Ένα 11χρονο κορίτσι βρέθηκε στις 12 Δεκεμβρίου να κολυμπά αγκαλιά με ελαστικά στα ανοικτά των ιταλικών ακτών μετά τη βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλους μετανάστες.

Το κορίτσι κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε και το όνομα που της δόθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης είναι το «Yasmine».

Βρέθηκε φορώντας ένα σωσίβιο στη Μεσόγειο Θάλασσα νωρίς το πρωί της Τετάρτης από το πλήρωμα του διασωστικού σκάφους Trotamar II, το οποίο διαχειρίζεται η γερμανική ΜΚΟ Compass Collective.

Η ίδια είπε στους διασώστες ότι η βάρκα που επέβαινε είχε ξεκινήσει από την πόλη Σφαξ της Τυνησίας το περασμένο Σαββατοκύριακο με περίπου 45 ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και ο νεαρός αδελφός της.

Η «Yasmine» είπε ότι δύο άλλοι επιβαίνοντες είχαν αρχικά επιζήσει όταν η μεταλλική βάρκα ανατράπηκε στην καταιγίδα, αλλά εξαφανίστηκαν στο νερό ώρες πριν από τη διάσωσή της. Όλοι οι άλλοι μετανάστες θεωρούνται πλέον νεκροί.

Οι έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο σημείο τις ημέρες και τις ώρες εκείνες, είχαν οδηγήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης και περιπολίας των ΜΚΟ να σταματήσουν τις αναζητήσεις τους γύρω από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BBC News (@bbcnews)

Ο κυβερνήτης του Trotamar III, Matthias Wiedenlübbert, δήλωσε στο BBC ότι άκουσαν τις κραυγές της στο σκοτάδι γύρω στις 3:20 π.μ. της Τετάρτης. Το σκάφος, το οποίο βρισκόταν καθ’ οδόν για άλλη διάσωση, άρχισε να περιπολεί στην περιοχή αφού εντόπισε συντρίμμια από το αναποδογυρισμένο σκάφος.

«Ήταν μια απίστευτη σύμπτωση ότι ακούσαμε τη φωνή του παιδιού παρόλο που η μηχανή ήταν σε λειτουργία», δήλωσε. «Και φυσικά ψάξαμε για άλλους επιζώντες. Αλλά μετά την ολοήμερη καταιγίδα με πάνω από 23 κόμβους και κύματα ύψους 2,5 μέτρων, ήταν μάταιο».

Το κορίτσι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Λαμπεντούζα όπου νοσηλεύεται για υποθερμία, αλλά η κατάστασή της είναι σταθερή.

Το ίδιο βράδυ, η ΜΚΟ μοίρασε σωσίβια σε ένα άλλο σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο με 53 επιβαίνοντες, προτού ειδοποιήσει τις ιταλικές αρχές για τη θέση του. Δεν είναι σαφές αν οι άνθρωποι αυτοί διασώθηκαν.

Το μέλος του πληρώματος του διασωστικού σκάφους, Katja Tempel δήλωσε: «Ακόμη και κατά τη διάρκεια καταιγίδων, οι άνθρωποι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν επικίνδυνες οδούς διαφυγής σε όλη τη Μεσόγειο. Χρειαζόμαστε ασφαλή διέλευση για τους πρόσφυγες και μια ανοιχτή Ευρώπη που καλωσορίζει τους ανθρώπους και τους δίνει εύκολη πρόσβαση στο σύστημα ασύλου. Ο πνιγμός στη Μεσόγειο δεν αποτελεί επιλογή».

Περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι διασώθηκαν στην Κεντρική Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 11ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία. Από αυτούς, οι 7.879 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι.

«Αυτό είναι το τρίτο θανατηφόρο ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Από το 2014, σχεδόν 31.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να προσεγγίσουν της μεσογειακές χώρες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκατοντάδες παιδιά, τα οποία αποτελούν το ένα στα πέντε άτομα που μεταναστεύουν μέσω της Μεσογείου. Η πλειονότητά τους διαφεύγει από βίαιες συγκρούσεις και τη φτώχεια», αναφέρουν σχετικά στοιχεία της Unicef.

Η θαυματουργή διάσωση αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με την παροχή ασφαλών διαδρόμων για όσους ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Νωρίτερα φέτος, η Ιταλία επιχείρησε να ανοίξει κέντρα επεξεργασίας μεταναστών στην Αλβανία, αλλά η νομιμότητά τους έχει πλεόν περάσει στην κρίση του ιταλικού δικαστικού συστήματος.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below