Ήταν 11 Φεβρουαρίου του 1916, όταν η φεμινίστρια και αναρχική Emma Goldman συνελήφθη επειδή μοίραζε φυλλάδια υπέρ της αντισύλληψης. Σε μια εποχή που το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση ήταν ανύπαρκτο, εκείνη τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά. Πληρώνοντάς το ωστόσο ακριβά.
Η Goldman γεννήθηκε το 1869 στην εβραϊκή συνοικία Κόβνο. Μεγάλωσε σε μια εβραϊκή οικογένεια που μετανάστευσε στην Πρωσία και έπειτα στην Αγία Πετρούπολη αναζητώντας κοινωνική και οικονομική σταθερότητα. Στα 13 της χρόνια, εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο κατασκευής κορσέδων το οποίο έμελλε να τη διαμορφώσει ιδεολογικά αφού εκεί είχε για πρώτη φορά την επιθυμία της επανάστασης. Αιτία; Το μυθιστόρημα του Νικολάι Τσερνισέφσκι, με τίτλο «Τι να κάνουμε;».
Η εξέγερση του Χέιμαρκετ ωστόσο, που σημειώθηκε στις 4 Μαΐου του 1886, ήταν η αφορμή για να γίνει, η 17χρονη τότε Emma Goldman, ενεργή επαναστάτρια. Στο αιματηρό αυτό επεισόδιο, που έλαβε χώρα στην Πλατεία Χέιμαρκετ του Σικάγο των ΗΠΑ, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από εμπλοκή αστυνομικών δυνάμεων σε μια διαδήλωση υπέρ των εργατών που απεργούσαν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αν και η δράση της εκτείνονταν σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, η Emma Goldman πάλεψε ιδιαίτερα για την ελευθερία των γυναικών. Υποστήριξε την αντισύλληψη σε μια εποχή που το θέμα ήταν ταμπού -μετέφερε λαθραία αντισυλληπτικά στις ΗΠΑ- διακινδυνεύοντας για τη διάδοση τέτοιων ιδεών. Η σύλληψή της το 1916, επειδή μοίραζε ενημερωτικά φυλλάδια, ήταν μία από τις πολλές πράξεις ανυπακοής και αργότερα ενέπνευσε τη Margaret Sanger να ανοίξει την πρώτη κλινική για την αντισύλληψη στις ΗΠΑ, αφιερώνοντας τη ζωή της στη νομιμοποίηση του ελέγχου των γεννήσεων.
«Μία από τους πιο επικίνδυνους αναρχικούς στην Αμερική», έλεγε για εκείνη ο John Edgar Hoover, ο πρώτος διευθυντής του FBI των ΗΠΑ.
Η Goldman πίστευε ότι η ελευθερία ήταν αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και των γυναικών, και αγωνίστηκε για αυτή μέχρι τέλους. Οι απόψεις της την έφεραν πολλές φορές αντιμέτωπη με το κράτος, οδηγώντας σε συλλήψεις για «υποκίνηση σε ταραχές» και παράνομη διανομή πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο των γεννήσεων.
Έγραψε πολλά βιβλία ενώ το όνομά της έγινε για πολλούς συνώνυμο της ελευθερίας. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Τορόντο, στις 14 Μαΐου του 1940. Η ταφή της έγινε σε ένα προάστιο του Σικάγο, εκεί όπου είναι θαμμένοι -μεταξύ άλλων- οι μάρτυρες του Χέιμαρκετ. Στο μνημείο της είναι χαραγμένη η φράση: «Η ελευθερία δε θα κατέβει στον λαό, ο λαός πρέπει να ανυψωθεί στην ελευθερία».