Το έργο texTALES, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Creative Europe, ξεκίνησε επίσημα τον Οκτώβριο του 2024 με το Kick-Off Meeting να λαμβάνει χώρα στη Φαέντσα (Faenza) της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών μέχρι τον Αύγουστο του 2026, αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία θα συνδυάσει την ηθική μόδα (ethical fashion) με την αφήγηση ιστοριών για την προώθηση της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης μεταναστριών και μεταναστών.
Στο επίκεντρο του texTALES βρίσκονται τρία κοινωνικά εργαστήρια ραπτικής (social tailoring workshops) στη Φαέντσα, το Παρίσι και την Αθήνα, όπου μετανάστριες/ες θα συνεργαστούν με ράφτες για τον σχεδιασμό και την παραγωγή μιας βιώσιμης συλλογής ρούχων. Κάθε ρούχο γίνεται κάτι περισσότερο από ένα απλό ένδυμα – μεταμορφώνεται σε μέσο εξιστόρησης, αφηγούμενο προσωπικές μεταναστευτικές εμπειρίες και διαδρομές. Αυτά τα μοναδικά κομμάτια θα παρουσιαστούν σε περιοδεύουσες επιδείξεις μόδας και pop-up εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, αμφισβητώντας τα στερεότυπα και προωθώντας τον πολιτισμικό διάλογο.
Βασικοί στόχοι του texTALES
1. Ενίσχυση της Kοινωνικής και Eπαγγελματικής Eνσωμάτωσης: Εκμάθηση πρακτικών δεξιοτήτων στις/στους μετανάστριες/μετανάστες, προώθηση της απασχολησιμότητας και διευκόλυνση της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.
2. Επαναπροσδιορισμός των Aφηγήσεων για τη Mετανάστευση: Μετατόπιση των αντιλήψεων αναδεικνύοντας την πολύτιμη συμβολή των μεταναστών/τριών, μέσω της προσωπικής αφήγησης και της δημιουργικής έκφρασης.
3. Ανάδειξη της Βιώσιμης Μόδας: Προώθηση ηθικών πρακτικών και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο της μόδας.
Ένα συλλογικό όραμα με αντίκτυπο
Οι εταίροι που συμμετέχουν στο texTALES προέρχονται από ένα ποικιλόμορφο δίκτυο τεσσάρων χωρών της ΕΕ, ο καθένας από τους οποίους προσφέρει μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία:
1. Το Farsi Prossimo ODV (Ιταλία), το ANKAA Project (Ελλάδα) και το Espero Atelier (Γαλλία) με μακρά εμπειρία σε ζητήματα κοινωνικής ένταξης, υλοποιούν εργαστήρια κοινωνικής ραπτικής που παρέχουν στις μετανάστριες και στους μετανάστες επαγγελματική κατάρτιση και ενδυνάμωση.
2. Το War Childhood Museum (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), πρωτοπόρος οργανισμός σχετικός με την αφήγηση ιστοριών, με παγκόσμια συλλογή αφιερωμένη σε παιδιά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο και δράσεις ενημέρωσης πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά και γεωπολιτικά ζητήματα.
Μαζί, οι παραπάνω εταίροι θέτουν νέα πρότυπα για την κοινωνική ένταξη, τη βιωσιμότητα και τη δημιουργική συνεργασία στην Ευρώπη.
Ουσιαστικές δράσεις για πραγματικό αντίκτυπο
Από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου 2025, οι εταίροι του texTALES συναντήθηκαν στην Αθήνα για να ανταλλάξουν καλές πρακτικές για την κοινωνική ένταξη, με επικεφαλής το ANKAA Project. Αυτό το διήμερο εργαστήριο έθεσε τα θεμέλια για πιο συμπεριληπτικές μεθοδολογίες χωρίς αποκλεισμούς. Το επόμενο ορόσημο θα λάβει χώρα τον Μάιο του 2025 στο Παρίσι, με διοργανωτή το Espero Atelier, υπεύθυνο για την επιμέλεια της συλλογής Narrating Clothes. Εκεί, οι εταίροι θα οριστικοποιήσουν τον σχεδιασμό της συλλογής και τη μεθοδολογία για την υλοποίηση εργαστηρίων κοινωνικής ραπτικής, παρέχοντας στις/τους μετανάστριες/τες εξειδικευμένες δεξιότητες για τη συνδημιουργία μιας μοναδικής συλλογής ενδυμάτων. Παράλληλα, το War Childhood Museum θα αρχίσει να συλλέγει προσωπικές μεταναστευτικές ιστορίες των συμμετεχόντων/ουσών, υφαίνοντάς τες στον ιστό της αφήγησης του έργου.
Μέχρι την άνοιξη του 2026, οι ιστορίες και τα ενδύματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των επιδείξεων μόδας και των pop-up εκδηλώσεων σε Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα. Τα event αυτά όχι μόνο θα παρουσιάσουν τη συλλογή αλλά και θα γιορτάσουν τη μετανάστευση ως πηγή δημιουργικότητας, ανθεκτικότητας και καινοτομίας, εμπνέοντας μελλοντικές συνεργασίες. Επιπλέον, καθ' όλη τη διάρκεια του έργου, το textTALES θα υποστηρίζει τη βιώσιμη και ηθική μόδα μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης, εργαστηρίων και κοινοτικών εκδηλώσεων, ενισχύοντας τη δέσμευσή του για κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη.