Από την ELVIRA MASSON
«Τάρτα του αγρότη», έτσι ονομάζονται αυτές οι παρασκευές με τα τραχιά, διπλωμένα άκρα, που δείχνουν, τουλάχιστον στην αλμυρή τους εκδοχή, να έχουν οριστικά εκθρονίσει τις παραδοσιακές τάρτες με τα ίσια άκρα. Αγροτική, η δική μας, είναι κυρίως χάρη στην ευκολία της εκτέλεσής της. Δεν απαιτείται προψήσιμο της ζύμης ή οποιουδήποτε συστατικού: τα τοποθετούμε όλα ωμά πάνω στη βάση της τάρτας φροντίζοντας απλώς να κόψουμε τις φέτες του κόκκινου κολοκυθιού σε πάχος περίπου μισού εκατοστού για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τα άκρα διπλώνονται χωρίς καμία τεχνική δυσκολία
Για να πάμε ένα βήμα παραπέρα στην ιδέα της απλότητας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη μπριζέ με βούτυρο (ελέγχουμε να μην περιέχει φοινικέλαιο) και να τη διανθίσουμε με σπόρους λιναριού, μάραθου ή αποξηραμένη ρίγανη, ή ό,τι άλλο αγαπάμε.
«Τάρτα του αγρότη» θα πούμε αυτή την τάρτα και για τη νοστιμιά της, αφού συνδυάζει χρυσαφένια ζύμη, παρούσα αλλά όχι υπερβολική, μαλακό, ελαφρώς γλυκό κολοκύθι, οξύτητα από το τυρί, τραγανότητα από τα καρύδια και τους σπόρους κολοκύθας. Να μιλήσουμε για χρώματα, υφή και γεύση; Δεν υπάρχουν αρκετά καλά λόγια γι’ αυτή την «τάρτα του χειμώνα», για την καπνιστή πάπρικα, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γενναιόδωρα για να αναδείξουμε τα χειμωνιάτικα λαχανικά. Μια ιδανική τάρτα-comfort food που απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια.
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
1 έτοιμη ζύμη μπριζέ με
βούτυρο ή 230 γρ. αλεύρι
ολικής άλεσης Τ80
1/2 κ.γ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 ml ελαιόλαδο
1 αυγό
5 κ.σ. κρύο νερό
Για πασπάλισμα
2 κ.γ. σπόρους λιναριού
5 πρέζες σπόρους μάραθου ή
3 πρέζες αποξηραμένη ρίγανη
Για τη γέμιση
1/2 κόκκινο κολοκύθι
(potimarron)
2 μικρά κρεμμυδάκια
(εσαλότ)
1 κόκκινο κρεμμύδι
100 γρ. φέτα
ή 1 ρολό κατσικίσιο τυρί
1 μικρή χούφτα καρύδια
1 μικρή χούφτα σπόρους
κολοκύθας
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Αλάτι ανθό, πιπέρι
1 κρόκο αυγού
1 κ.γ. γάλα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη σπιτική
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Προσθέστε το αυγό και μία κουταλιά της σούπας νερό. Ανακατέψτε με σπάτουλα και προσθέστε το υπόλοιπο νερό. Πλάστε τη ζύμη σε μπάλα, καλύψτε την με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Προετοιμασία
Ανοίξτε τη ζύμη με πλάστη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού, σε πάχος 3-4 χιλιοστών. Αφαιρέστε το επάνω χαρτί και κόψτε έναν δίσκο διαμέτρου 26 εκ. Πασπαλίστε τη ζύμη με σπόρους λιναριού, μάραθου ή ρίγανη. Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη ζύμη, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία. Ξανατοποθετήστε το χαρτί ψησίματος από πάνω και περάστε τον πλάστη για να κολλήσουν οι σπόροι στη ζύμη. Γυρίστε τη ζύμη ώστε η πλευρά με τους σπόρους να είναι προς τον πάγκο. Αφαιρέστε το επάνω χαρτί. Καθαρίστε το κόκκινο κολοκύθι από τους σπόρους (χωρίς να το ξεφλουδίσετε) και κόψτε το σε φέτες μισού εκατοστού.
Ξεφλουδίστε και κόψτε λεπτά τα εσαλότ και το κόκκινο κρεμμύδι. Αφήνοντας 2 εκ. περιθώριο από την άκρη της ζύμης, τοποθετήστε στη βάση της τάρτας τα εσαλότ, τη μισή φέτα θρυμματισμένη, τις φέτες του κολοκυθιού, το κόκκινο κρεμμύδι, και στη συνέχεια την υπόλοιπη φέτα, τα καρύδια ελαφρώς σπασμένα και τους σπόρους κολοκύθας. Αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με καπνιστή πάπρικα. Ανακατέψτε τον κρόκο του αυγού με το γάλα και αλείψτε με πινέλο τις άκρες της ζύμης αφού τις διπλώσετε προς τα μέσα. Ραντίστε τα λαχανικά με ελαιόλαδο. Ψήστε στους 180°C για 45-55 λεπτά. Το κολοκύθι πρέπει να είναι τρυφερό αλλά να μη λιώσει.