Εάν οι συζητήσεις για την επίδραση του πλαστικού στο περιβάλλον, δεν σας έχουν αγγίξει ακόμη τότε θα το κάνουν σίγουρα στο άμεσο μέλλον. Το τελευταίο διάστημα, βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες σχετικά με το αντίκτυπο που έχουν τα πλαστικά μιας χρήσης για το περιβάλλον μας, ειδικά για τους ωκεανούς που σκοτώνουν θαλάσσια ζωή και τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας. Έπιπλέον εδώ και καιρό οι ειδικοί μας προειδοποιούν να μην αφήνουμε πλαστικά μιας χρήσης στον ήλιο, εξαιτίας του κινδύνου έκλυσης χημικών ουσιών στο περιεχόμενό τους.
Αλλά η τελευταία, και ενδεχομένως πιο τρομακτική, εξέλιξη υποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εισπνέεουμε τεχνητά πλαστικά σωματίδια μέσω του αέρα. Σε μια έκθεση του 2018, το πανεπιστήμιο École Nationales des Ponts et Chaussées δήλωσε ότι η συγκέντρωση των πλαστικών ινών είναι σημαντικά υψηλότερη σε εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με την ανάλυση, το 67% των εσωτερικών ινών κατασκευάστηκε από φυσικό υλικό, κυρίως κυτταρινικό, ενώ το υπόλοιπο 33% των ινών περιείχε πετροχημικά με το πολυπροπυλένιο να κυριαρχεί. Τα χαλιά και τα οικοδομικά υλικά που παράγονται από τα πετροχημικά είναι μερικά από τα είδη που δημιουργούν τοξικό κλίμα μέσα στο σπίτι μας. Τα μικροπλαστικά που προέρχονται από εσωτερικές πηγές για παράδειγμα τα υφάσματα και ειδικά τα συνθετικά, τα υαλικά, τα έπιπλα και η σκόνη εκπέμπουν μικροσωματίδια τα οποία μεταφέρονται μέσω του αέρα, όμως το πρόβλημα είναι ότι λόγω της σύνθεσής τους δεν διασπώνται ποτέ. Ανακαλύφθηκε πρόσφατα ότι οι πλαστικές ίνες μπορούν να είναι τόσο λεπτές ώστε να μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες ενώ επιπλέον είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στις εκκρίσεις του σώματός μας ώστε μετά από 180 ημέρες στο σώμα μας να μη διασπώνται. Αυτό σημαίνει ότι οι πλαστικές ίνες που εισπνέουμε, παραμένουν στα πνευμόνια μας.
Αυτά τα πλαστικά διαταράσσουν το ενδοκρινικό μας σύστημα. Η σύνθεσή τους παράγει αντίξοες συνθήκες ανάπτυξης για το νευρολογικό, αναπαραγωγικό και ανοσολογικό σύστημα τόσο στη φύση όσο και στον άνθρωπο. Oι “φυσιολογικές” αντιδράσεις της συνεχούς έκθεσης σε αυτές τις ουσίες με βραχυπρόθεσμα συμπτώματα είναι βήχας, ερεθισμένες ρινικές διόδοι, πονόλαιμος, ενώ τα μακροχρόνια προβλήματα αφορούν σε άσθμα και κυτταρικές βλάβες.
Ενώ υπάρχουν ακόμη περισσότερες μελέτες που πρέπει να γίνουν για τον προσδιορισμό των επιπέδων τοξικότητας των μικροσωματιδίων οφείλουμε να αρχίσουμε να λαμβάνουμε ήδη ορισμένες προφυλάξεις. Μετά το πλύσιμο των ρούχων επιλέξτε να τα αφήσετε να στεγνώσουν φυσικά αντί για το τεχνητό στεγνωτήριο. Αποφύγετε ρούχα που παράγονται μαζικά με υλικά αμφιβόλου ποιότητας ή ακόμη και τα εμποτισμένα μαντηλάκια μας χρήσης. Επιλέξτε χαλιά από φυσικά υλικά και όχι χαλιά από υφάσματα χαμηλής ποιότητας που είναι σχεδόν πλαστικό.