Πολλά έχουν γραφτεί για τα οφέλη του καφέ στην υγεία μας, που οι λάτρεις του ροφήματος διαβάζουμε με ευχαρίστηση, υπάρχει όμως ένας αστερίσκος, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλη μελέτη που δημοσιεύει η Guardian.
Οι ερευνητές, αφού ανέλυσαν τα δεδομένα πάνω από 40.000 ενηλίκων διαπίστωσαν ότι όσοι απολαμβάνουν τον καφέ τους το πρωί διατρέχουν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους.
Όσοι απολαμβάνουν τον καφέ τους το πρωί διατρέχουν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους.
Αυτά τα οφέλη όμως φαίνεται να εξανεμίζονται στην περίπτωση της κατανάλωσης καφέ μετά το μεσημέρι.
«Συνήθως οι διατροφικές συστάσεις μας δεν αφορούν συγκεκριμένες ώρες, αλλά ίσως πρέπει να αρχίσουμε να το εξετάζουμε για το μέλλον» σχολιάζει σχετικά ο Lu Qi, καθηγητής Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη.
Μάλιστα τα οφέλη του πρωινού καφέ φαίνεται να είναι μεγαλύτερα για όσους καταναλώνουν πάνω από ένα φλιτζάνι – αν και δεν διευκρινίζεται η μέγιστη ωφέλιμη ποσότητα.
Παρόλο που η νέα μελέτη δεν εξηγεί τα συμπεράσματά της, ενδεχομένως να έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο απογευματινός και βραδινός καφές διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς και την παραγωγή ορμονών όπως η μελατονίνη, συντελώντας σε προβλήματα, όπως διαταραχές ύπνου, υπέρταση και φλεγμονές, που αντισταθμίζουν τα πιθανά οφέλη.
Από την άλλη, ένας πρωινός καφές μάς δίνει διάφορα συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, χωρίς να προκαλεί διαταραχές στον οργανισμό. Τα οφέλη φαίνεται να επεκτείνονται και στα ροφήματα καφέ χωρίς καφεΐνη.