Η ιαπωνική κυβέρνηση πρόκειται να καθιερώσει τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις εργαζόμενες μητέρες και να ενισχύσει τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας.

Η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο αναφέρει ότι η νέα ρύθμιση, η οποία θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Απρίλιο, θα μπορούσε να δώσει στους υπαλλήλους τρεις ημέρες ρεπό κάθε εβδομάδα. Ξεχωριστά ανακοίνωσε μια άλλη πολιτική που θα επιτρέπει στους γονείς με παιδιά στις τάξεις ένα έως τρία των δημοτικών σχολείων να ανταλλάσσουν ένα μέρος του μισθού τους με τη δυνατότητα να παίρνουν νωρίτερα ρεπό.

«Θα επανεξετάσουμε τους τρόπους εργασίας … με ευελιξία, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την καριέρα του λόγω γεγονότων της ζωής, όπως η γέννηση ή η φροντίδα των παιδιών», δήλωσε η κυβερνήτης του Τόκιο Yuriko Koike όταν παρουσίασε το σχέδιο σε πολιτική ομιλία την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

«Τώρα είναι η ώρα για το Τόκιο να αναλάβει πρωτοβουλία για την προστασία και την ενίσχυση της ζωής, των μέσων διαβίωσης και της οικονομίας του λαού μας κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων περιόδων για το έθνος», πρόσθεσε.

Το ποσοστό γονιμότητας της Ιαπωνίας, το οποίο σημειώνει κατακόρυφη πτώση εδώ και πολλά χρόνια, έφτασε σε άλλο ένα χαμηλό ρεκόρ τον Ιούνιο, ακόμη και όταν η κυβέρνηση αύξησε τις προσπάθειες για να ενθαρρύνει τους νέους να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένειες.

Μόνο 727.277 γεννήσεις καταγράφηκαν πέρυσι, με τον δείκτη γονιμότητας – τον αριθμό των παιδιών που αποκτά μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της – να πέφτει σε νέο χαμηλό 1,2, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας. Για να παραμείνει ένας πληθυσμός σταθερός, χρειάζεται ποσοστό γονιμότητας 2,1.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προωθήσει μια σειρά από πολιτικές για να αντιστρέψει την πληθυσμιακή κρίση, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης άδειας πατρότητας, ενώ άλλες τοπικές κυβερνήσεις έχουν επίσης θεσπίσει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Πολλοί κοινωνιολόγοι αποδίδουν τη συνεχή πτώση των ποσοστών γεννήσεων στην ανελέητη εργασιακή κουλτούρα της Ιαπωνίας και στο αυξανόμενο κόστος ζωής. Τα εξαντλητικά ωράρια αποτελούν εδώ και καιρό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της Ιαπωνίας, όπου οι εργαζόμενοι συχνά υποφέρουν από κινδύνους για την υγεία τους και, σε ακραίες περιπτώσεις, από το «karoshi», έναν όρο που σημαίνει θάνατος από υπερβολική εργασία.

Η μοναδική κουλτούρα της υπερεργασίαςστην Ιαπωνία καθιστά την εγκυμοσύνη και την ανατροφή των παιδιών ιδιαίτερα τρομακτική.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό της χώρας, το οποίο ανήλθε στο 55% για τις γυναίκες και στο 72% για τους άνδρες πέρυσι, είναι υψηλότερο από άλλα κράτη υψηλού εισοδήματος.

Η στροφή προς την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει προκαλέσει αυξανόμενο ενδιαφέρον στη Δύση, όπου ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να διερευνούν τα συμπιεσμένα ωράρια ως έναν τρόπο προσέλκυσης ταλέντων που αναζητούν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η τετραήμερη εργασία βελτιώνει την ευημερία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Αλλά η ιδέα εξακολουθεί να θεωρείται ριζοσπαστική για τις ιαπωνικές εταιρείες, οι οποίες συχνά εξισώνουν τον χρόνο που αφιερώνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους με την αφοσίωση στην εταιρεία.

το Τόκιο δεν είναι το μόνο μέρος στην Ασία που προσπαθεί να εφαρμόσει πιο φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές. Νωρίτερα φέτος, η Σιγκαπούρη εισήγαγε νέες κατευθυντήριες γραμμές που απαιτούν από όλες τις επιχειρήσεις να εξετάζουν τα αιτήματα των εργαζομένων για ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τετραήμερες εβδομάδες εργασίας ή ευέλικτες ώρες εργασίας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below