Μετά από τη θριαμβευτική, sold out προβολή του στις Νύχτες Πρεμιέρας, ήρθε η ώρα να απολαύσουμε το «Black Dog» στις αίθουσες. Η ταινία, που κάνει πρεμιέρα την ημέρα της γιορτής του σινεμά, στις 31 Οκτωβρίου έρχεται στεφανωμένη με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Ωστόσο, έχουμε ακόμη έναν λόγο να θέλουμε να τη δούμε και είναι τετράποδος. Πρόκειται για τον έναν από τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας, που της χαρίζει και τον τίτλο της. Η μαύρη σκυλίτσα Σιαοσίν, απέσπασε στο ίδιο φεστιβάλ το βραβείο της Μεγάλης Κριτικής Επιτροπής στην τελετή Palm Dog!

Τι συμβαίνει στο «Black Dog»; Ένας άνδρας, ο Λανγκ, που έχει μόλις αποφυλακιστεί, επιστρέφει μετά από 10 χρόνια στη γενέτειρά του, μία κωμόπολη στον στον Κινεζικό βορά, στα όρια της ερήμου Γκόμπι. Ο Λανγκ προσπαθεί να ξαναβρεί τη θέση του στην κοινωνία, σε ένα μάλλον δυστοπικό γκρίζο τοπίο. Αναλαμβάνει το ρόλο του …μπόγια καθώς η χώρα μαζεύει τα αδέσποτα για να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008. Η συνάντησή του με έναν μαύρο σκύλο του αλλάξει τη ζωή, καθώς ο Λανγκ δημιουργεί μαζί του έναν δεσμό που ξυπνάει μέσα του τη ναρκωμένη από τον κυνισμό γύρω του ανθρωπιά του.

Συγκινητική ερμηνεία από τον Έντι Πενγκ, αλλά και την συμπρωταγωνίστριά του Σιαοσίν, την οποία ο σκηνοθέτης της ταινίας, Γκουάν Χου, αντιμετώπισε σαν κανονική ηθοποιό.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση όταν σκηνοθετείς ζώα είναι η υπομονή».

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Χου πριν από μερικούς μήνες στον Guardian, «Ακόμη κι αν είχαμε κάνει πολύωρες πρόβες και τα πράγματα πήγαιναν μια χαρά, όταν είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε τη σκηνή, μπορεί τα ζώα να ήταν κουρασμένα ή να τα ενοχλούσε κάτι, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν το ίδιο καλά ή ακόμη χειρότερα από ό,τι στις πρόβες». Ο σκηνοθέτης, που έχει γυρίσει πολλές ταινίες με ζώα, δεν κρύβει ότι το ενδιαφέρον του για τους τετράποδους ηθοποιούς του ξεκίνησε από την αγάπη που έχει στον γερμανικό ποιμενικό της οικογένειάς του.

Ωστόσο η Σιαοσίν όχι μόνο τα πήγε καλά, αλλά απέσπασε και το Palm Dog της Μεγάλης Κριτικής Επιτροπής στο 77o Φεστιβάλ των Καννών.

Η Σιαοσίν, η σκυλίτσα που έφερε τον χαρακτήρα από το σενάριο στη ζωή, απέσπασε το βραβείο της Μεγάλης Κριτικής Επιτροπής στην τελετή Palm Dog.

Το καλύτερο νέο απ’ όλα; Ο πρωταγωνιστής της ταινίας αποκάλυψε στο ίδιο φεστιβάλ ότι μετά το τέλος των γυρισμάτων υιοθέτησε την συμπρωταγωνίστριά του, την οποία επαινεί (στο βίντεο που ακολουθεί) για τον επαγγελματισμό της και για το πόσο παρούσα ήταν στη στιγμή την ώρα των γυρισμάτων.

Το βραβείο Palm Dog Award απονέμεται κάθε χρόνο από τους κριτικούς στο διεθνές φεστιβάλ των Καννών. Ξεκίνησε το 2001 με πρωτοβουλία του Toby Rose και απονέμεται στην καλύτερη ερμηνεία από σκύλο ή ομάδα σκύλων. Το σκυλάκι νικητής παραλαμβάνει έναν δερμάτινο λουράκι με τις λέξεις PALM DOG χαραγμένες πάνω του.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below