Χιλιάδες Ισπανοί πολίτες κατευθύνθηκαν στη Βαλένθια που σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς από την έντονη βροχόπτωση του περασμένου Σαββατοκύριακου, αφού η χειρότερη φυσική καταστροφή της χώρας στην πρόσφατη ιστορία της άφησε το έθνος σοκαρισμένο από εικόνες αναποδογυρισμένων αυτοκινήτων, σπιτιών που διαλύθηκαν από το μανιασμένο νερό και νεκρών ανθρώπων.

Η καταστροφή έγινε πολιτικό σημείο έντασης και έφερε στο προσκήνιο τους φόβους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το πρωί της Κυριακής, 3 Νοεμβρίου, καθώς ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ περπατούσε ανάμεσα στο πλήθος στην Παϊπόρτα, μια πόλη στη Βαλένθια όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι, οργισμένοι διαδηλωτές του φώναζαν και πετούσαν λάσπη.

«Δολοφόνοι!» φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με βίντεο που μοιράστηκαν οι ισπανικές ειδήσεις.

Ο βασιλιάς Φελίπε βρισκόταν μαζί με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και τον Κάρλος Μαζόν, τον περιφερειακό πρόεδρο της Βαλένθια, στον οποίο πολλοί κάτοικοι επιρρίπτουν ευθύνες για τη μη αποστολή επίσημων ειδοποιήσεων μόλις το νερό είχαν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Πολλοί άνθρωποι στην Παϊπόρτα, επίκεντρο της καταστροφής, περιμένουν ακόμη βασικές προμήθειες από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης – και νέα για τους αγνοούμενους αγαπημένους τους.

Η θλίψη, ο φόβος και ο θυμός μετατράπηκαν σε απογοήτευση για το γεγονός ότι οικονομικοί πόροι σπαταλήθηκαν για μια επίσημη επίσκεψη, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έτρεχαν ακόμη, προσπαθώντας να βρουν επιζώντες. «Μας εγκαταλείψατε!» φώναξαν κάποιοι διαδηλωτές στους αξιωματούχους, καθώς οι άνδρες που πλαισίωναν τον βασιλιά άνοιξαν μαύρες ομπρέλες για να τον προστατεύσουν από τη λάσπη. «Φύγετε από εδώ!».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Daily Mail (@dailymail)

Στο πλευρό του βρέθηκε και η σύζυγός του, βασίλισσα Leticia, η οποία δέχθηκε επίσης επίθεση με λάσπες. Μάλιστα, ταράχτηκε τόσο από τα πόσα είδε και άκουσε από τους πολίτες, με τους οποίους συνομίλησε, που δεν άντεξε και έβαλε τα κλάματα, ενώ πέρα από την ασφάλειά της την προστάτευσαν και απλοί πολίτες.

Getty Images

Η αλληλεγγύη μεταξύ των Ισπανών

Όμως, παρά την οργή για τους Ισπανούς αξιωματούχους, για πολλούς η πιο άμεση και σημαντική αντίδραση ήταν να προσφέρουν βοήθεια.

Ήρθαν με λεωφορείο, με τρακτέρ ή με τα πόδια. Περπάτησαν μέσα στη λάσπη ελπίζοντας να βοηθήσουν στον καθαρισμό των γειτονιών που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, οι οποίες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 217 ανθρώπους.

Ενώ ο στρατός, η αστυνομία και οι αξιωματικοί της πολιτικής προστασίας έψαχναν για επιζώντες και καθάριζαν τα συντρίμμια, οι πολίτες συμμετείχαν στην προσπάθεια όπως μπορούσαν, αποφασισμένοι να βοηθήσουν τη Βαλένθια και τις γύρω περιοχές να ανοικοδομηθούν και τους πολίτες της να ανακάμψουν.

Το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, μια παρέλαση με τρακτέρ βρέθηκε στη Βαλένθια οδηγούμενη από αγρότες από όλη την περιοχή που είχαν έρθει για να βοηθήσουν στον καθαρισμό των συντριμμιών. «Η ύπαιθρος δείχνει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη της», ανέφερε η αγροτική ένωση της Βαλένθια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καθώς οι κύριοι δρόμοι στην επαρχία της Βαλένθια ήταν κλειστοί για τα οχήματα, πολλοί αποφάσισαν να περπατήσουν, κρατώντας σκούπες, τσουγκράνες και κουβάδες, σύμφωνα με τα πλάνα που προβλήθηκαν από ισπανικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Μια θάλασσα ανθρώπων διέσχισε τη γέφυρα προς την Παϊπόρτα, όπου η λάσπη εξακολουθεί να φράζει τους δρόμους.

Ο διάσημος ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης προσέφερε το στάδιο Mestalla ως κέντρο έκτακτης ανάγκης, όπου οι πολίτες μπορούσαν να παραδίδουν σακούλες με τρόφιμα, ρούχα και μπουκάλια με νερό. Αξιωματούχοι της πόλης και εθελοντές δημιούργησαν επίσης μια τράπεζα τροφίμων, μαγειρεύοντας και σερβίροντας τρόφιμα κατά μήκος της κεντρικής εισόδου του σταδίου.

«Η εικόνα του Mestalla γεμάτου με ανθρώπους που συγκεντρώνονται για να δωρίσουν προϊόντα και χειροκροτούν κάθε φορά που ένα φορτηγό φεύγει γεμάτο τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, θα μας μείνει αξέχαστη», δήλωσε ο Javier Solís, ο διευθυντής του συλλόγου της Βαλένθια.

Οπαδοί και εθελοντές ταξινόμησαν και πακετάρισαν τρόφιμα που προορίζονταν για τις κατεστραμμένες γειτονιές. Η Candela Reig Moril, φοιτήτρια βιομηχανικής μηχανικής που ζει στο κέντρο της Βαλένθια, βοήθησε στον συντονισμό των φοιτητών του πανεπιστημίου που ήθελαν να βοηθήσουν και κατέληξε να συνεργαστεί με εκατοντάδες ανθρώπους που ήθελαν να κάνουν κάτι για την πόλη τους.

«Πολλοί από αυτούς έρχονται κλαίγοντας εξαιτίας αυτής της τεράστιας, απροσδόκητης καταστροφής», δήλωσε η κ. Reig Moril, 21 ετών, στους New York Times. «Τα μικρά παιδιά έχουν έρθει ακόμη και για να παραδώσουν τα παιχνίδια τους. Είναι πολύ συγκινητικό να τους βλέπεις όλους τόσο πρόθυμους να δείξουν αλληλεγγύη».

Οι εθελοντές χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τους πίνακες μηνυμάτων που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της καταστροφής για να μάθουν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Έχουν προσφέρει κρεβάτια για τις οικογένειες ή καταφύγιο για τα κατοικίδια ζώα και έχουν προσφέρει εθελοντικά τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, από τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι το μαγείρεμα.

Εν μέσω της βιασύνης να βοηθηθούν όσοι είχαν ανάγκη, υπήρξε επίσης ένα κύμα κριτικής προς την ισπανική κυβέρνηση. Τμήματα της Βαλένθια δέχθηκαν βροχή ενός έτους μέσα σε μόλις οκτώ ώρες και ορισμένοι είπαν ότι οι κυβερνητικές προειδοποιήσεις ήρθαν πολύ αργά. Πληγέντες σημείωσαν ότι τα σωστικά συνεργεία και η αστυνομία άργησαν πολύ να ανταποκριθούν στην καταστροφή

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cruse Foto (@crusefoto)

Για τον Toni Zamorano, ο οποίος παγιδεύτηκε στην οροφή του αυτοκινήτου του για ώρες καθώς έπεφτε βροχή, οι εθελοντές έγιναν σανίδα σωτηρίας. Στην πόλη Sedaví, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν εντελώς. Ο κ. Zamorano δήλωσε ότι έχασε τα πάντα.

«Αισθάνομαι ότι η ανθρωπότητα είναι ακόμη ικανή να ξεχάσει τις διαφορές της. Εδώ, η φυλή ή το οικονομικό επίπεδο δεν έχουν σημασία», είπε. «Αυτή η αλληλεγγύη σε κάνει να αισθάνεσαι υπέροχα, μετά κλείνεις τα μάτια σου όταν κοιμάσαι, θυμάσαι όλα όσα έχεις δει και καταλαβαίνεις το μέγεθος αυτής της τραγωδίας».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below