Μέχρι τώρα, η συζήτηση γύρω από την εμμονή με τις selfies είχε να κάνει με το ερώτημα αν και κατά πόσο είναι ένδειξη ναρκισσισμού. Η απάντηση τις περισσότερες φορές είναι ναι και πολύ, αντιστοίχως, όταν έχουμε να κάνουμε με περιπτώσεις ανθρώπων που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είκοσι φωτογραφίες τους το 24ωρο, οι οποίες επιλέχθηκαν μέσα από εκατοντάδες άλλες και το να ποζάρεις χωρίς λόγο στο κινητό σου διακόσιες φορές την ημέρα δεν είναι ακριβώς ένδειξη ότι όλα πηγαίνουν καλά.
Σύμφωνα με τον Guardian όμως, ένα νέο ανησυχητικό φαινόμενο έρχεται να προστεθεί στη λίστα με όσα θα έπρεπε να μας προβληματίζουν με την υπερβολή της αυτοπροβολής. Οι πλαστικοί χειρουργοί δέχονται όλο και περισσότερους πελάτες που φέρνουν τις δικές τους, “πειραγμένες” φωτογραφίες ως έμπνευση για το αποτέλεσμα που θέλουν, όπως παλαιότερα έφερναν φωτογραφίες των αγαπημένων τους σταρ. Η κουλτούρα των selfies και η σχέση της με την πλαστική χειρουργική και τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες έχει συζητηθεί αρκετά και η “δυσμορφία του snapchat”, όπου κάποιος ζητά από τον γιατρό να τον κάνει όπως δείχνει στις υπέρ- επεξεργασμένες φωτογραφίες του, θεωρείται από πολλούς κανονική διαταραχή, που χρήζει αντιμετώπισης και οπωσδήποτε λάδι στη φωτιά με likes, καρδούλες και τα συναφή κάτω από τα πορτρέτα του πάσχοντα.
Τι κι αν οι γιατροί προσπαθούν να εξηγήσουν ότι οι selfies δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Όλο και περισσότεροι, έφηβοι και εικοσάρηδες κυρίως, ζητούν το ακατόρθωτο, θέλοντας να βλέπουν στον καθρέφτη ο,τι και στην οθόνη του κινητού τους. Έχοντας χρησιμοποιήσει όλα τα φίλτρα και τις εφαρμογές που μπορεί να σηκώσει το smartphone τους χωρίς να εκραγεί, έχουν καταλήξει στον ιδανικό εαυτό τους και αυτό ζητούν ως επιθυμητό (και εφικτό) αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πλαστικούς χειρουργούς, ζητούν ακριβώς αυτό που βλέπουν μέσα από τα φίλτρα και δεν μοιάζει και πολύ με κανονικό άνθρωπο: αλαβάστρινη επιδερμίδα που λάμπει χωρίς το παραμικρό ίχνος ρινοπαρειακών γραμμών και τεράστια μάτια. Όπως είναι φυσικό, κανένας σοβαρός γιατρός δεν αναλαμβάνει ασθενείς που θέλουν να μετατραπούν σε εξωγήινους με πρόσωπα από καουτσούκ, αλλά αυτό δεν εξαφανίζει τη ζήτηση, άρα και το πρόβλημα.
Το πώς θα εξελιχθεί η κουλτούρα των selfies μένει να φανεί στο μέλλον και τα όρια μεταξύ άκακης, έστω και ναρκισσιστικής, αυτοπροβολής και σελφίτιδας (ψυχική διαταραχή για κάποιους, εμμονή για άλλους, κακά νέα για όλους) δεν είναι πάντα ευδιάκριτα. Οπωσδήποτε όμως, η απαίτηση από την πλαστική χειρουργική να μας μετατρέψει σε φιγούρα μέσα από τα φίλτρα του snapchat οφείλει να μας ανησυχήσει. Όχι τίποτα άλλο, αλλά κάποια από αυτά έχουν και αφτιά σκύλου.