Όπως και στον πραγματικό κόσμο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τους δικούς τους κανόνες. Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες άλλων για δικές σας, μην στέλνετε μηνύματα σε αγνώστους και… μην προσθέτετε τους συναδέλφους σας. Ή κάντε το.

Κάποιοι κανόνες είναι απόλυτοι και κοινωνικά αποδεκτοί από όλους ενώ κάποιοι άλλοι πέφτουν σε γκρίζα ζώνη. Από τη μία πλευρά, οι συνάδελφοί σας είναι οι άνθρωποι που περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας. Βάσει στατιστικών, όταν είστε με μια ομάδα ανθρώπων για 40 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα με κάποιους από αυτούς θα γίνετε φίλοι. Και καθώς αυτή η φιλία εξελίσσεται είναι λογικό να θέλουμε να τους προσθέσουμε στα social media μας, άλλωστε έτσι και αλλιώς τη Δευτέρα θα ακούσουν από εμάς τους ίδιους το πως περάσαμε το Σαββατοκύριακο.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεστε όλη την εβδομάδα με αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι κάπως υπερβολικό να θέλετε να τους βλέπετε και στα social media; Ίσως αξίζει να κρατήσετε χώρο για τον εαυτό σας και την ιδιωτικότητά σας. Κυρίως αυτή. Όσον αφορά στην ιδιωτικότητά σας έχετε κάθε δικαίωμα να θέλετε να κρατήσετε μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα την προσωπική σας ζωή. Προσθέτοντας έναν συνεργάτη στα social media μπορεί να σας κάνει να αναπροσαρμόζετε συνέχεια τις δημοσιεύσεις σας.  Ακόμη, αυτό που δημοσιεύετε δεν χρειάζεται να το ξέρουν όλοι. Δεν χρειάζεται να ξέρει ο συνάδελφός σας τι φάγατε για πρωινό ή τι ήπιατε το βράδυ. Το ίδιο ίσως δεν θα ήθελε και εκείνος να δείτε εσείς για την προσωπική του ζωή.

Μπορεί επίσης να αξίζει να διατηρείτε το περιεχόμενό σας ιδιωτικό και για επαγγελματικούς λόγους, για παράδειγμα αν αναζητάτε δουλειά και χρησιμοποιείτε τα social media για να βρείτε αγγελίες.  Αν ο προϊστάμενος σας είναι φίλος σας και στο Facebook, τότε δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα.

Αλλά όλα είναι σχετικά. Υπάρχουν επαγγέλματα στα οποία είναι ωφέλιμο να μεγαλώσετε το δίκτυό σας ή να μένετε ενήμεροι για το τι κάνουν συνάδελφοί σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει ο κανόνας του δεν δημοσιεύουμε τίποτα στο διαδίκτυο που δεν θα θέλαμε να δει η γιαγιά μας/ ο προϊστάμενος / το celebrity crush μας (ε ναι βέβαια).

Αν μη τι άλλο όμως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν εύκολα να “σπάσουν τον πάγο” μεταξύ συναδέλφων αφού μέσα από αυτά μπορείτε να ανακαλύψετε κοινά ενδιαφέροντα. Πολλές φορές άλλωστε, συνάδελφοι γίνονται πραγματικοί φίλοι.

Το σημαντικό ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να γνωρίζουμε πότε και πως μοιραζόμαστε- και σε ποιον –  τις δημοσιεύσεις μας και να το κάνουμε επιλεκτικά και προσεκτικά.

Αν θέλετε βέβαια να διατηρήσετε ιδιωτικά τα social media σας, θυμηθείτε δεν χρειάζεται να δικαιολογηθείτε για αυτό!

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below