχρονων κροίσων.

Στη Βρετανία, στην κορυφή του πλούτου βρίσκεται σήμερα ο Δούκας του Γουεστμίνστερ Gerald Grosvenor, με περιουσία που εκτιμάται στα 12,9 δισ. δολάρια.

Προκειμένου μάλιστα να βιοπορίζεται, η Βασίλισσα λαμβάνει κρατική επιχορήγηση ύψους 55 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Με αυτά τα χρήματα καλύπτει τα έξοδα για τις μετακινήσεις της, την προσωπική της φρουρά και τη συντήρηση των ανακτόρων καθώς και του προσωπικού που απασχολεί σε αυτά.

Το μερίδιο που αναλογεί στη βασίλισσα από την περιουσία του Στέμματος, στην οποία περιλαμβάνονται τα ανάκτορα, οι φάρμες, ολόκληροι δρόμοι στο Λονδίνο, ακόμη και εκτάσεις στον βυθό της Βρετανίας, ισούται με το 15%. Την περιουσία αυτή  –συνολικής αξίας 15,8 δισ. δολαρίων– διαχειρίζεται η βρετανική κυβέρνηση, η οποία συλλέγει τα έσοδα και αποδίδει στην Ελισάβετ το ποσό που της αναλογεί.

Παρότι, όμως, η Βασίλισσα αποτελεί τον νόμιμο ιδιοκτήτη, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν ανήκουν στην ίδια προσωπικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο στη διαχείριση της περιουσίας ούτε μπορεί να την πουλήσει –είναι υποχρεωμένη να την κρατήσει για τις επόμενες γαλαζοαίματες γενιές.

Αν η βασίλισσα είχε βασικό μισθό, αυτός υπολογίζεται στα 22,6 εκατ. δολαρίων. Τυπικά, πρόκειται για εισόδημα που εισπράττει το παλάτι από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, μια ιδιωτική περιουσία που περιλαμβάνει εμπορικά και αγροτικά ακίνητα, καθώς και κατοικίες που χρονολογούνται από το 1265.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below