Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες δυστυχώς τα πράγματα δείχνουν να χειροτερεύουν. Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες που εργάζονται με πλήρη απασχόληση αμείβονται κατά μέσο όρο με 83 σεντς για κάθε δολάριο που βγάζει ένας λευκός άντρας. Και για τις γυναίκες άλλων φυλετικών ομάδων; Ακόμη λιγότερα. Και γενικότερα σε όλο τον κόμσο οι γυναίκες πληρώνονται κατά 13% λιγότερο από τους άντρες για την ίδια εργασία.

Με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστούν 134 χρόνια για να κλείσει πλήρως το παγκόσμιο χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων, σύμφωνα με το World Economic Forum.

Αλλά σημειώστε αυτό…

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες στον κόσμο δεν έχουν ζητήσει ποτέ αύξηση, σύμφωνα με έρευνα του 2024 από το Indeed. Από το 43% που τόλμησε να ζητήσει, τρεις στις τέσσερις την πήραν. Δηλαδή, αυτό που μας λέει η έρευνα είναι πως, αν απλώς ζητήσουμε, έχουμε σοβαρές πιθανότητες να πάρουμε αυτό που αξίζουμε; Ενδιαφέρον…

Γι’ αυτό, με αφορμή τη συμβολική χθεσινή ημέρα που επισημαίνει τη διαφορά στις απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας εργασία, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές διαπραγμάτευσης και χρήσιμους πόρους για να σας βοηθήσουμε να ζητήσετε περισσότερα — και να τα πάρετε.

Η διαπραγμάτευση του μισθού αποτελεί κρίσιμο βήμα για την επαγγελματική σας εξέλιξη και την οικονομική σας σταθερότητα. Παρακάτω συνοψίζονται βασικά σημεία και συμβουλές που εστιάζουν σε διαφορετικές πτυχές της διαπραγμάτευσης μισθού:

1. Διαπραγμάτευση του πρώτου μισθού σε θέση διεύθυνσης

Η διαπραγμάτευση του πρώτου σας μισθού σε θέση διεύθυνσης μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά η σωστή προετοιμασία μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το Harvard Business Review, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το ελάχιστο ποσό που χρειάζεστε, να λαμβάνετε υπόψη ολόκληρο το πακέτο αποδοχών και να προετοιμαστείτε για διαπραγματεύσεις που πιθανώς δεν θα γίνουν δια ζώσης. Επιπλέον, η κατανόηση της αξίας που φέρνετε στην εταιρεία και η προετοιμασία για να εξηγήσετε αυτήν την αξία είναι κρίσιμης σημασίας.

2. Υπέρβαση του φόβου και διαπραγμάτευση υψηλότερου μισθού στην πρώτη εργασία

Η διαπραγμάτευση του μισθού στην πρώτη σας εργασία μπορεί να είναι τρομακτική, αλλά είναι ουσιαστική για την αναγνώριση της αξίας σας. Σύμφωνα με το Girlboss, είναι σημαντικό να εκφράζετε την εκτίμησή σας για την προσφορά, να ζητάτε χρόνο για να την εξετάσετε και να προετοιμάζετε τα επιχειρήματά σας για τη διαπραγμάτευση. Η έρευνα για το τι προσφέρουν άλλες εταιρείες για παρόμοιες θέσεις και η προετοιμασία για να αποδείξετε γιατί αξίζετε υψηλότερο μισθό είναι επίσης σημαντικά βήματα.

3. Συζήτηση με τον διευθυντή σας για το φυλετικό μισθολογικό χάσμα

Η αντιμετώπιση του φυλετικού μισθολογικού χάσματος απαιτεί στρατηγική προσέγγιση και αυτογνωσία. Σύμφωνα με την Seena Hodges, ειδική σε θέματα φυλετικής ισότητας και CEO της The Woke Coach®, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την αυτογνωσία σας σχετικά με τα ζητήματα φυλετικής μισθολογικής ισότητας και να είστε ενήμεροι για την ορολογία και τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτά. Προετοιμάστε συγκεκριμένα παραδείγματα που αντικατοπτρίζουν πώς αυτά τα ζητήματα εμφανίζονται στον εργασιακό σας χώρο. Επιπλέον, οι συζητήσεις για τη φυλή, το φύλο και άλλες πτυχές της κοινωνικής ταυτότητας θα πρέπει να είναι συνεχείς και όχι να περιορίζονται μόνο στις διαπραγματεύσεις μισθού. Αν αυτές οι συζητήσεις δεν είναι ήδη μέρος της κουλτούρας της εταιρείας σας, ίσως χρειαστεί να εργαστείτε για να βοηθήσετε τον διευθυντή σας να κατανοήσει τα ζητήματα που θίγετε.

Γενικές συμβουλές για τη διαπραγμάτευση μισθού:

• Προετοιμαστείτε κατάλληλα: Ερευνήστε τα τρέχοντα επίπεδα μισθών για τη θέση σας και συγκεντρώστε δεδομένα που υποστηρίζουν το αίτημά σας.

• Εκφράστε την εκτίμησή σας: Ξεκινήστε τη συζήτηση εκφράζοντας την εκτίμησή σας για την προσφορά ή την τρέχουσα θέση σας.

• Παρουσιάστε συγκεκριμένα επιτεύγματα: Αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα της εργασίας σας που έχουν προσθέσει αξία στην εταιρεία.

• Διατηρήστε επαγγελματισμό: Παραμείνετε ήρεμες και επαγγελματίες, ακόμα κι αν η συζήτηση γίνει δύσκολη.

• Να είστε έτοιμες για διαφορετικά αποτελέσματα: Αν το αίτημά σας δεν γίνει δεκτό, ζητήστε ανατροφοδότηση και καθορίστε τα επόμενα βήματά σας.

Η διαπραγμάτευση του μισθού είναι μια δεξιότητα που αναπτύσσεται με την πρακτική και την εμπειρία. Με σωστή προετοιμασία και αυτοπεποίθηση, μπορείτε να επιτύχετε μια συμφωνία που αντικατοπτρίζει την αξία σας και συμβάλλει στην επαγγελματική σας ανάπτυξη.

Ακούστε παρακάτω τρία επεισόδια του podcast του Marie Claire Γυναίκες, αφιερωμένα στη γυναικεία οικονομική ενδυνάμωση:

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below