Είναι οι μέρες που ψάχνουμε εστιατόριο για τις αναμενόμενες συναντήσεις με φίλους και συγγενείς. Ψηλά στις προτιμήσεις μας η γειτονιά του Μεταξουργείου και ένα εξαρχής πολύ ενδιαφέρον και αγαπημένο εστιατόριο που διανύει εδώ και ένα μήνα μία νέα χρυσή περίοδο. Ο λόγος για τον PROVELEGGIOΣ στον πεζόδρομο της Παραμυθιάς, την κουζίνα του οποίου διευθύνει πλέον ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης με ανανεωτική διάθεση και πίστη σε ουσιαστικές γεύσεις που σημαίνουν κάτι. Τι θα πει αυτό; Γεύσεις που έχουν ιστορία και παρελθόν,που σημαίνουν κάτι για τους ανθρώπους του PROVELEGGIOΣ και μπορεί να «μιλήσουν” και στους καλεσμένους του.

Ας αφήσουμε τον σεφ Αλέξανδρο Καρακατσάνη να μας εξηγήσει πως αποφάσισε να ποντάρει στις προσωπικές  ιστορίες και το συναίσθημα για μας δώσει αυτό το μενού που δοκιμάσαμε και ερωτευτήκαμε από τις πρώτες μπουκιές: «Τον PROVELEGGIOΣ τον αγάπησα πρώτα ως πελάτης γιατί έφτιαχνε από την αρχή νόστιμο και αληθινό φαγητό σε υψηλό επίπεδο. Ενθουσιάστηκα στην ιδέα ότι θα τον αναλάβω και αρχικά είχα πολύ διαφορετική ιδέα για το μενού που θα έστηνα. Όταν ήρθα να γνωρίσω την ομάδα όμως με περίμενε μια έκπληξη. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φάνηκε πως εδώ ο κόσμος είναι οικογένεια».

Ο Καρακατσάνης, που κράτησε από το παλιό, γνώριμο μενού το ψωμί και το τσουρέκι μπρουλέ, πέρασε την πρώτη του εβδομάδα στον PROVELEGGIOΣ μιλώντας με καθέναν από τους εργαζόμενους ξεχωριστά για το πιάτο που θυμούνται περισσότερο από την παιδική τους ηλικία. Το φαγητό που τους έφτιαχνε η γιαγιά ή η μαμά τους, αλιεύοντας ουσιαστικά τη γεύση από την ανάμνηση του πιο αγαπημένου πιάτου τους. Το μενού που φτάνει στα τραπέζια είναι υψηλών προδιαγραφών, με minimal γαστρονομική αισθητική (σε κάποιους θυμίζει Σκανδιναβία) και ντελικάτα πιάτα που είναι όλα βασισμένα σε αναμνήσεις: Η Λέσλι και η Πόπη οδήγησαν τον σεφ στα μύδια με τα χόρτα γιαχνί, ο Γιώργος, ο Πλάτωνας και η Λίνα ενέπνευσαν, ο καθένας με τον τρόπο του, το ταρτάρ μοσχάρι σε κανόλι με γεύση από γεμιστά, ο Αντώνης, που θυμάται ακόμα την τραχανόπιτα με κοτόπουλο της γιαγιάς του στη Λάρισα (την έφτιαχνε σαν αλμυρή βασιλόπιτα την πρωτοχρονιά και της έβαζε και φλουρί!), είναι ο λόγος που τρώμε πετεινό στον ξυλόφουρνο με τραχανόψωμο και σφέλα στα κάρβουνα, ο Χρήστος που ξυπνούσε από τη μυρωδιά της πιπεριάς που τηγανιζόταν για το ούζο του παππού, έφερε στο μενού  τις πιπεριές στον ξυλόφουρνο, ενώ η Ιωάννα έχει πλέον το δικό της mac n’ cheese με χειροποίητες γκόγκες (τρώγαμε ευχαρίστως ένα δεύτερο πιάτο!).

Οι αναμνήσεις του ίδιου του σεφ οδήγησαν σε μια τριλογία πιάτων με τον τίτλο Brainstorming (εδώ σας περιμένει και μία έκπληξη στην εμφάνιση ενός πιάτου), γίδα βραστή και αρνί biryani! Όσο για τα υπόλοιπα πιάτα, αφού υμνήσουμε τα βιολογικά καρότα στον ξυλόφουρνο και τις αγκινάρες αλά πολίτα, τη γαρίδα και το καλκάνι, να σας τα συστήσουμε ανεπιφύλακτα.

Το μενού συνοδεύει μία εντυπωσιακή επιλογή κρασιών (αφρώδη, λευκά, κόκκινα και ροζέ), αλλά εκεί που επιβεβαιώνεται περίτρανα πώς ο PROVELEGGIOΣ δεν είναι ένα συνηθισμένο εστιατόριο είναι στο θαυματουργό μπαρ του. Η bar manager Πόπη Σεβαστού οδηγεί με χέρι σταθερό την επιστροφή της μπάρας της στη γεύση, με πέντε βασικές κατηγορίες κοκτέιλ μία εκ των οποίων (τα desserts cocktails) κερδίζει τις εντυπώσεις. Εμείς Πάντως ξεκινήσαμε με ένα Fresh sour, συνεχίσαμε με Red negroni  και κάναμε φινάλε με ένα Irish Cream dessert (κόκκοι εσπρέσο, καραμελωμένο ελληνικό γιαούρτι, κάρδαμο και τσικουδιά!).

Από τις  αρχές Νοέμβρη στον PROVELEGGIOΣ παίζουν δυνατά τα Κυριακάτικα μεσημεριανά τραπέζια, με μενού πιο οικογενειακό, ενώ μέσα στιςγιορτές ο σεφ και η ομάδα του ετοιμάζουν πολλές εκπλήξεις.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below