Μετά τον «Dry January», όπου οι άνθρωποι απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ για έναν ολόκληρο μήνα, έρχεται ο «No phone February», κατά τον οποίο συστήνεται η αποχή από τη χρήση κινητών τηλεφώνων και τεχνολογίας για ολόκληρο τον Φεβρουάριο.
Για κάποιους, το να βάλουν το τηλέφωνο στην άκρη για 28 ημέρες είναι δύσκολο, επειδή το χρειάζονται για τη δουλειά τους, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν στρατηγικές για να περιορίσουν τη χρήση των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης ή των γραπτών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους.
«Ενώ τα κινητά τηλέφωνα μας βοηθούν σε πολλές σημαντικές εργασίες, είναι επίσης σχεδιασμένα για να μας κρατούν “αγκιστρωμένους”. Αυτός ο άκρως εθιστικός σχεδιασμός μάς κάνει να ελέγχουμε τα τηλέφωνά μας κατά μέσο όρο 221 φορές κάθε μέρα», σημειώνει στην ιστοσελίδα του το Παγκόσμιο Ίδρυμα Αλληλεγγύης, μια οργάνωση που προωθεί τον «Phone Free February». Ο Jacob Warn από την οργάνωση δήλωσε στην Washington Post ότι ο μήνας είναι μια ευκαιρία να «σας κάνει να αναρωτηθείτε για ποιον λόγο ακριβώς χρειάζεστε το τηλέφωνό σας».
Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης ελπίζουν ότι αν οι άνθρωποι αφιερώσουν λίγο χρόνο για να ζήσουν χωρίς τηλέφωνα, θα συνειδητοποιήσουν το πόσο αυτά επηρεάζουν τη ζωή τους και το πόση δύναμη έχουν εκείνοι στην ίδια τους τη ζωή.
«Όταν οι άνθρωποι αποκαλούν την εγκατάλειψη των τηλεφώνων τους ή τη μείωση της χρήσης τους ψηφιακή αποτοξίνωση, δεν έχουν άδικο: κάθε φορά που σαρώνουμε μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, λαμβάνουμε μικρές δόσεις ντοπαμίνης στις περιοχές του εγκεφάλου μας που ανταποκρίνονται σε ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη.
Η απομάκρυνση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες εφαρμογές που επηρεάζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο το μυαλό μας, μοιάζει με τη διακοπή ενός ναρκωτικού, οπότε οι συμμετέχοντες στο Phone Free February θα πρέπει να το λάβουν αυτό σοβαρά υπόψη τους».
«Όλο αυτό εξαρτάται από το άτομο και τον στόχο που αυτό έχει θέσει. Υπάρχει κάποιο όφελος από τη διακοπή για ορισμένους ανθρώπους, αλλά έχω δει επίσης να γυρίζει μπούμερανγκ», γράφει η Emily Hemendinger, MPH, LCSW, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν τον μήνα για να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες συνήθειες των smartphone.
«Θέλετε απλώς να πάρετε ελάχιστο χρόνο μακριά από τις ηλεκτρονικές συσκευές σας και να επιστρέψετε αμέσως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αλληλεπιδρούσατε και πριν ή θέλετε ο Phone Free February να γίνει η αρχή για να αλλάξετε τρόπο χρήσης των κινητών τηλεφώνων;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εργαστούμε για τη βελτίωση αυτών των συνηθειών, ώστε να μη μας παρασύρουν», προσθέτει ο Hemendinger. «Η ψηφιακή αποτοξίνωση είναι κάτι θετικό, αλλά αν επιστρέφετε διαρκώς στον τρόπο που χρησιμοποιούσατε τα κινητά σας πριν από αυτή, τότε θα διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε πολύ συχνά και τακτικά τέτοια μικρά διαλείμματα».
Γιατί να ακολουθήσετε το trend
Πέρα από το ότι τα κινητά τηλέφωνα και οι εφαρμογές σε αυτά είναι εθιστικά, ένας ακόμη καλός λόγος για να κάνετε μια αποχή από τη χρήση τους είναι για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.
Η υπερβολική χρήση smartphone έχει συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, προβλημάτων ύπνου και κοινωνικής απομόνωσης. Θεωρείται επίσης ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες των πρόσφατων ποσοστών αυτοτραυματισμού στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.
Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να επανεξετάσουν οι άνθρωποι τη σχέση τους με τα smartphones, ο Dino Ambrosi, ιδρυτής του Project Reboot, πρόγραμμα που απευθυνεται σε γονείς και εφήβους για να τους βοηθήσει στην εθιστική χρήση με τα κινητά, λέει ότι τα smartphones κυριαρχούν σε όλο τον ελεύθερο χρόνο μας.
«Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος 18χρονος σήμερα θα ζήσει μέχρι την ηλικία των 90 ετών, αφού υπολογίσουμε τον μέσο χρόνο που ξοδεύουν για να κοιμηθούν, να πάνε στο σχολείο, να εργαστούν, να μαγειρέψουν, να φάνε, να κάνουν δουλειές, να κοιμηθούν και να φροντίσουν την προσωπική τους υγιεινή, οι σημερινοί 18χρονοι έχουν μόνο 334 μήνες από την ενήλικη ζωή τους για τον εαυτό τους. Σήμερα, ο μέσος 18χρονος στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμος να περάσει το 93% του εναπομείναντος ελεύθερου χρόνου του κοιτάζοντας μια οθόνη», δήλωσε ο Ambrosi στο Upworthy.
Ακριβώς όπως ο Dry January είναι μια στιγμή για να επαναπροσδιορίσουμε τις υγιεινές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, ο Φεβρουάριος χωρίς τηλέφωνο είναι μια στιγμή για να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την τεχνολογία.
Οι περισσότεροι από εμάς μπήκαμε στην επανάσταση των smartphones πριν από σχεδόν 2 δεκαετίες, και από τότε αυτά έχουν όλο και πιο δυναμικό έλεγχο στη ζωή μας. Η ευκολία που προσφέρει η κατοχή ενός smartphone έχει και ένα κόστος, και αυτό είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε στη ζωή μας: ο χρόνος. Πόσο χρόνο μπορούμε να ξοδεύουμε κοιτάζοντας μια οθόνη αντί να απολαμβάνουμε την πραγματική ομορφιά που μας περιβάλλει;